Çin, Büyük İlaç Lisans Anlaşmalarının %31'ine Sahip Oldu, 2020'deki Bu Oran %5'ti

Sadece yapay zeka değil; Çin'in biyoteknoloji endüstrisi, artık ilaçları ABD'li rakiplerinden daha hızlı ve daha ucuza geliştiriyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

WSJ köşe yazarı David Wainer, “Çin'in İlaç İnovasyonundaki Yükselişi” başlıklı makalesinde sektörün yükselişinin ardındaki sebepleri kaleme aldı.

Bilindiği üzere, Çin’deki az bilinen bir yapay zeka laboratuvarı (DeepSeek), Nvidia’nın  düşük kapasiteli yongalarını kullanarak, yalnızca iki aylık bir zamanda ve 6 milyon dolardan az bir maliyetle ürettiği yapay zeka modellerini piyasaya sürmesiyle Silikon Vadisi’nde paniğe yol açmıştı. Benzer durum ilaç sektöründe de görülüyor.

David Wainer, Summit Therapeutics'in Çin'in Akeso'sunun lisanslı kanser ilacının Merck'in 30 milyar dolarlık Keytruda'sını geride bıraktığını söyleyerek başlıyor yazısına. Ancak görünüşe göre bu sadece kanser ilacına özel bir durum değil. Zira, Çinli şirketler artık büyük ilaç lisans anlaşmalarının %31'ine sahipler. 2020'deki bu oran %5'ti.

Çin Bu Duruma Nasıl Geldi?

Yatırım bankası Stifel’in Çinli biyoteknoloji CEO'larına sorduğu sorulara aldığı cevaplar Çin’in biyoteknolojideki yükselişinin nedenlerini ortaya koyuyordu.

Çinli CEO’lar “Amerikan laboratuvarlarında çalıştık, ancak bizi terfi ettirmediler, bu yüzden Çin'e geri döndük ve kendi şirketlerimizi kurduk. Ne kadar iyi olduğumuzu gördünüz” sözleriyle küçük görüldüklerini ve kıymetlerinin takdir edilmediğini dile getiriyorlar.

ABD şirketlerinin çalışma biçimini verimsiz buluyorlar. "Biyoteknolojileriniz gereksiz tam zamanlı çalışanlar, gösterişli yönetici süitleri ve bitmeyen toplantılarla şişkin. Biz bürokrasiye değil, inovasyona odaklanıyoruz. Siz genel giderler için ödeme yapıyorsunuz, atılımlar için değil."

Sırlarınızı çalmamıza gerek yok diyen CEO’lar “Biz de tıpkı sizin gibi yenilikler yapıyoruz; ancak daha çok çalışıyoruz." açıklamasında bulunuyorlar. Çinli "Wuxi Biologics'in bir tehdit görerek kovdunuz, biz de onları geri kabul ettik.” Sözleriyle ABD’nin politikasını eleştiriyorlar.

Çin Biyoteknolojisi Neden Kazanıyor? 

-Daha düşük maliyetler ve kolaylaştırılmış klinik deneyler

-Minimum bürokrasi ile yalın operasyonlar

-Daha düşük fiyatlara daha iyi ilaç adayları

-Wuxi ve diğer CDMO'ların verimliliği artırmasıyla daha hızlı Ar-Ge.

Küresel İlaç Sektörünün Çin'e Bağımlılığı Artıyor

- 2023-2024'te lisanslanan moleküllerin yaklaşık üçte biri Çin'den geldi.

- Katı tümörler için önemli bir onkoloji atılımı olan VEGF x PD-1, araştırmaların Batılı meslektaşlarından önde olduğu Çin'de ortaya çıktı.

- Çin, sınıfında birinci sınıf biyoloji ve temel yaşam bilimleri araştırmalarında hızla ilerlemektedir.

Çin biyoteknolojisi sadece rekabet etmiyor, aynı zamanda daha düşük fiyatlara daha iyi ilaçlar sunuyor. Bu eğilim devam ederse, daha düşük fiyata daha üstün alternatifler mevcutken ABD biyoteknoloji şirketleri kaybetmeye devam edecek.

Bu arada Hindistan da oyuna dahil olarak rekabeti artırıyor.

Daha şaşırtıcı ve hayal kırıklığı yaratan şey, bir zamanlar verimlilik için altın standart olan ABD bu üstünlüğünü yitirmiş durumda.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA