BBC
İngiltere Başbakanı Theresa May, parlamentonun Salı günü Brexit anlaşmasını büyük farkla reddetmesinin ardından, "B Planı"nı Pazartesi günü açıklayacağını söylemişti. Theresa May'in açıklayacağı plan, 8 gün sonra parlamentoda oylanacak.
May, hükümetinin Çarşamba akşamı güvenoyu almasının ardından tüm muhalefet partilerinin liderleriyle görüşmek istedi ve görüşmelere başladı.
Ana muhalefet lideri Corbyn, May ile görüşmedi
Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn ise May ile görüşmek için, İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrılma seçeneğini devre dışı bırakmasını şart koştu. May henüz Corbyn'nin bu talebine olumlu yanıt vermedi.
Corbyn, May'in anlaşmasının artık çöktüğünü, AB ile yeni bir anlaşma müzakere edecek yeni bir hükümete ihtiyaç olduğunu, bu yüzden de erken seçime gidilmesi gerektiğini söylüyor.
İskoçya Ulusal Partisi, Liberal Demokrat Parti, Plaid Cymru ve Yeşil Parti her halükarda ikinci bir Brexit referandumu istiyor. SNP, İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrılma seçeneğinin devre dışı bırakılmasının yanı sıra, Başbakan May'in, Brexit sürecini başlatan Lizbon Anlaşmasının 50. maddesini işleme koyma sürecini uzatma ve ikinci Brexit referandumuna gitme ihtimallerini de değerlendirmesini talep ediyor.
İktidardaki Muhafazakar Parti'nin azınlık hükümeti Salı günü, dışarıdan destek veren ve mevcut Brexit anlaşmasına karşı çıkan Kuzey İrlanda'nın muhafazakar Demokratik Birlik Partisi'nin desteğiyle 306'ya karşı 325 oyla güvenoyu almıştı.
İngiltere Parlamentosu Çarşamba günü Brexit anlaşmasını ise 202'ye karşı 432 oyla reddetmişti. Bu, İngiltere'nin modern tarihinde bir hükümetin parlamentoda aldığı en büyük yenilgiydi.