Fransa ve İtalya arasındaki Krizde İtalya'dan Önemli Adım

Fransa'nın, İtalya'dan gelen ağır eleştiriler sonrası Roma Büyükelçisi Christian Masset'i geri çekmesinin ardından Roma yönetimi geri adım attı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

DW

İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, "Halklarımızın iyiliği için Fransa ile yeni bir sayfa açmaya hazırız." dedi.

Fransa ile İtalya arasındaki kriz nasıl başladı?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, haziran ayında yaptığı bir konuşmada, isim vermeden İtalya hükümetini hedef alarak, Avrupa'da popülist siyaset yapanları "Bunları bir cüzzamlı gibi yayılırken görüyorsunuz, Avrupa'nın her yerinde biraz varlar. Tekrar ortaya çıkmalarının imkansız olarak görüldüğü ülkelerde bile" diye eleştirmişti.

Macron'un sözlerini 'saldırganca' ve 'münasebetsiz' şeklinde niteleyen Di Maio "Gerçek cüzzamlılar AB'nin iki yüzlüleridir." demişti.

İtalya’da hükümet ortağı sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketinin (M5S) lideri Luigi Di Maio "Afrika'yı sömürmekle" suçladığı Fransa'nın Avrupa Birliği tarafından cezalandırılmasını istemişti.

Paris’teki İtalyan Büyükelçisi Teresa Castaldo’nun 21 Ocak tarihinde Fransız Dışişleri Bakanlığı’na çağrılıp Fransa’nın sert tepkisinin iletilmesinin ardından Salvini, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Libya’nın istikrara kavuşmasında İtalya’nın tam tersine, petrol çıkarları yüzünden Fransa gibi bir menfaati yok.“ dedi.

Salvini, Fransa’nın Afrika’ya yardım etmek ve buradaki ülkelerin ekonomik kalkınmasına katkı vermek yerine, bu kıtanın refahını kendisine aktarmanın yolunu aradığı suçlamasında bulundu.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA