Doğu Avrupa Ülkelerinin Korkusu: NATO 1997 Sınırlarına Geri mi Dönecek?

Riyad'da ABD ve Rusya arasında yapılan müzakereler Avrupa ülkelerinde, Avrupa'nın büyük bölümündeki ABD askerlerinin çekilmesine yol açabileceğine dair endişeleri artırdı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Riyad’da gerçekleşen görüşmelerde Rus müzakerecilerin ABD’den NATO’nun 1997 sınırlarına çekilmesine ilişkin talepte bulunduğu bildiriliyor.

Alman Bild gazetesinde dün yayımlanan haberde, ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD askerlerinin Avrupa'dan tamamen çekilmesini reddetmesine rağmen Avrupa'da, söz konusu müzakerelere ilişkin “büyük bir endişe”nin hakim olduğu belirtildi.

ABD’nin askerlerini Avrupa’dan çekmesi durumunda NATO’nun 1997’den sonra genişleyen sınırlarını korumasının güç olduğu değerlendiriliyor.

Bild’in haberinde Batılı güvenlik servislerinin ve siyasetçilerin, Riyad'da yapılan müzakerelerin Avrupa'nın büyük bölümündeki ABD askerlerinin varlığına son verilmesine yol açabileceğinden endişe ettiği öne sürüldü.

Doğu Avrupalı bir güvenlik yetkilisinin sözlerine yer verilen haberde, bu kişinin "Bizim bilgilerimize göre bu (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'in, 1990'dan sonra ittifaka katılan tüm NATO ülkelerinden ABD askerlerinin çekilmesi konusunda 2021'deki talebiyle ilgili" ifadesini kullandığı belirtildi.

ABD askerlerinin Rusya'ya yakın bölgelerde bulunmasının Rusya'ya sınırı olan ülkelerin “bağımsızlığı” için en büyük güvence olarak görüldüğü savunulan haberde, eski Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsberg'in de sosyal medya platformu X'ten, (Rusya Dışişleri Bakanı Sergey) Lavrov'un Avrupa'da istikrar için NATO'nun 1997 sınırlarına geri dönmesini ve "Doğu Almanya" dışındaki tüm ülkelerden çekilmesini talep ettiğini paylaştığı kaydedildi.

İtalya'nın da Kosova'dan ABD askerlerinin olası çekilişine hazırlandığı iddia edilen haberde, "Bu durumda Avrupalı müttefikler Balkanlar'da Putin'in dostu (Sırbistan Cumhurbaşkanı) Aleksandar Vucic ve güçlü Sırp ordusuna karşı yalnız bırakılacaklar" ifadesi kullanıldı.

Haberde bunun da Alman diplomatlar tarafından "akla yatkın" bir senaryo olarak tanımlandığı belirtildi. Trump ve Putin'in bir anlaşmaya varması halinde Avrupa'nın geri kalanının geniş kapsamlı değişikliklere hazırlıklı olması gerektiği kaydedildi.

Romanya Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Cristian Diaconescu da, ABD heyetinin Moskova’nın talebini reddettiğini, ancak Washington’un tutumunun değişebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Böyle bir gelişme, uzmanlara göre Rus ordusunun, eski Sovyet cumhuriyetleri Estonya, Letonya ve Litvanya'yı doğrudan işgal etmesi ve Polonya ile geniş çaplı bir savaşa girmesinden korkulan “en kötü senaryo” olarak değerlendiriliyor.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA