Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr

BM: AB Ülkelerinin Göçmenleri Sınır Dışı Etmesi Yasal Yükümlülüklerin İhlalidir

BM, AB ülkelerinin deniz ve kara sınırlarından göçmenleri geri itmesinin ve toplu sınır dışı etmesinin yasal yükümlülüklerin ihlali olduğunu bildirdi.
SDE Editör
14 Eylül 2020 14:51
A+
A-

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin 45'inci oturumu, İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde başladı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet , 47 üyeli Konseyin açılışında yaptığı konuşmada, küresel sorunlara ilişkin uyarılarda bulundu.

Bachelet, Yunanistan’ın Midilli Adası'nda bulunan Moria sığınmacı kampında çıkan yangının binlerce sığınmacının hayatını ciddi şekilde etkilediğini anımsattı, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeleri bu konuda ortak dayanışma içinde hareket etme ve sorumluluk almaya çağırdı.

Bachelet, isim vermeden Yunanistan'ın kara ve deniz sınırından düzensiz mültecileri Türkiye tarafına "geri itmesine" tepki göstererek, "AB ülkelerinin kara ve deniz sınırlarında göçmenleri geri itme ve toplu sınır dışı eylemlerinde bulunduğuna dair raporlar, yasal yükümlülüklerin ihlalidir ve göçmenlerin yaşamları ve hakları için ağır sonuçlar doğurabilir." ifadelerini kullandı.

Düzensiz göçmenlere yönelik yapılan bu tür muamelelerin bağımsız bir şekilde soruşturulması çağrısında bulunan Bachelet, idari statülerine bakılmaksızın göçmenlerin yaşam ve insan haklarının korunmasını sağlamak için ülkelerin iş birliği yapma yükümlülüğü olduğunu anımsattı.

Lübnan'daki patlamaya ilişkin soruşturma çağrısı

Konuşmasında Lübnan'daki siyasi, sosyo-ekonomik ve mali krizlerin halkın yüzde 55'inden fazlasını yoksulluğa ittiğini aktaran Bachelet, bu oranın geçen yılın iki misli olduğuna dikkati çekti.

Bachelet, Beyrut'ta 4 Ağustos'ta meydana gelen patlamanın insanların geçim kaynaklarının yanısıra ümitlerini de yıktığını vurguladı.

Patlamanın sorumlularının hesap vermesinin çok önemli olduğunun altını çizen Bachelet, bu kapsamda tarafsız, bağımsız ve şeffaf bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. 

Konseyin 45'inci oturumu, 6 Ekim'de sona erecek.

Öte yandan Almanya'nın öncülük ettiği ve AB'nin Konseye sunduğu, "Belarus'taki insan hakları durumuna ilişkin İHK'da acil oturum düzenlenmesini" içeren önerge hakkında bazı ülkeler söz aldı.

Venezuela önergeye karşı çıktı. AB üyesi ülkeler ve Avustralya da önerge lehinde söz aldı. 

Belarus'un BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yury Ambrazevich, AB'nin Belarus'taki siyasi istikrarsızlığı körüklediğini söyledi.

Ambrazevich, önergenin kabul edilmemesi için 47 üyeli Konseye çağrıda bulundu.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, AB'nin acil oturum talebi 2 hayır ve 20 çekimser oya karşı 25 evet oyuyla kabul edildi.

Bachelet'ten "sosyal barışın yeniden tesis edilmesi" çağrısı

Oylamanın ardından konuşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Belarus'taki barışçıl gösterilerde başta kadınlar olmak üzere yüz binlerce kişiye şiddet uygulandığına dair endişe verici raporlar aldıklarını söyledi.

Bachelet, raporların kolluk kuvvetlerinin gereksiz ve aşırı güç kullandığını ortaya koyduğunu, ayrıca binlerce kişinin keyfi tutuklandığını ve çocuklar da dahil yüzlerce kişiye işkence veya kötü muamele iddialarının yer aldığını belirtti.

Bazı raporlarda cinsel şiddet iddialarının da olduğunu aktaran Bachelet, son günlerde muhalefetle bağlantılı kişilerin kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırıldığı yönündeki haberlere işaret etti.

Bachelet, "Belarus'ta sosyal barışın yeniden tesis edilmesi için geniş kapsamlı diyalog, reform ve ağır insan hakları ihlalleri için hesap verebilirliğin sağlanması gerekiyor." dedi.

Acil oturum 18 Eylül'de

Öte yandan, Belarus'taki insan hakları durumuna ilişkin acil oturum 18 Eylül Cuma günü gerçekleştirilecek. 

Belarus'ta 9 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini mevcut Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun kazanmasının ardından "seçimlere hile karıştırıldığı" iddiasıyla protesto gösterileri başlamıştı. Protestocular yeni seçimin yanı sıra ülkede anayasa değişikliği talebinde bulunuyor.

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.