Bülent ERANDAÇ

Tüm Yazıları

ABD-Rusya, ABD-Çin Savaş Oyunları ve Türkiye

09 Aralık 2021
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Doğu Avrupa-Ukrayna-Karadeniz’de ABD ile Rusya‘nın, Afrika’da ABD ile Çin’in SAVAŞ OYUNLARI tam hızıyla sürüyor. Üç küresel gücün, yeni dünya düzenini kurgulamaya çalıştığı coğrafyada bölgesel güç Türkiye’nin birebir ilişkileri ve gerçekleştirmekte olduğu gerçeği ışığında jeopolitik hamlelerinin etkisi ve yönü açısından hayati gelişmelere de konu oluyor. 

Geçen haftaki yazımızda, ABD ile Rusya’nın Ukrayna-Karadeniz hattında savaşıp savaşmayacakları konusunu analiz etmiştik. Yazımızı , SON SORU: 76 YILDIR ABD İLE RUSYA HİÇ KARŞILIKLI SAVAŞMADILAR. GÜNÜMÜZDE SAVAŞIRLAR MI? diye noktalamıştık.

Son durum şöyle: Biden ile Putin telekonferans ile buluştular, savaş oyunları oynadılar, karşılıklı GERİ ADIM atarak, meseleyi DİPLOMATİK MASALARA HAVALE ETTİLER. 

Dikkat ediniz. Savaşmazlar, savaş oyunları oynuyorlar. Dünya parselasyonu konusunda taktik hamleler yapıyorlar. Diplomatik mahfillerde çok konuşulan bir KISSINGER METAFORU var.

Derin Amerika'nın beyni (95 yaşında) Kissinger, strateji dünyasında uluslararası ilişkilerde gerçekçiliğin sembollerinden biri olarak tanımlanmaktadır.

Rusya liderleri ile yaptığı arka oda görüşmelerinde, ‘’ABD ile Rusya neden savaş yapsın? Birbirimizin düşmanı olalım. Savaşmamıza gerek yok. Önemli olan dünyayı parselliyelim. İşimize bakalım. Hem ABD, hem Rusya kazansın" taktiği verdiği biliniyor. 

'Hem ABD, hem Rusya kazansın' taktiği verdiği biliniyor. 

Ne tesadüf, Yalta’dan bu yana, ABD ile Rusya, 76 yıldan beri hiç karşılıklı savaşmadılar.

UKRAYNA’DA YENİ SAHNE

Biden ile Putin, telekonferansla buluştu. Ne çıktı?

Biden ve Putin, Ukrayna krizini ve olası bir Rusya askeri harekâtını iki tarafın heyetleri arasında müzakerelere bıraktılar.

Akademisyen ve Russian Global Affairs dergisinin Genel Yayın Yönetmeni, Kremlin’e çok yakın bir uluslararası ilişkiler uzmanı olan Fyodor Lukianov yorumladı, “Savaş beklentisi taca atıldı" dedi. 

ABD Başkanı Biden, Putin'in Ukrayna'yı işgal etmesinin ağır sonuçları olacağını ancak Ukrayna'ya asker gönderme seçeneğinin şu anda masada olmadığını bildirdi. Putin'in söz konusu durumun doğuracağı sonuçları net bir şekilde anladığını düşündüğünü ekledi. 

Devamı çok önemli.

Biden, "UKRAYNA'YA ASKER GÖNDERMEK ŞU AN MASADA DEĞİL. Ukrayna NATO üyesi değil. Bu nedenle de 5. madde gereği saldırı durumunda Ukrayna'ya asker gönderme zorunluluğu bulunmuyor.

Rusya'nın Ukrayna işgaline ABD'nin tek taraflı karşı koyacağı fikri şu anda olası değil. Diğer NATO müttefiklerimiz Ukrayna'ya askeri destek vermemiz gerektiğine hükmederse o zaman bakarız’’ dedi. 

Putin de ,Biden’la konuşması hakkında, "Rusya’nın endişelerinin meşruiyetini tanımak anlamına gelen önemli bir ilk adım’’dedi.

Putin, Biden’a dediklerini açıkladı:“Rus askerleri kendi topraklarındadır. Kimseyi tehdit etmiyorlar. Siz Amerikalılar ise Amerika Birleşik Devletleri’nden binlerce mil uzakta bulunan Rus topraklarındaki askeri birliklerimiz için endişeleniyorsunuz.

Oysa biz yanı başımızda olan güvenlik tehdidi için endişeliyiz.Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO üyesi yapılmayacağına dair yazılı teminat istiyorum"

İşte bu noktada,

Batı’nın ve özellikle Avrupalıların Rusya’ya “arka kapı diplomasisi” yaparak fısıldadıkları ,’“Merak etmeyin, bunlar retorik. Gürcistan’a ve Ukrayna’ya hayır diyemeyiz ama ikisinin de NATO’ya katılma şansları yok”dedikleri konuşuluyor.

Yeni sahneleri, Biden ile Putin'in sofistike manevraları belirleyecek. 

Bunlar olurken,Türkiye’nin pozısyonu nedir? 

KARADENİZ-UKRAYNA HATTI’NDA TÜRKIYE’NİN ROLÜ

Ukrayna ve Rusya ile yakın ilişkilerimiz var. NATO üyesi olarak NATO’nun Doğu Avrupa genişlemesinin direkt olarak Türkiye etkileniyor. Karadeniz’de NATO’nun manevralarının rüzgarları direkt Türkiye’ye doğru esiyor. Bu bakımdan Türkiye’nin durumu ve rolü çok hassas dengeleri ifade ediyor. 

Nitekim , Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan-Türk Devlet Aklı ,Rusya ile Ukrayna arasında arabulucu olarak devreye girdi. Başkan Erdoğan, Putin’le konuştu. Taraflarla temaslar sürüyor.

GÖZLERİMİZİ, DOĞU AVRUPA’DAN AFRİKA’YA ÇEVİRELİM. 

SAHNEDE, AFRİKA’DA ABD-ÇİN SAVAŞ OYUNU VAR.

ABD istihbaratı(NSA/CIA), Çin'in Bata şehrinde askeri bir liman inşa etmek için Ekvator Ginesi ile görüşmeler yaptığını iddia etti. 

ABD Afrika Komutanlığı komutanı General Stephen Townsend, Çin'den gelen en önemli tehdidin Afrika'nın Atlantik kıyısındaki askeri açıdan yararlı bir deniz tesisi olacağını ifade etti.

Pentagon’da,Atlantik sularında yapılacak Çin askeri üssü olasılığını bir kabus senaryosu olarak tartışıyor.

Çin'in şu anda yalnızca Afrika'nın doğu kıyısındaki Cibuti'de, 2017'de açılan bir denizaşırı askeri üssü var. 

Çin, Bata limanını askeri üsse dönüştürecek olursa, Pekin, ABD Doğu Sahili'nin bulunduğu sularda savaş gemilerini ve diğer donanma ekipmanlarını onarıp yeniden silahlandırabilecek. 

ABD, Çin'in Doğu Sahili'ne tehdit olarak Atlantik Okyanusu'nda bir savaş üssü inşa etme planı olduğunu iddia ederek alarma geçti. 

ABD Başkanı Biden, Ulusal Güvenlik Danışmanı yard.Jonathan Finer başkanlığındaki ekibi Ekvator Ginesi'ne gönderdi 

EKVATOR GİNESİ HER İKİ ÜLKEYLE DE İLİŞKİ İÇİNDE. 

Ekvator Ginesi’nin 79 yaşındaki Başkanı Teodoro Obiang Nguema Mbasogo ve oğlu 53 yaşındaki Teodoro Nguema Obiang Mangue, hem ABD’ye hem de Çin'le yakın ılışkıler ıçınde olmak ıstıyor.

Ekvator Ginesi’nın , Çin,’ın ülkenin ekonomık yatıımlaına,polisinin eğitilmesine ve silahlanmasına yardım etmesını teşvık ederken,önemli petrol rezervlerine erişmek içinde ABD teknolojisine güvendığı belıtılıyor

Çin devletine ait şirketler son yirmi yılda Afrika çevresinde 100 ticari liman inşa etti. Pentagon bu yıl Kongre'ye sunduğu bir raporda, Çin'in ,Kenya, Seyşeller, Tanzanya'ya Askeri Üs kurmayı düşündüğü vurgulanıyor.

TÜRKİYE -EKVATOR GİNESİ HATTI

Türkiye’nin ,siyasi ve ekonomik ilişkilerini daha ileri boyutlara taşıma kapsamındaki Ekvator Ginesi’nde iki küresel güç ABD ile Çin’in savaş oyunları yapmasının, Cumhubaşkanımız Erdoğan tarafından çok yakından takip edildiği belirtiliyor. 

Başkan Erdoğan’ın,Afrıka’nın Sahraaltı ülkelerıne büyük önem verdığı bılınıyor.

Ekvator Ginesi ile Türkiye arasında ilişkiler ağının Malabo Büyükelçiliğimizın 1 Haziran 2018 tarihinde faaliyete geçmesıyle ilerlediği ifade ediliyor. 

Ekvator Ginesi’nin Ankara Büyükelçiliği de 16 Aralık 2018 tarihinde açıldı.Ülkemizin Ekvator Ginesi’nin Bata kentinde Kasım 2009’dan bu yana faaliyet gösteren bir Fahri Konsolosluğu bulunmaktadır.

Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Teodoro Obiang Mbasogo, 18-21 Ağustos 2008 tarihlerindeki I. Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi’ne katıldı ve Zirve marjında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyıp Erdoğan’la ekonomık gelışme boyutlu değerlendırmeler yapmışlardı. 

II. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi 19-21 Kasım 2014 tarihlerinde Ekvator Ginesi’nin başkenti Malabo’da gerçekleştirildı. Zirve marjında, CumhurbaşkanımızErdoğan,Ekvator Ginesi’ne resmi bir ziyaret gerçekleştirdı.

Ziyaret sırasında Ekvator Ginesi ile diplomasi eğitimi alanında mutabakat zaptı; kültürel iş birliği anlaşması; tarım alanında iş birliği konulu mutabakat zaptı; ekonomik, ticari ve teknik iş birliği anlaşması ve diplomatik pasaport hamilleri için vizelerin kaldırılması anlaşmaları imzalandı.

Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı, Sayın Cumhurbaşkanımızın 9 Temmuz 2018 tarihindeki göreve başlama törenine katılmak üzere Ankara’ya geldi. Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı AK Parti’nin 18 Ağustos 2018 tarihinde düzenlenen 6. Büyük Olağan Büyük Kongresi’ne katıldı.

Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Bakü’de düzenlenen Bağlantısızlar Grubu Toplantısı’ndan dönüşünde İstanbul’da Cumhurbaşkanımız  Erdoğan ‘la  26 Ekim 2019 tarihinde bir görüşme gerçekleştirdi. 

Ekvator Ginesi’yle    ihracatımızın  20,2 milyon ABD Doları,  ithalatımızın  3,6 milyon ABD Dolar olduğu kaydedildi. 

Türk Hava Yollarının İstanbul-Malabo seferleri 7 Şubat 2020 tarihinde başlatıldı.Afrikalı işadamlarına yönelik yürütülen vize kolaylığı çalışmaları kapsamında THY ile seyahat eden Ekvator Ginesi dahil SAGA ülkeleri işadamları, 30 güne kadar ikamet süreli giriş vizesiyle Türkıye’ye gelışlerı sürüyor.

Türkiye Bursları kapsamında Ekvator Ginesi’nden  öğrencilere  burs verilışı atan oranda gerçekleştiriliyor. 

Bilindiği gibi ,Türkıye’nın Afrıka Somalı’de çok büyük hacımlı Büyükelçiliği ve askeri üssü bulunuyor. Cibuti'de Türk askeri üssü kuruluş çalışmaları sürüyor.

Büyük gelişme gösteren Türkiye -Afrika ilişkileri parantezinde, Ekvator Ginesi’nde ABD ile Çin, gelecek 10 yılları çok etkileyecek ASKERİ ÜS konusu ,Türkiye’nin de etki ağını çok yakından ilgilendiriyor. 

Ekvator Ginesi Cumhuriyeti, Afrika kıtasında Atlantik Okyanusu kıyısında bulunan bir ülke. Sahraaltı Afrikasında yer alan ülke, kıtanın en küçük ülkelerinden biri konumudadır.  

kuzeyde Kamerun, güneyde ve doğuda Gabon ile komşu konumdayken, batıda Atlas Okyanusu bulunmaktadır. ülkenin başkenti Malabo da bulunduğu Bioko adası anakaranın kuzeybatısında Kamerun açıklarında yer almaktadır.

İspanya’nın sömürgeciliğinden kurtulan Ekvator Ginesi , 12 Kasım 1968 tarihinde  bağımsızlığına kavuştu. Nijerya ile var olan deniz sınırı sorunu 2000 yılında çözüme kavuşturuldu. Gine Körfezi açıklarında var olan petrol rezervlerini Amerikan petrol şirketleri işletmektedir. 

SONUÇ

Ukrayna-Karadeniz'e ABD-Rusya, Ekvator Ginesi’nde ABD-ÇİN savaş oyunları sürerken Türkiye’nin bulunduğu jeostratejik konumunun ne kadar özel ve bölgesel gelışmelerde Türkıye’nın rolünün ne kadar önemlı olduğu gerçeğını apaçık ortaya sermektedır.

Afrika’da Türkiye var. Doğu Avrupa’da Türkiye var. Kafkasya’da Türkiye var.Balkanlarda Türkiye var. Orta Asya’da Türkiye var.

Bu resim şunu anlatıyor? Avrasya’nın kalpgahındaki Türkiye ile işbirliği yapmadan küresel güçlerin yakın coğrafyamızda, hiçbir oyunu tutmaz. Oyunları bozuyorduk. Artık oyun koyma aşamasına geldik. 

ZAFER İNANANLARIN OLACAKTIR.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA