Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr

Farklı Açılardan Balkanlar

SDE’de “Farklı Açılardan Balkanlar’da Güncel Meseleler” başlıklı konferans gerçekleştirildi
SDE Editör
03 Mayıs 2019 16:49
A+
A-

Balkanlar’daki güncel meselelerin çok yönlü olarak ele alınıp tartışıldığı konferansta konuşmacı olarak TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Balkanlar ve Orta Avrupa Genel Müdürü Büyükelçi Sadık Babür Girgin, SDE Başkan Yardımcısı Sinan Tavukcu ve SDE YİK Üyesi emekli Tuğgeneral Kürşat Atılgan yer aldı.

SDE Başkan Yardımcısı gazeteci-yazar Alper Tan moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik “Balkanlarda Kamu Diplomasisi” başlıklı konuşmasında TİKA projelerinin Balkan Kamu Diplomasisine sağladığı katkıları anlatmıştır. Çevik Balkan coğrafyasında başlıca amaçlarının kalıcı barışa katkı sağlamak olduğunu ifade ederek çalışmalarının temel motivasyonunu bunun oluşturduğunu belirtmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgeye kayıtsız kalmasının mümkün olmadığını öne süren Çevik, Türkiye’nin güvenliğinin Türk ve Müslüman olan kişilerin yaşadığı yerlerden başladığını söylemiştir. Şu ana kadar Balkanlar’da eğitimden sağlığa, alt-yapıdan Osmanlı eserlerinin restore edilmesine değin toplamda 3500 projenin altına imzalarını attıklarını ifade eden Çevik, Balkanlardaki bütün projelerin millî bilinçten ilham alarak gerçekleştiğini, keza millî bilinçten yoksun kamu diplomasinin başarılı olmasının mümkün olmadığını belirtmiştir. Çevik’e göre Türkiye projelerinin bölgede ilgiyle karşılanması/kabul görmesi tam da bu sebepledir. Çevik bölgedeki tarih bilincinin devamlılığının ve kalıcılığının sağlanabilesi için kültürel unsurların korunmasının oldukça önemli olduğunu ve bu nedenle unutulmaya yüz tutmuş, bakımsızlığa terkedilmiş Osmanlı eserlerini restore ederek tekrar gün yüzüne çıkarılmasının oldukça önemli olduğunun altını çizmiştir. Son olarak Türkiye’nin bölge barışı için olmazsa olmaz bir aktör olduğunu belirten Çevik, diğer yandan da Anadolu’nun güvenliğinin Balkanlar’dan başladığını zira Türkiye’nin ruhanî sınırlarının kendisini Türk ve Müslüman hisseden soydaş ve akraba topluluklarının yaşadığı yerden çizildiğini ifade etmiştir. Bununla birlikte Osmanlı tarih bilincinden hareketle bölgede gerçekleştirdikleri projelerde herhangi bir dinî veya etnik bir ayrıma gitmediklerinin de altını çizmiştir.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu “Balkanlarda Eğitim ve Kültür Politikalarımız” başlıklı konuşmasında genelde Türkiye’nin özelde de Trakya Üniversitesinin Balkanlarda eğitime yönelik faaliyetleri hakkında bilgi vermiştir. Edirne’nin Balkanlara en yakın bir şehir olduğunu söyleyen Tabakoğlu, Trakya Üniversitesinin Balkanlardaki faaliyetlerini bu bilinçle sürdürdüğünü ifade etmiştir. Bu amaçla Bölgeyi karış karış gezdiklerini söyleyen Tabakoğlu, son on yılda 114 Balkan rektörüyle anlaşma yapıldığını ve Balkanlardan gelen yaklaşık 2700 kişinin Trakya Üniversitesinde eğitim hayatını sürdürmekte olduğu belirtmiştir. Balkanlardan gelen öğrenciler için çeşitli projeler de gerçekleştirdiklerini ifade eden Tabakoğlu, öğrencilerin burslarıyla ilgilenmelerinin yanı sıra öğrencilerin kendilerini geliştirmesine yönelik dil kursları, müzik kursları, yemek kursları vb. açtıklarını söylemiştir. Balkanlardan gelen öğrencilerin kendilerini geliştirmelerine yönelik her türlü kolaylığı sağladıklarını ve bu amaçla sadece eğitimleri sırasında değil, aynı zaman da mezun olduktan sonra bu öğrencilerin kendi alanlarında çalışmaları için de çeşitli faaliyetlerde bulunduklarının altını çizmiştir.

SDE Başkan Yardımcısı Sinan Tavukcu “Balkanların Geleceği İçin Stratejik Düşünceler” başlıklı konuşmasında Balkan İttifakının ihtiyacından bahsetmiştir. Konuşmasına uluslararası sistemin mevcut durumu hakkında bilgi vererek başlayan Tavukcu, mevcut uluslararası sistemin değişimin arifesinde olduğunu ve Türkiye başta olmak üzere Balkan devletlerinin buna hazırlıklı olması gerektiğinin altını çizmiştir. Tavukcu’ya göre Balkanlarda AB’ne alternatif bir oluşumun gerçekleştirilmesine yönelik faaliyetlerde bulunulması veya en azından bunun zihinsel hazırlığının yapılması gerektiğini belirtmiştir. Çin’in Kuşak ve Yol Projesi üzerinde de duran Tavukcu, Batı’dan Doğu’ya akan mal ve hizmet hareketinin günümüzde artık tersine döndüğünü ve bu yeni düzende Türkiye’nin hem bir Asya hem de bir Balkan ülkesi olarak olası bir bölgesel Balkan ittifakının merkezinde yer almaya aday ülke olduğunu söylemiştir. Tavukcu’ya göre jeopolitik ve tarihsel birikimi sebebiyle merkezinde Türkiye’nin yer alacağı Balkan Birliği, sadece bölgesel düzeyde kalmayacak aynı zamanda küresel ilişkilerde de söz sahibi olabilecektir.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Balkanlar ve Orta Avrupa Genel Müdürü Büyükelçi Sadık Babür Girgin Balkanlarda Türk Dış Politikasının faaliyetleri hakkında bilgi verirken, SDE YİK Üyesi emekli Tuğgeneral Kürşat Atılgan ise Balkanlarda güvenlik konusunu işleyerek Balkanlardaki güvenlik politikalarında Türkiye’nin sorumluluklarını vurgulamıştır.   

 

http://yenibalkan.com/tr/kultur/balkanlarin-guncel-meseleleri-ankarada-tartisildi

http://yenitangazetesi.com/2019/05/01/ankarada-balkanlarin-guncel-sorunlari-tartisildi/

https://kircaalihaber.com/?pid=3&id_news=22889 

http://timebalkan.com/balkanlarin-guncel-meseleleri-ankarada-tartisildi/

http://qha.com.tr/haberler/balkanlarin-guncel-meseleleri-ankarada/28463/

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.