NATO Genel Sekreteri Avrupa’yı Trump’la Tehdit Etti

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Avrupa'nın savunma harcamalarını artırması gerektiğini vurgulayarak, yeni harcama hedefinin mevcut yüzde 2 seviyesinin "çok üzerine çıkacağını" ve ABD'nin bu taahhüdü yakından izleyeceğini söyledi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Rutte, 61. Münih Güvenlik Konferansı'nda, (MSC 2025) MSC Vakfı Başkanı Wolfgang Ischinger'in moderatörlüğünü üstlendiği "NATO, ABD ve Transatlantik Güvenlik" konulu bir panele katıldı.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, müttefikler arasındaki uyum ve ABD'nin ittifaka olan bağlılığının devam etmesinden iyimser olduğunu belirtti. Ancak, Avrupalı müttefiklerin savunma harcamalarındaki mevcut düzeyin yetersiz olduğunu ve bu harcamaları artırmaları gerektiğini ifade etti.

Savunma harcamaları hedeflerinin haziran ayında Hollanda'nın Lahey kentinde yapılacak zirvede güncellenmesini uman Rutte, yeni hedefin mevcut yüzde 2'lik seviyenin "çok daha yüksek" olacağını söyledi. Ayrıca, bu konuda müttefikler arasında artan bir destek olduğunu belirterek, ancak finansman konusunda hâlâ endişeler bulunduğunu da dile getirdi.

Avrupa'nın savunma harcamaları hedefine yönelik adımlarının ABD tarafından izleneceğini söyleyen Rutte, "Attığınız adımlar, takip edilip izlenecektir. Telefonun karşı tarafında olacağım ve eğer beni dinlemezseniz, taahhüdünüzü yerine getirmediğinizde eminim Washington'da çok iyi bir adam sizi arayacaktır." ifadelerini kullandı.

-"Tartışmaya şikayet ederek değil, somut önerilerle katılın"

Ukrayna konusunda Rutte, NATO'nun ülkenin olası Rus saldırısına karşı güvende kalmasını sağlama amacıyla kolektif kararlılığını bir kez daha teyit ederek, eğitim ve silah tedariki dahil askeri yardımın devam etmesinin önemine işaret etti.

Rutte, Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinin kalıcı olmasının gerektiğini belirterek, bu konuda ABD yönetimi ve NATO'nun Avrupa kanadının hemfikir olduğunu söyledi. Avrupalı müttefiklere seslenen Rutte, tartışmalara katılmaları gerektiğini, sadece şikayet etmek yerine somut öneriler getirmelerini vurguladı.

Ayrıca, Rusya-Ukrayna savaşına dair olası görüşmelerin küresel etkilerine değinerek, Çin'in bu görüşmelere taraf olma olasılığını ve bu görüşmelerin Batı için zayıf bir anlaşma ile sonuçlanmasının Kuzey Kore, Çin ve İran gibi ülkeler için büyük bir etki yaratacağını ifade etti.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA