İngiltere'nin Gelecekteki Askeri Tehditlere Karşı Kendini Savunma Yeteneği Ne Durumda?

https://post.parliament.uk sitesinde yayınlanan “Savaş ve Savaşın Geleceği” başlıklı analizde, “Modern savaşta hangi yeni eğilimleri tespit edebiliriz ve yeni teknolojiler gelecekteki çatışmaları ve askeri operasyon ortamını nasıl şekillendirecek?” sorusunun cevabı İngiltere açısından ele alındı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Analiz, nüfus artışı, göç, enerji talepleri ve iklim değişikliği gibi küresel zorlukların küresel istikrarsızlığı ve çatışmayı körükleyebileceği iddiasında bulunuyor.

 

Savaşın geleceğinin hibrit savaş da dahil olmak üzere hızla değişen teknoloji ve tehditler tarafından şekillendirileceği belirtilerek, bu konuda İngiltere Savunma Bakanlığı’nın gelecekteki İngiltere savunma stratejisinin stratejik avantajını ve ayrıca müttefiklerle iş birliğini sürdürmek için siber, uzay ve yapay zekayı araştırmaya devam etmesi gerekebileceğine ilişkin açıklamasına yer verildi.

 

Birleşik Krallık Hükümeti, Mart 2021'deki Entegre İncelemesinde ve 2023'teki Yenilemede ulusal güvenliği güçlendirmek ve siber gücü büyütmek için bilim ve teknolojiye odaklanmayı taahhüt etti. Savunma Bakanlığı, uzay, yönlendirilmiş enerji silahları, gelişmiş yüksek hızlı füzeler, robotik ve otonom sistemler dahil olmak üzere alanlarda 2022-2023 yılları arasında araştırma ve geliştirmeye 2,1 milyar £ harcadı.

 

Bu hızlı teknolojik değişim ekonomiye, topluma fayda sağlayabileceği ve altyapıyı iyileştirebileceği gibi aynı zamanda yeni zorluklara da yol açabilir.

 

Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri'nin hizmetler genelinde asker sayısı azalıyor ve işe alımlar azalıyor. Düzenli personel sayısı 2012'den bu yana %20 azaldı. Bazı yorumcular Birleşik Krallık'ın tıp, iletişim, mühendislik ve siber güvenlik gibi kaynakları yetersiz, beceri gerektiren rollere personel alması gerektiğini söylüyor. Diğerleri ise askeri kariyerin düşük maaş ve konaklama, cinsiyetçilik ve taciz şikayetleri gibi nedenlerle daha az çekici hale geldiğini söylüyor.

 

Şubat 2024'te Savunma Bakanlığı, ayrılan her sekiz hizmet personeli için beş kişiyi işe aldığını belirtti. Ocak 2024'te yapılan bir YouGov anketi, 40 yaş altındakilerin %38'inin bir dünya savaşı durumunda İngiltere Silahlı Kuvvetleri'nde hizmet etmeyi reddedeceğini ve %30'unun İngiltere yakın bir işgalle karşı karşıya olsa bile hizmet vermeyeceğini söyledi. Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, İngiltere'de de son zamanlarda askerlik hizmetinin veya bir tür ulusal hizmetin gerekip gerekmediği konusunda tartışmalar yaşandı.

 

Analize göre İngiltere'nin gelecekteki askeri tehditlere karşı kendini savunma yeteneği; ekonominin gücü, Silahlı Kuvvetlerin durumu ve savunma bütçelerini ve yeni teknolojilere yönelik Ar-Ge'yi finanse etme konusundaki siyasi irade gibi faktörlere bağlıdır.

 

Analizde Parlamento’ya bu konuda cevabı verilmesi gereken bazı temel sorular soruluyor:

  • Ortaya çıkan yıkıcı teknolojilerin savaşın geleceği üzerinde nasıl bir etkisi olacak?
  • Birleşik Krallık, otonom silahlar, saldırgan siber yetenekler ve uzay teknolojileri gibi yıkıcı teknolojilerin kullanımına ilişkin iyi yönetişimin, paylaşılan kuralların ve düzenlemelerin geliştirilmesini nasıl destekleyebilir?
  • İngiltere'nin gelecekteki askeri tehditlere karşı savunmada güçlü ve zayıf yönleri nelerdir?
  • ABD'nin gelecekteki stratejisi bölgesel ve küresel güvenliğe nasıl etki edebilir?
  • Avrupa veya NATO, Rusya ile gelecekte bir çatışma yaşanma olasılığını azaltmak için kolektif savunmasını nasıl artırabilir?
  • İngiltere'nin Silahlı Kuvvetlerinin büyüklüğünü artırması gerekiyor mu?
  • İnsanlar Silahlı Kuvvetlerde hizmet etmeye nasıl teşvik edilebilir?

 

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA