Fransa Genelkurmay Başkanı: "Yeni Bir Dünya Düzenine Doğru Gidiyoruz"

Soğuk savaş sonrası ve küreselleşmeyle birlikte dünyada yeni kamplaşmaların yaşandığını belirten Fransa Genelkurmay Başkanı General François Lecointre, « Yeni bir dünya düzenine doğru gidiyoruz » dedi. General Lecointre 2030 yılına doğru dünyada şiddetli çatışmaların yaşanma riskinin artacağını söyledi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

www.postafransa.com

Le Figaro gazetesine röportaj veren Fransa Genelkurmay Başkanı General François Lecointre, ABD ve Çin ekseninde kamplaşmaların yaşandığına ve 2030 yılına doğru şiddetli çatışma riskinlerinin artacağına dikkat çekerek, « yeni bir dünya düzenine doğru gidiyoruz » ifadelerini kullandı.

Tam sayfalık röportajda demografik dengesizlikler, iklim krizi, ekonomik krizler ve özellikle Arap-Müslüman ülkelerinin batı dünyasına karşı olan hayal kırıklığı nedeniyle büyük kamplaşmaların yaşandığını söyledi. Batı ülkelerinin hegemonyasına karşı olan hayal kırıklığını içselleştiren Arap-Müslüman dünyasında milliyetçiliğin tetiklendiğine dikkat çeken General Lecointre, bu tepkinin terör eylemleri şekliyle 2000’li yıllardan bu yana yansıdığını söyledi.

Tüm bu olumsuzluklara Afrika’daki demografik dengesizlikler ile iklimsel sorunların ilave olduğunu belirten Lecointre, Afrika ülkelerindeki devlet zayıflığı yüzünden krizlerin artarak devam edeceğini ifade etti. General Lecointre Afrika kıtasındaki bu istikrasızlığın önümüzdeki 10 veya 20 yıl içinde bitmesi için hiçbir emarenin bulunmadığını belirtti.

ABD ve Çin ekseninde yeni kamplaşma oluşuyor

Bu sorunlara Çin, Rusya ve İran gibi bölgesel güçlerin yeniden nüfuz yayma projelerinin de eklendiğini kaydeden General Lecointre, dünyanın Çin ve ABD ekseninde yeni bir düzen etrafında yapılanmaya doğru gittiğini ifade etti. Bu durumun büyük bir kamplaşma yaratacağına dikkat çeken Lecointre, ABD ile Çin’in diğer ülkeleri taraf seçmeye zorlayacağını söyledi. ABD ve Çin ekseninde rekabetin yeniden yapılandırılacağını ifade eden Lecointre, yeni dünya düzeninin de bu eksende kurulacağını bildirdi. Özelde Fransa, genelde Avrupa Birliği’nin bu iki taraf arasında seçim yapmaması gerektiğinin önemine değinen François Lecointre, Avrupa’nın taraf olmadan bir denge oluşturmasının hayati önem taşıdığına vurgu yaptı.

Avrupalılar ya ortak bir savunma sistemi kurar ya da uluslararası arenadan yok olur

Avrupalıların stratejik özerklikleri üzerinde düşünmekte zorluk çektiklerine dikkat çeken General Lecointre, zorluklarla ortak pazar ve ortak para birimine geçen Avrupa Birliği’nin kısa vadede ortak bir siyasi kimliğe kavuşmasının zor oldunu söyledi. Önümüzdeki asıl adımın Avrupa’nın savunma sistemine bağlı olduğunu söyleyen Lecointre, « Avrupa ya ortak bir Avrupa Savunma Sistemi’nden geçen yolu izleyerek vatandaşlarının güvenliğini sağlayarak uluslararası sahnede kalır, ya da kaybolur » ifadelerini kullandı.

Günümüzde savaşların farklı formlarda yürütüldüğünü belirten Lecointre, Rusya’nın dijital araçlar ile etki alanlarını kullanarak Avrupa demokratik modelini zayıflatmaya çalıştığını söyledi. Fransa’nın bulunduğu Afrika ülkelerinde bu durumun görüldüğünü ifade eden General Lecointre, Rusya, Türkiye ve Çin’in Afrika kıtasındaki varlığının endişe verici ve rahatsız edeci olduğunu kaydetti. General Lecointre, özellikle Çin’in bir fetih arzusu ve yayılmacı politikasıyla kıtadaki dengeleri değiştirmeye çalıştığına vurgu yaptı.

Karada olduğu gibi uzayda ve deniz altında da Fransa’nın askeri manevra gücünü koruması gerektiğinin önemine değinen Genelkurmay Başkanı Lecointre, saldırgan düşmanı tespit ettikten sonra kırmızı çizgileri yeniden belirlemek gerektiğini söyledi. Türkiye’nin göçmen kozunu kullanması gibi günümüzde rakiplerin ekonomik ve sosyal tüm araçları hibrit savaşta kullandıklarını belirten Lecointre, « Barış ve savaş zamanları » arasında bir fark gözetmeyen rakiplerin kalıcı bir çatışmayı sürdürdüklerini ifade etti.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA