Bülent ERANDAÇ
Tüm Yazılarıİçinde bulunduğumuz bu günlerde, 2. Dünya Savaşı öncesi durum yaşanıyor.
2. Dünya savaşı öncesi, bir tarafta Almanya - İtalya - Japonya - Macaristan - Romanya - Bulgaristan - Slovakya ve Hırvatistan, diğer tarafta Amerika - İngiltere - Fransa - Sovyetler Birliği, 2 Blok olmuştu.
Yaşadığımız günlerde de, 2015-2030 sürecinde 21'nci yüzyıl dünya düzeni inşa ediliyor.
Ukrayna Savaşı etrafında, iki bloklaşma hızla gelişiyor. Rusya lideri Putin'in önce Çin lideri Şi Cinping ile sonra Kuzey Kore-Vietnam seferleri, yine iki başat Kutup, Amerika / Batı ve Çin / Rusya Blokları ortaya çıkıyor.
NATO-2030 Stratejisi...
Günümüzde yaşanan jeopolitik-jeostratejik gelişmeleri daha iyi anlamak için, NATO 2030 stratejisi ve buna yönelik belirlenen Güvenlik Tasavvurunun Genişlemesine tekrar bakmakta büyük yarar var.
1989 yılında, Berlin Duvarı'nın yıkılması ve 1990-1991 yıllarında Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından sona eren soğuk savaş sonrası Derin Amerika-NATO, varlığını meşrulaştırmak için güvenlik ajandasını genişleterek yeni işlevler geliştirdi.
Nitekim NATO 2030 stratejisiyle, Rusya'nın bacaklarının kırılması, esas hedefin Çin olduğu kayda geçirildi.
NATO 2030 Stratejisi'nden yola çıkan 2022 Stratejik Konsepti ile NATO, güvenlik tasavvurundaki genişleme trendini sürdürdü.
İsveç ve Finlandiya NATO üyesi yapılarak, üye sayısı 32'ye çıkarıldı. Bu bağlamda, Rusya'nın Kuzey Denizi’nde kuşatması tamamlanırken, gelecek yılların önemli kavşağı olacak Arktik bölgesinde Çin-Avrupa Deniz yolunun kapatılması planı tahkim edildi.
Küresel Çete'nin iktidara getirdiği ABD Başkanı Biden'ın, 'Yeni Dünya düzeni kuruluşunda Amerika aktif rol oynayacak' açıklaması ile günümüzde yaşanan küresel jeopolitik gelişmelere netlik kazandırdı.
Derin NATO, Asya'ya Yayılmak İstiyor
Derin Amerika-Biden, son olarak Finlandiya ve İsveç'i NATO'ya aldı. Rusya'yı Kuzey Denizi’nden Akdeniz'e kadar kuşattı.
Derin NATO'nun gözü Gürcistan'da. Amerika'nın dünyada giremediği tek deniz, Karadeniz. Olası Gürcistan hamleleri, Karadeniz'de huzuru bozacak.
Derin NATO'nun Asya açılımı (Güney Kore - Japonya) Çin'i kuşatmaya matuf.
Büyük savaş çıkar mı?
Üçüncü dünya savaşı senaryolarının yoğunlukla tartışıldığı bir süreçte, savaş nereden çıkar sorusu akıllarda dolaşıyor.
1) İkinci Dünya Savaşı’nda olduğu gibi Avrupa'da Mı? (Ukrayna bloklaşmasına dikkat.)
2) Asya Pasifik'te mi? (Tavyan bloklaşmasına dikkat.)
Nükleer Silah Tehditleri Giderek Artıyor
Şu andaki bloklaşmada, Rusya - Çin - Kuzey Kore Nükleer Blok.
Amerika - İngiltere - Fransa Nükleer Blok.
Nükleer ülke Pakistan - Çin ve Hindistan’ı yanlarına çekmek için Amerika bastırıyor, Çin BRICS kanalı ile Hindistan'ı kontrole almak istiyor.
Şu anda, dünyada nükleer denge var.
Ama tırmanma olursa, nükleer silahları iki blok da kullanırsa, dünya yaşanmaz hale gelir.
21'inci Yüzyıl Yeni Dünya Düzeni inşası sürecinde Ukrayna üzerinden tehlikeli aylara-yıllara girilmiştir.
NATO'nun genişlemesine koşut olarak BRICS+'ı büyütmeye yönelik Çin-Rus anlaşması 21. yüzyılın Yeni Dünya düzeni inşasına karşı koyma refleksini oluşturmaktadır.
Evet, sevgili okurlar, bütün bu ortaklıklar NATO ülkelerinin Ukrayna'ya F-16 jetleri ve uzun menzilli füzeler vermeye hazırlandığı, Rusya'nın da 'nükleer' silahlarının tozunu almaya başladığı bir dönemde tesis edilmektedir.
NATO’da Rusya ve Çin’den kaynaklı sınamalardan hangisine öncelik verileceği konusu dikkatle takip edilmektedir.
Evet, iki koçbaşı gibi görünen ABD ile Çin arasındaki yeni dünya düzeni mücadelesi, günümüzde 3’üncü Dünya Savaşı'nın ayak sesleri olarak dillendiriliyor.
Küresel Lityum Cephe Çarpışmaları…
Yeni Dünya düzeni kurgulamasında küresel güç odaklarının Lityum Savaşı öne çıkmış durumda.
Elektrikli araçlardan cep telefonlarına elektronik cihazları tekrar tekrar çalıştıracak piller için lityuma ihtiyaç duyuluyor. Bu ihtiyaç "21. yüzyılın petrolü" olacağı söylenen lityumu dünyanın en stratejik madenlerinden biri haline getiriyor.
Özellikle son dönemde elektrikli otomobil ve otonom robotlara olan ilginin artması, bu makinelerin ihtiyaç duyduğu enerjinin depolama birimlerinin temel maddesi olarak lityumu ön plana çıkarıyor.
Lityumun önemi gelişen teknolojilerle birlikte artmaya devam ederken, İki blok başı ABD ile Çin arasında cephe savaşları hızlanmış görünüyor.
Dünyada lityum rezervi açısından 39 milyon tonla Bolivya ilk sırada gelirken, Şili 19.9 milyon tonla ikinci sırada, Arjantin 12 milyon tonla üçüncü sırada, İran ise son keşifle dördüncü sırada. 7.7 milyon ton ile Avustralya, 6.7 milyon tonla Çin ve 5.9 milyon tonla Hindistan sıralarda yer alıyor.
Görüldüğü gibi dünyada en büyük lityum kaynaklarına sahip ülkeler ABD'nin arka bahçesi olarak görmeye alıştığı Güney Amerika ülkeleri.
Bolivya, Şili ve Arjantin rezervlerin yüzde 71'ini elinde bulunduruyor. Piyasaların iştahını kabartan bu üçgendeki birçok siyasi ve askeri hareketliliğin ABD'yle bağı da lityum aracılığıyla kuruluyor.
Nitekim önceki gün Derin Amerika(Pentagon-CIA) Lityum zengini Bolivya'da darbe yapmaya kalktı, püskürtüldü.
Bu ne demek? Bolivya'nın 15 Temmuz'u Türkiye'de ABD aparatı FETÖ, Bolivya'da da ABD Aparatı General Zuriga paçavraya döndü.
Hatırlayalım ABD, Venezuela'nın zengin petrol yataklarını da çökmek için milli adımlar atan Devlet Başkanı Maduro'yu da devirmek için çok uğraştı ama başarılı olamamıştı.
Türkiye'nin Vizyoner Projesi
Türkiye’miz de elektrikli otomobil devrimini yakaladı. Lityum açısından zayıf olmamamıza karşın Allah’ın bir lütfu, Dünya Bor Madeni rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olan Türkiye’miz bor cevherini lityuma dönüştüren Eti Maden, Lityum Karbonat Üretim Tesisini açtı(2020 Yılı).
Yüzde yüz yerli araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) faaliyetinin sonucu olarak inşa edilen, rafine bor üretimi esnasında ortaya çıkan sıvı atıklardan lityum üretiyor. Yıllık 10 tonluk üretim yapan tesis, tam kapasiteye geçince, yıllık 600 tonluk bir üretim gerçekleştirecek ve lityum ihtiyacımızın yarısını karşılayacak.
ASPİLSAN Enerji tarafından kurulan Türkiye’nin ilk lityum iyon pil üretim tesisi Kayseri’de çalışıyor.
Türkiye’de lityum üretilmesi elektrikli araçlar, elektrikli portatif aletler, küçük ev aletleri, tablet ve telefonlar başta olmak üzere tüm akıllı teknoloji bataryalarında atılım yapılması için yeni bir dönemi açtı.
Küresel Güçlerin Lityum Savaşı...
Amerika ile Çin arasındaki Lityum savaşı tam hızla sürüyor.
ABD Başkanı Biden’i Lityum Pilleri için Milyar Dolarlık Fon kurarken dünyanın büyük petrol şirketleri lityuma yöneldi.
Lityum pillerine nefes gibi ihtiyacı olan dünyanın Dev Amerikan Şirketi Exxonmobil, (510 milyar dolar değerinde) 25 Haziran'da, lityum iyon pilleri elektrikli Ford ve Hyundai'lere güç sağlayacak Güney Koreli üretici SK On'a lityum tedarik etmek üzere anlaştı.
2024-Kasım ayında Arkansas'ta ilk lityum kuyusunu açıyorlar. Büyük projelerden sorumlu Dan Holton şirketı,2027 yılına kadar 20 milyar doları Lityum’ a yatıracak.
Şirket, 2030 yılına kadar yılda 1 milyon elektrikli araç ( ev ) tedarik etmeye yetecek kadar lityum üretmeyi planladı.
Dev Amerikan Şirketi Darren Woods, 30 milyar dolarlık Lityum ve pil üretiminde yatırıma geçti.
İngiliz petrol devi olan p and shell 10 milyar sterlik üzerinde yatırımlar yaparken güneş ve rüzgar çiftliklerine para yatırıyor.
Avrupa Pil İttifakı Asya’nın beş yıl gerisindeydi. Çok hızlı çalışarak bu açığı kapatmaya başladılar.
Almanya pillerle ilgili projelere yaklaşık 13 milyar avro tutarında finansman sağlıyor.
Avrupa’da Portekiz, Çek Cumhuriyeti ve İskandinav ülkeleri de lityumu rafine edecek tesisler olmadığı için işlenmek için Çin’e gönderiliyorlardı, Avrupa tesislerini kurmaya başladılar.
Amerika-Batı'nın, Çin(Rusya) olası Üçüncü Dünya Savaşı hazırlık sürecinde Lityum Cephe Savaşları, ilginç gelişmelere konu oluyor.
Çin ve Rusya'nın başına çektiği BRICS Lityum için özel yatırım projelerine girişiyor.
Bir yandan dünyanın lityum yataklarının yarısına sahip olan Güney Amerika’daki lityum şirketlerini satın alırken bir yandan da lityum zengini ülkelerdeki şirketlerle Madencilik Şirketleri Birliği’ni kurarak bu piyasadaki pozisyonunu kuvvetlendiriyor.
Çin aynı zamanda hammadde kaynaklarını garanti altına almakla yetinmeyerek pil üretim kapasitesini de artırıyor.
Şuan vizyon olarak dünyanın en büyük batarya üreticisi olmayı hedefleyen birden fazla Çinli şirket var.
2013 yılında dünyadaki lityum iyon pil üretim kapasitesinin yüzde 50’sine sahip olan Çin, 2022’den itibaren toplam kapasitenin yüzde 60’ını kontrol etmeye başladı.
Teknolojik ve çevresel yönelimler dikkate alındığında, pil üretimi ve bunun için gerekli lityum, bağımsız bir sanayiye sahip olmak için elzem olan çok stratejik bir ürün olma yolunda hızla ilerliyor.
Geçmişte petrolün ambargo ve arz/fiyatlandırma politikalarıyla stratejik bir silah olarak kullanılması gibi, 21’inci yüzyıl'da da otomobillerden otonom robot ve makinelere kadar birçok alanda kullanımı zorunlu olan Lityum benzer bir silah olarak pek tabii kullanılacaktır.
Sonuç
Dünyada devam eden jeopolitik gelişmeler hızlanırken, bir NATO ülkesi olan Türkiye'nin BRICS üyeliği dünya dengelerini çok yakından ilgilendiriyor.
Lityum Cephe savaşları konusunda bütün bu gelişmelere bakıldığında, Başkan Erdoğan-Türkiye'nin doğru zamanda doğru yatırımları yapmış olduğunu görüyoruz.
Geleceğin en önemli pazarlarından birinde yer alma yarışına erkenden dahil olan Türkiye (Togg ve As Pilsan Büyük Bir Hikayedir) ileri teknoloji ürünlerini temiz ve sürdürülebilir bir şekilde üretme kapasitesi yaratarak 21’inci yüzyılın vizyoner hamlesini gerçekleştiriyor.
İki blok başı Amerika-Çin lityum savaşında da Başkan Erdoğan-Türkiye de kilit pozisyonda.
Avrasya'nın kalbgâhındaki Türkiye'nin küresel lideri Erdoğan yeni dünya düzeninin en çok gözlenen, devamlı temas halinde olunan, verdiği, vereceği kararların dikkatle takip edildiği bir konumda bulunuyor.
7 devlet bir millet Türk Devletler Birliği gerçekleşecek. Türkiye 21’inci yüzyılın yıldızı olacak.
Grand Proje Kızıl Elma-2071...
Güncel Yazıları
Türkiye, 2025 Yılının Parlayan Yıldızı
02 Ocak 2025
Erdoğan'ın, Scholz ve Putin Görüşmelerinin Şifreleri
15 Ekim 2024
Erdoğan-Sisi İttifakı'nın Derin Mesajları
10 Eylül 2024
NATO'nun 75. Yıl Şifreleri
12 Temmuz 2024
3. Dünya Savaşı'nın 'Lityum Cephe' Çarpışmaları
29 Haziran 2024
Yeni Dünya Şekilleniyor, Türkiye Konumlanıyor
27 Haziran 2024
Başkan Erdoğan'ın 'Türk Birleşik Devletleri' İnşası
10 Haziran 2024
İngiltere, Türk Donanması'nı Takip Ediyor? Neden?
13 Mayıs 2024
31 Mart Seçim Analizi: Türkiye İçin Yeni Bir Dönem Başlıyor
03 Nisan 2024
Türkiye Jeopolitiğinde ‘F-16-Irak-Mısır’ Şifreleri
13 Şubat 2024
Türkiye Yüzyılı'nın İlk MGK Şifreleri
29 Ocak 2024
Erdoğan ve Putin'in Biden'e Müthiş 'Suriye' Hamlesi
13 Mart 2023
Ukrayna Savaşı'nın Azgınlaştırdığı Jeopolitik Dalgalar
30 Aralık 2022
Erdoğan'ın İsrail-Mısır-Suriye Hamlelerinin Arka Planı
05 Aralık 2022
Yeni Dünyada Büyük Türkiye Mimarisi
04 Kasım 2022