Pazar günü geç saatlerde açıklanan ön sonuçlar, başbakanın sol görüşlü Vetevendosje (VV) partisinin %41,99 ile ilk sırada olduğunu gösterdi. Oylama, komşu Sırbistan ile ilişkiler konusunda Batılı müttefikleriyle anlaşmazlık yaşayan Kurti için bir referandum olarak görüldü.
Oyların yüzde 88'inin sayıldığı seçimde VV %41,9 oy alırken, sağ görüşlü Kosova Demokratik Partisi (PDK) %21,8 ile ikinci sırada yer aldı. Merkez sağ görüşlü Demokratik Birlik (LDK) %18,1, sol görüşlü milliyetçi AAK-Nisma koalisyonu ise %7,6 oyla ikinci oldu.
Mevcut durumda oy oranları, VV'nin bir koalisyon ortağı bulması gerektiği anlamına geliyor. Bu da Kurti'nin Arnavut yanlısı milliyetçiliği ve Kosova'nın uluslararası izolasyonunu kırmak için uzlaşmaya ihtiyaç duyulması göz önüne alındığında zorlayıcı olabilir.
Vetevendosje, sayılan oylara göre tek başına hükümet kurmak için gerekli milletvekili sayısını elde edemeyecek. Öte yandan, Kosova Türklerine garanti edilen iki sandalyeyi kazanmak için yarışan Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) 2 bin 616, Yenilikçi Türk Hareket Partisi (YTHP) 1550 ve Kosova Adalet Türk Partisi (KATP) 122 oy aldı.
Priştine'deki partisinin genel merkezi önünde basın mensuplarına açıklama yapan Kurti, seçim sonuçlarını iyi yönetimin teyidi olarak nitelendirerek, yeni hükümetin kurulduğunu duyurdu.
"Kurti 3 hükümeti kurup kaldığımız yerden devam edeceğiz." Kosova halkı bu seçimlerde koalisyonumuza karşı yürütülen melez savaşa karşı direniş göstermiştir. Kurti, "Oligarklar büyük kaynaklar yatırdı, işçilere baskı yaptı, dezenformasyon yaydı ama her şeye rağmen halk kazandı" dedi.
Vetëvendosje'nin Kosova'daki en güçlü siyasi güç olmaya devam ettiğini ve muhalefetin hükümet kurmak için yeterli yetkiye sahip olmadığını vurguladı. “İkinci ve üçüncü olanlar, bir araya geldiklerinde bile çoğunluğa yetmiyor. Kurti, "Yeni bir hükümete doğru hızla ilerliyoruz" dedi.
Gece yarısı Priştine'deki Skenderbeg Meydanı'nda parti yetkilileri ve taraftarlarıyla birlikte "Albin Kurti", "Zafer!" sloganları atarak kutlama yaptı.
Seçim sonuçlarının "Kosova halkının Sırbistan'ı ve Sırbistan Klanını yendiğini" kanıtladığını belirten Kurti, bir kez daha "Kosova Klanını" medya kuruluşuyla suçladı. "Bizimki gibi hesap vermeden para harcayan oligarklarla, şeytanla bile anlaşma yapan muhalefetle melez bir savaş hiçbir zaman yaşanmadı" dedi.
Kurti, "Muhalefet yine kaybetti ve iktidardan uzak kaldı, çünkü ne devlet ne de halk için iyi şeyler istemiyorlar" dedi ve bu ifadeleri defalarca aşağılayıcı olarak niteledi. Yeni görev süresinin adalet ve yolsuzlukla mücadeleye ayrılacağını vurguladı.
Kurti ‘Sırbistan'ın Kosova'ya girmesine izin vermeyeceğiz ve her konuda ilerleme sağlayacağız" dedi.
Sırp partilerinin Kosova'daki zaferi, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić'in Instagram'da yaptığı açıklamada, Sırp Listesi'nin Kosova Meclisi'nde Sırplara ayrılan 10 sandalyenin tamamını kazandığını duyurdu.
“Sırp Listesi 38.533 oy alırken, en yakın Sırp siyasi oluşumu sadece 3.217 oy aldı. Vučić, "Bu, Sırp Listesi'nin şüphesiz 10 sandalyenin hepsini kazanacağını ve Kurti'nin daha fazla saldırı yapmasına engel olacağını oldukça açık hale getiriyor" dedi.
Sırp Listesi, Belgrad'ın desteğini alan ve vatandaşları toplu olarak sandık başına gitmeye örgütleyen Kosovalı Sırpların tek partisidir. MSK verilerine göre Sırp Listesi %3,96 oy veya 29 bin 406 oy aldı. Nenad Rašić liderliğindeki "Özgürlük, Adalet ve Yaşam İçin" partisi ise %0,42 oy veya 3149 oy aldı. Rašić, bu akşamki konuşmasında, "partisinin kesinlikle barajı geçtiğini ve parlamentoda birden fazla milletvekili beklediğini" söyledi.
Merkez Seçim Komisyonun sonuçlara göre, dört Boşnak siyasi oluşumu 10 binin üzerinde oy aldı.
Boşnaklar üç ayrı partiden üçer temsilciye sahip olacak. Birini Yenı Demokratik Parti’den, birini Vakat Koalisiyon’dan, birini de Sosyal Demokrat Birlik Partisi’nden.
120 sandalyeli Meclis'in yeni dönem seçimlerine 28 siyasi oluşum, 20 siyasi parti, 5 koalisyon, 2 sivil toplum kuruluşu ve 1 bağımsız aday katıldı. Sırp toplumundan altı siyasi oluşum geliyor.
Arnavut partileri için seçim barajı yüzde 5 iken, Arnavut olmayan topluluklara 20, Sırplara 10, diğerlerine ise 10 sandalye ayrıldı. Bunlardan Roman, Aşkali ve Mısırlılar 4, Boşnaklar 3, Türkler 2 ve Goralılar 1 sandalyeye sahip.
Diğer İçerikler