Ukrayna Rusya ile Pazarlık İçin Toprak Takasını Gündeme Getirdi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, Kiev yönetiminin Rusya ile yapılacak olası müzakerelerde toprak değişimi teklifinde bulunacağını açıkladı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Rusya'nın Kursk bölgesinde ilerleyen Ukrayna kuvvetlerinin burayı takasta kullanmak için elinde tuttuğunu işaret eden Zelensky, Kursk karşılığında hangi bölgelerin isteneceğini açıklamadı.

Bununla beraber, savaşın bitiminden sonra barışın nasıl sürekli kılınabileceği konusu da Ukrayna-Rusya meselesinde önemli bir yer tutuyor. Ukrayna'nın NATO'ya alınması konusu yakın gelecekte mümkün görülmezken, Zelensky güvenlik garantisi olarak Avrupa'nın yetmeyeceğini belirtti.

ABD'nin mutlaka güvenlik garantisi sunması gerektiğini ifade eden Ukrayna Devlet Başkanı, Birleşmiş Milletler'e (BM) ait barış güçlerinin de işe yaramadığını belirtti.

Zelensky diğer yandan, ABD Devlet Başkanı Donald Trump ile olası görüşmesiyle ilgili de bilgi verdi. Zelensky, görüşmenin Münih Güvenlik Konferansının ardından olabileceğini belirterek, görüşmeye hazır olduğunu ifade etti.

Ukrayna ordusu, Ağustos 2023’te Kursk bölgesinde başlattığı operasyonlar sonucunda 12 Ağustos’a kadar 28 yerleşim yerinin kontrolünü ele geçirdiğini açıklamıştı. Ocak 2024’te ise toplamda 1.268 kilometrekarelik bir alanın Ukrayna kontrolüne geçtiği duyurulmuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Zelensky’nin toprak değişimi teklifine sert tepki gösterdi. Telegram kanalında yaptığı açıklamada, “Kursk bölgesinde faaliyet gösteren Neonazileri herhangi bir takas olmaksızın, yaklaşık bir metreye iki metre genişliğinde ve bir buçuk metre derinliğinde bir toprak bekliyor” ifadelerini kullandı.

Zaharova, Zelenskiy’nin bu tür açıklamalarla Ukrayna ordusunun cephede yaşadığı zorlukları gizlemeye çalıştığını öne sürdü.

 Ukrayna Ordusunda Yeni Fırsat

Ukrayna Savunma Bakanlığı, 18-24 yaş arası gönüllüler için yıllık 1.000.000 grivnalık kontrat sunan yeni bir askerlik programı başlattı. Gönüllüler, modern askeri eğitim alacak, yüksek maaş, sosyal güvenceler ve kariyer fırsatları elde edecekler.

Zelensky, 18-24 yaş arası gençlerin sözleşmeli olarak askere alınacağını duyururken, bu askerlik biçiminin gönüllü olacağını ve gençlere önemli ayrıcalıklar tanınacağını ifade etti. Zelensky'nin açıklamasına göre, Ukrayna Savunma Bakanlığı ilgili plan konusunda hazırlıklarını sürdürürken planın yakın zamanda yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Zelensky: Avrupa, Amerika Olmadan Ukrayna'nın Güvenliğini Garanti Edemez

Rusya'nın üç yıl önce başlattığı tam kapsamlı işgalden bu yana en önemli diplomatik seyahatinin arifesinde konuşan Vladimir Zelensky, Donald Trump'ın Ukrayna'ya verdiği desteği çekmesi halinde, Avrupa'nın tek başına bu açığı kapatamayacağı uyarısında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı, Kiev'deki röportajda, " Avrupa'nın Amerikalılar olmadan güvenlik garantileri sunabileceğini söyleyen sesler var ve ben her zaman hayır diyorum," dedi. "Amerika olmadan güvenlik garantileri gerçek güvenlik garantileri değildir," diye ekledi.

Ukrayna'nın Avrupa'nın en büyük uranyum ve titanyum rezervlerine sahip olduğunu söyleyen Zelensky, bu rezervlerin Rusya'nın elinde olmasının ve potansiyel olarak Kuzey Kore, Çin veya İran ile paylaşılmasının "ABD'nin çıkarına olmadığını" söyledi.

Ancak bunun yanında finansal bir teşvik de vardı, dedi: "Sadece güvenlikten değil, aynı zamanda paradan da bahsediyoruz... Ortaklarımıza daha önce var olmayan yatırım olanakları sunabileceğimiz değerli doğal kaynaklar... Bizim için iş yaratacak, Amerikan şirketleri için kar yaratacak."

Trump'ın Ukrayna hakkındaki kamuoyu açıklamaları şimdiye kadar parçalı ve sıklıkla çelişkili oldu, ancak hakim olan bir tema, savaşı sona erdirmek için bir anlaşma yapmak isterken, Avrupa'nın daha sonra barışı korumaktan sorumlu olması gerektiğidir. Buna karşılık, Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ateşkes anlaşmasından sonra bir noktada Ukrayna'ya konuşlandırılabilecek bir Avrupa barış gücü fikrini ortaya attı. Zelenskyy, böyle bir görevin ancak büyük ölçekte konuşlandırılırsa işe yarayacağını söyledi.

Avrupa, Ukrayna'ya savaşa hazır birlikler konuşlandırma konusunda anlaşmaya varmaktan hâlâ çok uzak. Putin'in müzakerelerde böyle bir kararı kabul etmesi pek olası değil. Zelenskiy ise, Moskova'nın düşmanlıklara yeniden başlaması durumunda Rusya'ya karşı duracağı garantisi verilmediği sürece daha yumuşak bir barış gücü misyonunun işe yaramasının pek mümkün olmadığını söyledi.

"Size karşı açık olacağım, BM birliklerinin veya benzeri bir şeyin tarihte hiç kimseye gerçekten yardımcı olduğunu düşünmüyorum. Bugün bu fikri gerçekten destekleyemeyiz. Bir güvenlik garantisinin parçasıysa birliği için varız ve Amerika olmadan bunun imkansız olduğunu tekrar vurgulamak isterim," diye ekledi.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA