Almanya'daki Suriyeliler artık ailelerini yanlarına alabilecek
Alman kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olan Suriye'deki savaştan kaçarak Almanya'ya gelen mültecilerin ilk iki yıl içinde ailelerini yanlarına alamamaları sorunu dün itibariyle ortadan kalktı. Çarşamba gününden itibaren Almanya'da "geçici koruma" statüsündeki mülteciler belli şartlar altında eş ve çocuklarını yanlarına aldırabilecekler.
Utanç günlüğü sitesinde geniş yer verilen habere göre yeni yasa sadece geçici koruma statüsü verilmiş olanları ilgilendiriyor. Ülkesinde siyasi takibata maruz kalanlar ve Cenevre Konvansiyonuna göre mülteci statüsünde görülenler, geçimlerini sağlayabilecek durumda olmasalar da zaten aile birleşiminden yararlanabiliyorlar.
Yetişkinler eş ve küçük çocuklarını yanına aldırtabilecek. Reşit olmayan çocuk mültecilerin anne ve babalarına da vize verilecek. Çocuk mültecilerin ebeveynlerini yanlarına aldırabilmeleri için anne-babanın çocuk reşit olmadan önce yaşadıkları ülkelerdeki Alman büyükelçiliklerine veya Konsolosluklarına basit bir dilekçeyle başvurması gerekiyor.
Mültecilerin aile birleşimi yoluyla Almanya'ya ayda en fazla bin kişi gelebilecek. İlk aşamada işlemler uzun süreceğinden Ağustos – Aralık ayları arasında azami 5 bin mülteci yakını uygulamadan yararlandırılacak. Ocak 2019'dan itibaren ise ayda bin kişilik kontenjan düzenlemesine geçilecek. Şu an Almanya'nın yurtdışı temsilciliklerine yapılmış 34 bin başvuru olduğu belirtiliyor.
Almanya'da geçici koruma statüsü, Avrupa Birliği yönergesi dahilinde 2013 yılında uygulamaya konuldu. O tarihten önceki uygulama mültecilerin sadece sınır dışından korunmasına yönelikti. 2015 yılı Ağustos ayında bu kategoriye girenlere aile birleşimi izni çıktı. Uygulama 2016 yılının Mart ayında koalisyon partilerinin oylarıyla iki yıllığına ertelendi. 2017 genel seçimlerinden sonra hükümetin kurulması uzadığından erteleme Temmuz sonuna kadar uzatılmıştı.