Katolik lider Papa Francis, "Umut Asla Hayal Kırıklığına Uğratmaz: Daha İyi Bir Dünya İçin Hacılar" adlı yeni kitabında, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının soykırım olarak nitelendirilebileceğini ilk kez öne sürdü.
Papa, İtalya'nın La Stampa gazetesinde Pazar günü yayımlanan kitaptan alıntılarda, "Bazı uzmanlara göre, Gazze'de olanlar soykırım özellikleri taşıyor" ifadelerini kullandı. Ayrıca, "Durumun, hukukçular ve uluslararası kuruluşlar tarafından formüle edilen teknik tanıma uyup uymadığının dikkatlice incelenmesi gerekiyor" dedi.
Papa Francis, İsrail'in Gazze'deki eylemlerini soykırım olarak değerlendirebilecek en üst düzey uluslararası figürlerden biri olarak dikkat çekiyor.
Bu açıklamalar, Birleşmiş Milletler (BM) özel bir komitesinin İsrail'in eylemlerinin "soykırım özellikleriyle tutarlı" olduğunu belirttiği bir raporun yayımlanmasından sadece birkaç gün sonra geldi. Malezya, Senegal ve Sri Lanka'dan oluşan komite, İsrail'i savaş aracı olarak aç bırakma politikası uygulamakla ve Gazze'de "soykırım ihtimaline" yol açabilecek politikalar ve uygulamalar yürütmekle suçladı.
Raporda, 7 Ekim'deki Hamas saldırısına karşı İsrail'in askeri müdahalesi üzerindeki uluslararası inceleme sürerken, Gazze'deki 2.3 milyon sakinini etkileyen zorlu yaşam koşullarına dikkat çekildi. Özellikle, gıda, su, sağlık hizmetleri ve barınma erişimindeki kısıtlamalar vurgulandı.
Filistin sağlık bakanlığına göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında geçen yıl Ekim ayından bu yana en az 43.846 Filistinli hayatını kaybetti, 103.740 kişi ise yaralandı.
Komite, İsrail’i, Filistinliler ile İsrailli yerleşimciler arasında neredeyse tam bir ayrım sağlayan "ayrımcı" yasalar ve önlemlerle, Irk Ayrımcılığının Önlenmesi ve Ortadan Kaldırılması Uluslararası Sözleşmesi'nin 3. maddesini ihlal etmekle suçladı.
Komite, ayrıca İsrail’in BM Güvenlik Konseyi kararları ve Uluslararası Adalet Divanı’nın (ICJ) emirlerini ihlal etmesinin, uluslararası kurallara dayalı düzeni "zayıflattığını" belirtti.