Fransa’nın Göç Anlaşmasını İptal Tehdidine Cezayir’den Tepki

Cezayir Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Cezayir, ültimatomlar, süre dayatmaları ve tehditlerle muhatap olmayı kesin bir şekilde reddediyor." denildi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Fransa Başbakanı Francois Bayrou'nun dün, göç konulu bakanlar kurulu toplantısında, ülkesinin Cezayir vatandaşlarına özel statü tanıyan 1968 tarihli anlaşmanın gözden geçirilmesi gerektiğini belirtmesi ve bunun için 1 ila 6 hafta süre tanıması açıklaması üzerine Cezayir Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Başbakan Bayrou'nun anlaşmayı gözden geçirme talebinin reddedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Zaten içeriği ve özü tamamen boşaltılmış olan 1968 Tercihli Göç Anlaşması'na yapılacak herhangi bir müdahale, Cezayir tarafından aynı nitelikteki diğer anlaşmalar ve protokollerle ilgili benzer bir karar alınmasına yol açacaktır. Cezayir, ültimatomlar, süre dayatmaları ve tehditlerle muhatap olmayı kesin bir şekilde reddediyor."

Ne olmuştu?

Fransa Başbakanı Francois Bayrou Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Cezayir ile uzun süredir devam eden serbest dolaşım anlaşmasını, baş şüphelinin Cezayir kökenli bir adam olduğu bıçaklı saldırının ardından iptal etmekle tehdit etti.

Bayrou, Cumartesi günü Mulhouse'da meydana gelen ve bir kişinin öldüğü, çok sayıda kişinin de yaralandığı bıçaklı saldırıdan birkaç gün sonra düzenlenen kabine toplantısının ardından konuştu.

37 yaşındaki şüpheli terör izleme listesinde bulunan ve hakkında sınır dışı kararı bulunan Cezayir doğumlu bir adam. İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, Fransa'nın kendisini defalarca sınır dışı etmeye çalıştığını ancak Cezayir'in onu kabul etmediğini söyledi.

Bayrou açıklamasında, "Bu hafta sonu Mulhouse'da gördüğümüz kurbanlar, iki ülke arasındaki bu anlaşmaların uygulanmasının reddedilmesinin doğrudan kurbanlarıdır." dedi.

Şüphelinin Cezayir makamlarına 14 kez getirildiğini ve her seferinde geri alınmadığını da sözlerine ekledi.

İki ülke arasında 1968'de imzalanan anlaşmalar uyarınca Cezayirliler Fransa'da göç konularında ayrıcalıklı bir muameleye tabi tutuluyor. Ancak Cezayir, son aylarda Fransa'nın sınır dışı ettiği vatandaşlarını birkaç kez kabul etmeyi reddetti.

Bayrou, Fransa'nın Cezayir'den iki ülke arasındaki ilgili anlaşmaların nasıl uygulandığını incelemesini isteyeceğini ve uyması için ülkeye bir aydan altı haftaya kadar süre vereceğini söyledi.

"Eğer bir yanıt gelmezse, mevcut anlaşmaların iptal edilmesi "tek olası sonuç" olur, ancak "bu bizim istediğimiz şey değil" diye ekledi.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA