Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Yusuf Tancan, hem vatandaş haklarının olası ihlal ve risklere karşı korunacağını hem de yerli ve milli yapay zekâ teknolojilerinin geliştirilmesi için zemin oluşturulacağını duyurdu.
Tancan, 2024 yılı sonunda Yapay Zekâ Strateji Belgesi’ni güncellediklerini ve firmaların yapay zekâ kullanımını teşvik etme, insan kaynağını geliştirme, üretken yapay zekâyı geliştirmeye yönelik çalışmaların da aralarında olduğu 71 yeni eylem planı belirlediklerini kaydetti.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi olarak güvenilir ve sorumlu yapay zekâ ekosistemi oluşturmayı hedeflediklerini, çalışmalarını da bu kapsamda sürdürdüklerini söyleyen Tancan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve TÜBİTAK Yapay Zekâ Enstitüsü’nün çalışmalarına destek verdiklerini bildirdi.
Tancan, yapılan çalışmaların temel hedefini, “uluslararası düzenlemelere de uyum sağlanarak Türkiye’de yapay zekânın güvenli ve sorumlu kullanımını temin edecek standartlar, mevzuat, rehberler ve denetim araçlarını kapsayan bir yapı oluşturulması” şeklinde anlattı. Tancan, bu yapıyla da hem vatandaş haklarının olası ihlal ve risklere karşı korunacağını hem de yerli ve milli yapay zekâ teknolojilerinin geliştirilmesi için bir zemin oluşturulacağını ifade etti.
Kamu Veri Alanı Projesini de anlattığı sunumunda, bu projeyle AB’nin veri uzayları konseptinin Türkiye’ye uyarlandığını söyleyen Tancan, “Bu kapsamda kamu kurumlarının elindeki verilerin analitiği amacıyla işlenmesini sağlayacak bir teknik altyapı ve platform oluşturuyor olacağız. Proje, Başkanlığımızla TÜİK iş birliğinde yürütülüyor, pilot uygulama süreci devam ediyor. Proje tamamlandığında örneğin Tarım ve Orman Bakanlığı ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Devlet Su işleri Genel Müdürlüğünün elindeki dijital veriler tek bir platformda birleştirilerek ülkemizdeki tarımsal üretime yönelik çok daha detaylı analizler yapılması mümkün olacak” ifadelerini kullandı.
“Yapay zekânın bazı durumlarda önceden öngörülemeyen kararlar vermesi mümkün. Bu kararlar bazen bir işçi seçiminde taraflı davranmasına sebep olabileceği gibi, bazı durumlarda da insan hayatını tehlikeye sokan kazaların ortaya çıkmasına yol açabiliyor” diyen Tancan, yapay zeka tarafından kontrol edilen Uber’in otonom aracının bir bisikletliye çarptığı kaza ile Belçikalı bir gencin iklim değişikliği konusunda ChatGPT’yle yaptığı sohbette karamsarlığa düşerek intihar etmesi örneklerine dikkati çekti.
Diğer İçerikler