Cumartesi günü Gürcistan’da gerçekleştirilen seçimde, iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi tüm oyların yüzde 54'ünü alarak parlamentoda çoğunluğu kazandı.
Ancak Brüksel, iktidardaki Gürcü Rüyası Partisi'ni ülkenin demokrasisini zayıflatan ve Rus otoriterliğini taklit eden yasalar çıkardığı gerekçesiyle kınıyor, bu yüzden seçim sonuçlarını tanımak istemeyen bir tutum takınmış durumda.
Seçim sonrasında Avrupa Komisyonu, Yüksek Temsilci ve AB Konseyi Başkanı Gürcistan'da yaşandığı iddia edilen usulsüzlüklere ilişkin hızlı ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesini talep etti. Brüksel sonuçların meşruiyetini sorgulamazken, Rus müdahalesinin olası etkisi konusunda ciddi endişelerini dile getirdi.
AB’nin genel tavrı bu iken, AB Konseyi Dönem Başkanı ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban seçimlerin hemen ardından Salı günü Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e bir ziyaret gerçekleştirdi ve Gürcü mevkidaşı Irakli Kobakhidze'yi tebrik etti.
Görüşme sırasında Kobakhidze, "Başbakanın ziyaretinin Macaristan'ın Avrupa Birliği Konseyi dönem başkanlığı sırasında gerçekleşiyor olması özel bir önem taşıyor. Dış politikadaki birincil önceliğimiz Avrupa Birliği entegrasyonudur. Bu bağlamda Macaristan çok önemli bir rol oynamaktadır" açıklamasında bulundu.
Macar lider, AB içerisinde "vakitsiz davrandığı" ve AB adına konuşma yetkisine sahip olmadığı gerekçesiyle eleştirildi.
AB üyesi 13 üye devletin Dışişleri Bakanları ortak bir mektup kaleme alarak, "Başbakan Orban'ın Gürcistan'a yaptığı erken ziyareti eleştiriyoruz. Kendisi AB adına konuşmuyor," dediler. Mektupta, "Seçim dürüstlüğüne yönelik ihlaller Avrupa Birliği'ne aday bir ülkeden beklenen standartlarla bağdaşmamaktadır. Bunlar Gürcü halkının meşru Avrupa arzusuna ihanettir," ifadesi yer aldı.
Mektup Almanya'nın öncülüğünde Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, İrlanda, Litvanya, Hollanda, Lüksemburg, Polonya, Portekiz ve İsveç tarafından imzalandı. Bloğun en büyük iki ülkesi olan İtalya ve İspanya ise mektuba dahil edilmedi.