Avrupa, Trump’ın Görüşmelerini Kirli Anlaşma Olarak Nitelendirdi: Transatlantik Gerilim

Fransa, Ukrayna, Almanya, Polonya, İtalya, İspanya ve İngiltere Dışişleri Bakanları ABD’ye karşı, yazılı bir ortak açıklama yayımladı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump'ın 1,5 saat süren bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve iki liderin temasları sürdürme kararı aldığını bildirdi. ABD Başkanı Trump, Rusya Devlet Başkanı Putin'in ardından Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile de telefonda görüştü. Görüşmeye ilişkin Truth Social sosyal paylaşım platformundan açıklama yapan Trump, Zelenskiy ile görüşmesinin çok iyi geçtiğini belirtti.

CNN’in haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile yaptığı "uzun ve oldukça verimli" telefon görüşmesi, Avrupa'da, Kiev'in katılımı olmaksızın, Moskova'nın lehine şartlarla Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için "kirli bir anlaşma" yapıldığı yönündeki korkuları tetikledi.

Başkan Volodimir Zelenskiy Perşembe günü Ukrayna'nın yalnızca ABD ve Rusya tarafından müzakere edilen bir barış anlaşmasını kabul etmeyeceğini söyledi. Trump'ın Kiev'i aramadan önce Putin ile konuşmasının "hoş olmadığını" kabul etti.

Öte yandan Trump sosyal medyada, "İlgili ekiplerimizin müzakerelere derhal başlaması konusunda anlaştık," diye yazdı ve telefon görüşmesinin ardından bir muhabir ABD Başkanı'na Ukrayna'yı barış sürecinin "eşit bir üyesi" olarak görüp görmediğini sorduğunda ise Trump şöyle dedi: "Bu ilginç bir soru. Bence barış yapmak zorundalar, insanları öldürülüyor." dedi.

Avrupa Birliği Dış Politika Şefi Kaja Kallas ise savaşı sona erdirmek için "hızlı bir çözüm" ve "kirli bir anlaşma" yapılmasına karşı uyardı ve Avrupa ve Ukrayna'nın müzakerelerde masada olması gerektiğini, çünkü onların katılımı olmadan hiçbir barış anlaşmasının uygulanamayacağını söyledi.

Kallas, "Arkamızdan yapılan hiçbir anlaşma işe yaramayacak." dedi. "Yatıştırma da her zaman, her zaman başarısız olur. Bu yüzden Ukrayna direnmeye devam edecek ve Avrupa da Ukrayna'yı desteklemeye devam edecek." diye ekledi.

Trump'ın Putin ile yaptığı telefon görüşmesi ve ardından Ukrayna'da bir anlaşma sağlanması için müzakerelere hemen başlanacağına dair yaptığı açıklama, Avrupalı liderleri hazırlıksız yakaladı ve onlara, herhangi bir anlaşmanın finansmanını sağlama ve denetimini üstlenme tehdidi oluşturdu.

Başka bir deyişle, Washington anlaşmayı yapacak ve Avrupa da faturayı ödeyecek.

Avrupalı devletlerden "Ukrayna'da kalıcı barış Kiev ve Avrupasız sağlanamaz" mesajı

Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya gelen Fransa, Ukrayna, Almanya, Polonya, İtalya, İspanya ve İngiltere Dışişleri Bakanları yazılı bir ortak açıklama yayımladı.

Rusya ile ABD arasında Ukrayna'daki duruma ilişkin diplomatik müzakerelerin arttığı bir dönemde yapılan açıklamada, "ABD'li müttefiklerimizle (Ukrayna'da) ileriye dönük yolu müzakere etmek istiyoruz." ifadesine yer verildi.

Avrupalı devletlerin "ortak amacının" Ukrayna'yı "güç" pozisyonuna getirmek olduğu kaydedilen açıklamada, Avrupalıların ve Kiev yönetiminin Ukrayna'daki barış müzakerelerin tamamında yer alması gerektiğinin altı çizildi.

Açıklamada, "Ukrayna'nın sağlam güvenlik garantilerinden faydalanması gerektiği" ve "Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barışın güçlü bir transatlantik güvenliği için gerekli koşul olduğu" belirtildi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot mevkidaşlarıyla toplantı öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Avrupalıların katılımı olmadan Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barış sağlanamayacağını" belirtmiş ve "Ukrayna'yı terk etmek, Ukrayna'yı teslim olmaya zorlamak, en güçlünün yasasını kesin olarak yürürlüğe koymak ve gezegenin tüm despotlarına ve tiranlarına komşularını tam bir cezasızlıkla işgal etmeleri için bir davet göndermek anlamına gelecektir." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Hollanda Savunma Bakanı Ruben Brekelmans, Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Hepimizin ortak şekilde söylediği gibi, Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında görüşme yapılamaz." ifadesini kullandı.

Müzakerelerin Avrupa'nın güvenliği açısından önemine değinen Brekelmans, "Avrupa'nın da masada olması gerekiyor. Özellikle güvenlik garantileri söz konusu olduğunda, Avrupa ülkelerinin bu görüşmelere katılabilmesini sağlamalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna savaşı konusunda en üst düzeyde diyalog kuracak olmasını Deutschlandfunk radyosuna değerlendiren Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Avrupalıların kendi rollerini oynamalarının çok önemli olduğunu, Ukrayna'nın da alınacak kararlara dahil edilmesi gerektiğini aktararak, "Avrupa barışı tehlikede. Bu yüzden biz Avrupalılar da işin içinde olmalıyız. İşte bu nedenle, bu çalkantılı zamanlarda bile tabii ki daha önce nadiren var olan bir şekilde yaşıyoruz. İyi olan şey, Avrupalılar olarak yakın ortaklıklar hazırlamış olmamızdır." dedi.

Bakan Baerbock, Avrupa'nın Ukrayna'ya askeri destek açısından ABD'nin yerini alamayacağını ancak Amerikalılara, ABD'nin de Avrupa'ya ihtiyacı olduğunu ifade etmenin çok önemli olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA, CNN, euronews

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA