Bülent ERANDAÇ
Tüm YazılarıAK Parti-MHP arasında başlayan ancak çeşitli rüzgârların tesiriyle kesilmiş gibi görünen yerel seçimde ittifak arayışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye yaptığı bir davetle yeniden başladı. Başkan Erdoğan bu görüşmeyle ilgili açıklamasında ittifak için “tabanların beklentisi” dedi.
Erdoğan’ın ilk açıklamasında geçen “Tabanların beklentisi” ifadesi çok dikkati çekiciydi. Gerçekten, siyasetin ustası, son 16 yılın seçimlerin en başarılı teorisyen lideri Erdoğan, tam zamanında, tam yerinde MHP’nin ayrılığından doğacak olası sıkıntıların önüne geçti.
Erdoğan, hem iç ve hem dış siyasetteki gelişmeleri çok yakından takip ediyor. Türk Milletini çok iyi tanıyor. Siyasetin nabız atışlarını, aziz milletimizin atan damarlarını hiçbir anında gözden kaçırmadığından, gelişmeleri çok iyi okuyor. Bu özelliğiyle,16 yıldır hiçbir seçimi kaybetmiyor.
Bu Allah vergisi özelliğiyle, 31 Mart üzerine kurulan iç ve dış tezgâhları, derin oyunları yine tam zamanında gördü.15 Temmuz gecesi gerçekleşen MİLLİ BİRLİK RUHUNUN mümtaz temsilcileri olarak, ERDOĞAN-BAHÇELİ beraberliğinin, Yeni Türkiye’nin inşasında ne kadar önemli, ne kadar hayati olduğunu gördü, hissetti.
AK PARTİ ile MHP arasında kesilmiş gibi görünen işbirliğinin arka planındaki RÜZGÂRLARI değerlendirmeden önce, sırasıyla meydana gelen gelişmelere göz atmakta yarar var. Bu göz atışımız, RÜZGÂRLARI daha iyi analiz etmemizi de kolaylaştıracaktır.
7 AĞUSTOS 2016: ‘Cumhur İttifakı’nın temelini oluşturan ‘Yenikapı ruhu’nun ortaya çıkışı.16 Nisan 2017: MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin önerisi ile başlayan süreçte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için halkoylaması.24 Haziran 2018: Erdoğan ve Bahçeli’nin imzaladığı protokolde “Cumhur İttifakı sadece bir seçim ittifakı olmayıp Türkiye’ye yönelik iç ve dış kaynaklı hasmane girişimler karşısında millî ve ahlâkî bir duruş ve bu çerçevede sürdürülecek tarihi bir birlikteliktir” ifadesinin yer aldığı Cumhur İttifakı’nın seçime girmesi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ağustosta Etimesgut’ta konuştu ve dört madde ile AK Parti ile yerel seçimde yapılabilecek bir ittifakın dayanaklarını açıkladı.
“Kayyım atanan belediyelerin yeniden HDP’nin eline geçmemesi”, “30 büyükşehirin mümkün olduğunca AK Parti ya da MHP tarafından kazanılması”, “Olası bir CHP-HDP ittifakının önünün kesilmesi” gibi unsurlarıyla ilk üç madde ‘cumhur İttifakı’nın ruhuyla örtüşüyordu. Dördüncü madde ise MHP’nin hâlihazırda var olan belediyelerini muhafaza etmesi arzusunu içeriyordu.
Ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Bahçeli buluştu. Sonra, AK Parti’den Mehmet Özhaseki ile MHP’deki muhatabı Sadir Durmaz’ın görüşmesi, bu çerçevede kritik bir adımdı. Ancak üç saatlik görüşmeden sonuç çıkmadığı gibi, MHP’liler ile AK Partililerin görüşmeyi tarif ediş şekli de farklı oldu. AK Parti “gayri resmi görüşme” derken MHP bu yoruma tepki gösterdi.
Şimdi bu maddelere dikkatle bakalım: Bahçeli’nin ilk üç maddesi konusunda hedefler tam örtüşüyor. Ancak dördüncü madde farklı bir duruma işaret ediyordu. Türkiye’nin önemli bir bölümünde birinci, geri kalan kısmında ise ikinci olan AK Parti’nin bazı bölgeleri doğrudan MHP’ye bırakması, hatta ADAY ÇIKARMAMA gibi, riskleri içeriyordu. AK Parti’den isim vermeyerek yapılan açıklamalar da, ‘’AK Parti’nin herhangi bir yerde aday çıkarmama durumu olamaz. Kaybedecek adayla çıkmak da 16 yıllık geçmişimize uygun bir siyaset değil.”düşündürücüydü.
Evet.2014 yerel seçimlerinde, MHP 3 büyükşehir ve 5 şehir belediyesi kazanmıştı. Manisa, Osmaniye, Isparta, Bartın, Karabük ve Adana’yı kazanmıştı. Böyle olunca AK Parti’nin Manisa, Adana, Osmaniye, Isparta, Karabük ve Bartın’da yarıştan çekilmesi nasıl olacaktı? İTTİFAK konusunda Ankara ve İstanbul çok hayati özellik taşıyordu.
Akparti’de çekingenlik, MHP’de, işi bir an önce bitirme arzusu sürerken, yerel seçimler işbirliği 23 Ekim günü sona ermiş gibi göründü. Kamuoyunun önünde Bahçeli’nin deyimiyle “zoraki görüşmeler”bitti, Erdoğan’ın deyimiyle ise “herkes kendi yolunda” ilerleyecekti.
Ancak, kameralar karşısında kimse “Cumhur İttifakı bitti” demedi. Aksine Erdoğan ve Bahçeli, ittifak ruhunun süreceği mesajını vererek, KAPIYI AÇIK BIRAKTILAR. (-miş gibi… Diyorum, Çünkü ben, bitmediğini, arka kapı temaslarıyla, bu işbirliğinin yeniden muhakkak başlayacağını düşündüğümden dolayı, Bitmiş gibi sözünü kullanıyorum) O dakikadan sonra, başta CHP ve onun peşine takılmış ve takılması muhtemel zeminlerde, büyük sevinç dikkatlerden kaçmadı. Gerçi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HAYIR BLOKU’nu yeniden canlandırma arzusuyla, ikinci adamlarıyla HDP, İP, SP zeminlerde temasları yürütüyor, ancak resmi temaslar henüz görülmüyordu.
Muhalefet cephesindeki gelişmeleri elbette Erdoğan ve Bahçeli iyi okuyorlardı. Liderler, Siyasette her an yeni bir hesap yapmanın gereğini de düşünüyorlardı.
Ancak, af, hediye uçak, andımız, emeklilikte yaşa takılanlar, yerel seçimde işbirliğinin çerçevesi konularında Akparti ile MHP arasındaki farklılıkların, CHP ‘den esen rüzgârlarla hassas gelişmelere yol açtığı da açıkça görülüyordu. İşte bu süreçte,“Andımız” tartışması siyasete bomba gibi düştü. MHP’nin çıkışları karşısında Bekir Bozdağ’ın, Ömer Çelik konuşmaları, karşılarına MHP’li Semih Yalçın’ın, Ömer Çelik’e yanıtı dikkatle takip ediliyordu. Dil ve üsluplardaki titreşimler gözden kaçmazken, Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’ın arka arkaya, farklı kuruluşlara yaptırdığı anketlerde önüne geliyordu.
Bu arada,Akparti’nin ‘Ankara’yı MHP’siz almaları çok zor’lafları,CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun,Akparti ve MHP elinde olan belediye başkanlıklarının olduğu 8 ilin ismini,’alacağız’diyerek,net konuşmalar yapması dikkatleri çekiyordu. Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan’da elbette, sadece görünenleri değil, görünmeyenleri de en iyi okuyacak, takip edecek pozisyonda bulunuyordu.
Faruk Acar’ın Anketi
Anketlerde, AK Parti’nin oylarının düşüşü, MHP’nin oylarının artışı basında öne çıkarılırken, Ak Parti’nin seçim kampanyalarını yürüten Andy-Ar Araştırma Şirketi'nin sahibi Faruk Acar’ın anketi medyaya yansıdı. 29 Ekim tarihli Faruk Acar anketinde, kararsızların oy oranının yüzde yüzde 25 civarında olduğu yer alıyordu. Andy-Ar Araştırma Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar, 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerDE "MHP desteği olmazsa AK Parti büyükşehirlerin bazılarını kaybetme potansiyeli taşıyabilir" diyordu.
Ak Parti’nin seçim kampanyasını yürüten Faruk Acar’ın anketi elbette, diğerlerinden daha dikkati çekiyordu. Acar’ın, Habertürk’te yaıyına çıkarak yaptığı konuşmalara da geniş yankı bulmuştu. Konuşmaları hatırlayalım:
Soru: 24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kampanya sürecini siz yürütmüştünüz. Şimdi gündemde Mart ayında yapılacak yerel seçimler var. AK Parti ve MHP, yerel seçim sürecinde ittifak yapmayacaklarını ama Cumhur İttifakı’nın devam ettiğini açıkladılar. Yerel seçimde ittifak olmaması hangi parti için avantaj ya da dezavantaj olur?
Faruk Acar: Aslında her iki taraf için de avantajlı ve dezavantajlı yanları var. AK Parti’nin mutlaka MHP’ye ihtiyaç duyduğu bazı şehirler var. CHP ve İYİ Parti, örtülü de olsa ittifak kurarak bazı şehirlerde ortak adaylar çıkarırsa, AK Parti büyükşehirlerin bazılarını kaybetme potansiyeli taşıyabilir. Çünkü AK Parti’nin, şu anda elinde olan büyükşehirlerin bazılarında MHP olmadan tek başına yeterli oy oranına ulaşmasının pek de mümkün olmadığı görülüyor.
Soru: Bu şekilde AK Parti açısından riskli olan kaç şehirden söz edebilirsiniz?
Faruk Acar: Büyükşehir nezdinde konuşursak, 3 büyükşehrin böyle olduğunu söyleyebiliriz. Ankara ve Antalya çok önemli. Antalya’da CHP-İYİ Parti adayı üzerinde anlaşılmış, bir ay önce de Antalya halkına deklare edilmiş. Hatta bazı ilçelerde de İYİ Parti’nin ve CHP adayının destekleneceği şeklinde paylaşımlar yapılmış. İYİ Parti Antalya’da yüzde 17, CHP yüzde 30’lar civarında bir değere sahip. Zaten 2014 seçimleri de yüzde 10-15 civarında bir farkla sonuçlanmadığı için Menderes Türel’in veya aday olacak kişinin şimdi çok daha fazla çalışması gerekecek.
Soru: AK Parti için yeni anketler yapıyor musunuz? Son tablo nasıl?
Faruk Acar: Cuma günü bitirdiğimiz bir çalışma var. Türkiye genelinde 50 bin nüfus ve üzerinde olan 328 belediyede bir saha taraması yaptık. Raporlara dair bir değerlendirme yapma fırsatı bulamadık ama görünen o ki 24 Haziran’dan bugüne çok farklı şeyler gelişmemiş. Ne AK Parti’nin ne MHP’nin ne de CHP’nin oylarında olağanüstü bir değişim yok. Ama kararsız bir seçmen var’’
Kılıçdaroğlu-Ahmet Türk Konuşması
Gizli buluşmayı, bir gazetecilik başarısına imza atan Turktime internet medya-milliyet yazarı Talat Atilla ortaya çıkardı: “Tarih 8 Kasım 2018, Saat 09.05”…
Ankara’nın beş yıldızlı bir otelinde sıra dışı telaş var... Ünlü otel, önemli konuklarına sessizce ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor... Görüşme o kadar gizli tutuluyor ki...
Otelin birkaç yöneticisi hariç, misafirlerin kim olduğunu hiç kimse bilmiyor. Hatta görüşmeyi perdelemek için... Otelin günlük program akışına ‘patron toplantısı’ yazılarak, görüşme personelden bile gizleniyor. Oteldeki ilk hareketlenme garaj bölümünde yaşanıyor.
Kürt siyasi hareketinin önemli isimlerinden Ahmet Türk, siyaset dışı bir arkadaşıyla birlikte otelin arka garajından giriş yapıyor. Türk’ten yaklaşık 10 dakika sonra otelin yine arka garaj kapısından önce bir medya patronu, hemen arkasından da sessiz iki koruma aracı eşliğinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geliyor. Kılıçdaroğlu, somut önerilerini sorunca, Ahmet Türk, Türk final konuşmasını yapar!
Tabanımızın oy vereceği isimler koyabilirseniz demokratik mutabakat olabilir. Mesela Ankara’da Mansur Bey’e (Mansur Yavaş’ı kastediyor...) tabanımız sıcak bakmaz! İstanbul’da bazı kritik ilçelerde de CHP listelerinden Kürt seçmene yakın isimlerle sonuç alınabilir! 09.15 civarında başlayan görüşme, ‘prensip mutabakatı kararıyla’ 10.45’te sona erdi... Kürt siyasetini domine edebilen Ahmet Türk ile CHP liderinin ‘demokrasi ve adalet ittifakı’ başlığı ile el sıkışmaları... Özellikle İstanbul ve Ankara özelinde sürprizler yaşatma potansiyeli barındırabilir!
Kılıçdaroğlu-Meral Akşener Buluşması
Tarih:14 Kasım 2018
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret etti. İkinci adamların perde arkasında yürüttükleri, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde ittifak yapmayı, resmiyete döktüler. Akşener, CHP ittifakına yeşil ışık yaktı. Akşener, ittifak olacaksa Ankara'dan kendilerinin aday çıkaracağını, İstanbul'da ise kilit parti konumunda olacaklarını söyledi. Akşener, Kılıçdaroğlu'na İstanbul senin Ankara benim.Ankara’yla ilgili net bir şey söyleyebilirim. İşbirliği olursa Ankara bizimdir. 'Aday bizden olur': Anlaşsak bile aday, İYİ Parti’den olur. İstanbul’da ise oyumuz organik, yani tamamı İYİ Parti’nin seçmeni. İstanbul’da kilit parti oluruz."
Görüşmeden sonra, Kılıçdaroğlu, SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nu da ziyaret edeceğini açıkladı.(26 Kasım pazartesi buluşacaklar)
Bu görüşmeleri, Erdoğan ve Bahçeli,çok iyi okudu. Ve ,22.Kasım 2018 günü,Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli ile yerel seçimlerde ittifakı görüştü.Yeniden ittifak rotası belirlendi.
Erdoğan ve bahçeli neler düşündü?
AK PARTİ-MHP birlikteliğinin, yeni Türkiye inşasındaki hayati rolü tartışılmazdı. Ayrıca, yerel seçimlerde işbirliğinin de son derece makul ve mantıklı sonuçları olacaktı. Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan, özellikle İstanbul ve Ankara’nın CHP ve bileşenlerinin (HDP-İP-SP)eline düşmesinin olası sıkıntılarını düşünüyor, kayıp sonrası başta CHP’nin, Yeni Türkiye sistemi(Cumhur hükümeti)modelini tartışmaya açacaklarını, siyasi ve ekonomik istikrarı bozacaklarını değerlendiriyordu. Önüne gelen AK Parti - MHP ittifakının, Ankara ve İstanbul’un CHP’nin eline düşmesine engel olacağı gibi CHP’nin kalelerini düşürecek raporları dikkatle okuyordu.
Liderlik Yarını Görmek, Gelişmeleri Okumaktır...
Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan, siyaseti, iyi okuyan, milletimizin ruhunu iyi bilen bir siyaset-devlet adamı olarak, kararını verdi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile buluştu. İki liderin yeniden, ittifak yolunda beraberce yürüme kararı Türkiye’de ekseriyetle Aziz Milleti rahatlattı. Erdoğan-Bahçeli beraberliğinin nabız atışları Cumartesi günü,Antalya’da ve İstanbul’da net ve açık yaşandı.
MHP lideri Bahçeli, Antalya’da konuştu:
"MHP, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin teoriden pratiğe kadar her aşamasında içindedir, aktif bir öğesidir. Mimarisinde pay sahibi olduğumuz hükümet sisteminin muhafazası için ihtiyaç duyulan her fedakârlığı elbette seve seve yaparız, bundan gocunmayız. Geleceğin Türkiye'si bugünün faziletli fedakârlıkları ile oluşacaktır.
"TÜRKİYE'NİN İSTİKBALİNİN GÜVENCESİ CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİDİR".Türkiye'nin önüne hendek kazan, sokağa oynayan bir blok vardır ki bütün niyet ve eylemleri ile ortadadır. Zafer Cumhurun olmaz ise zillet altın vuruşu yapacaktır. Türkiye'nin istikbalinin güvencesi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemidir. CHP HDP İP aynı çizgidedir. Ancak hevesleri Allah'ın iziyle kursaklarında kalacaktır. Vazifemiz kutsaldır, ihmali acıklı sonuçlara izin verecektir. CHP Ve İP, kaos bekçiliğine soyunmuştur. Yandaşları HDP PKK'yı Belediyelere taşımak istiyorlar.
31 Mart 2019 mahalli idareler seçimini bir sistem oylamasına, bir hükümet tartışmasına, bir rejim krizine dönüştürmek isteyenlerin senaryolarını başlarına geçirmek, alayı ile mücadele etmek boynumuzun borcudur, milletimizin bize yüklediği tarihi bir vazifedir. Vazife kutsaldır, vazife kutludur, ihmali ve inkârı acıklı sonuçlara sebebiyet verecektir. 31 Mart seçimlerinde, 3 büyük şehirde aday göstermeyeceğiz. AK Parti bu illerde kimi aday gösterirse destekleyeceğiz’’
Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan, Bahçeli’ye İstanbul’dan seslendi,’’Sayın Bahçeli'ye önümüzdeki seçimlerde İstanbul, Ankara, İzmir'de aday çıkarmayarak AK Parti'yi destekleme kararı için de ayrıca teşekkür ediyorum" dedi.
Erdoğan, "Bahçeli'ye, Cumhur İttifakı'na olan bağlılığını bugün bir kez daha beyan ettiği için teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu ve sözlerini şöyle sürdürdü:"Özellikle 31 Mart seçimlerinin gerçekten Cumhur İttifakı karşısında yer alan, Sayın Bahçeli'nin ifadesiyle zillet ittifakı karşısında yükümüzün ne kadar ağır olduğunu bir kez daha burada ifade etmek istiyorum’’
Sonuç
Evet. AK Parti ve MHP'nin Mart 2019'daki yerel seçimde ittifak yaparsa, CHP 10, HDP 1 belediye kaybedecekti. El değiştirecek belediyeler arasında CHP'nin Eskişehir, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli gibi kaleleri de bulunuyor.
"Cumhur İttifakı" Aydın, Burdur, Giresun, Hatay, Yalova ve Zonguldak'ı da CHP'den alıyordu. HDP, 2014 seçimlerinde Iğdır'ı yüzde 44,2 ile kazanmıştı. Kentte MHP'nin oyu yüzde 42,4 ve AK Parti'nin oyu yüzde 10,9. Muhtemel işbirliğinde Iğdır Cumhur İttifakı’na geçiyor.
2014 seçimlerinde CHP, Aydın'da 43,8 oy oranıyla kazanmıştı. Aydın’da AK Parti-MHP ittifakı ile iki partinin oy oranı 50,8 oluyordu. Burdur'da, AK Parti yüzde 35,1, MHP ise yüzde 17,4 oy potansiyeline sahipti. İttifak olursa oy oranı 52,5 ile 2014'te yüzde 44,4 alan CHP'yi geçiyor. Eskişehir'de yüzde 45,3'le seçimleri CHP kazanmıştı. AK Parti yüzde 39,1, MHP ise yüzde 11,2 oy almıştı. İttifakla, Eskişehir de CHP'den alınacak iller arasındaydı. Giresun'da da CHP yüzde 46,3, AK Parti yüzde 39,1, MHP ise yüzde 11,9 oy aldı. Giresun da ittifaka katılacak illerden biridir.
CHP'nin Akdeniz'deki belediyelerinden biri de yüzde 41,2 oy alarak kazandığı Hatay Büyükşehir Belediyesiydi. Hatay'da 2014'te AK Parti yüzde 40,5 oy aldı, MHP'nin oy oranı ise yüzde 15,3. İki partinin oy toplamı burada da CHP'yi geçiyordu. Hatay da olası bir ittifakla AK Parti ya da MHP'ye geçiyor. Edirne’de ise CHP yüzde 36,9'la birinci çıktı. AK Parti yüzde 29,9, MHP ise yüzde 18,3'lük oy aldı. İki parti arasında ittifak yapılırsa, Edirne de ittifaka geçecek.
CHP'nin yüzde 38 oyla kazandığı Kırklareli Belediyesi'nde ise AK Parti yüzde 35, MHP yüzde 24,4 oy potansiyeline sahip. AK Parti ve MHP ittifak yaparsa Kırklareli de CHP'den alınacak iller arasında yer alıyordu. CHP'nin Trakya'daki kalelerinden Tekirdağ'da ise belediye yüzde 45,8 ile CHP'de. Yüzde 37,2 ile AK Parti, yüzde 12,7 ile MHP takip ediyor. Olası bir ittifakla, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi de CHP'den Cumhur İttifakı’na geçecek.
KIL PAYI KAÇIRILAN İLLER. Yalova’da 2014'te CHP ile AK Parti arasında kıyasıya bir yarış yaşandı. CHP yüzde 48 ile birinci olurken, AK Parti yüzde 47,6'da kaldı. Yalova'da MHP'nin oy oranı ise yüzde 1,4. Zonguldak'ta ise CHP yüzde 39,9 oyla seçimi kazandı. AK Parti'nin yüzde 38,6 oy aldığı ilde MHP ise yüzde 17,7 oy oranına sahipti.
HDP IĞDIR'DA KAYBEDİYOR. 2014 seçimlerinde HDP'nin yüzde 44,2 ile elinde olan Iğdır'da MHP'nin oyu yüzde 42,4. AK Parti'nin oy oranı ise yüzde 10,9. Muhtemel işbirliğinde Iğdır da Cumhur İttifakı'na geçiyor.
25.11.2018
Güncel Yazıları
Türkiye, 2025 Yılının Parlayan Yıldızı
02 Ocak 2025
Erdoğan'ın, Scholz ve Putin Görüşmelerinin Şifreleri
15 Ekim 2024
Erdoğan-Sisi İttifakı'nın Derin Mesajları
10 Eylül 2024
NATO'nun 75. Yıl Şifreleri
12 Temmuz 2024
3. Dünya Savaşı'nın 'Lityum Cephe' Çarpışmaları
29 Haziran 2024
Yeni Dünya Şekilleniyor, Türkiye Konumlanıyor
27 Haziran 2024
Başkan Erdoğan'ın 'Türk Birleşik Devletleri' İnşası
10 Haziran 2024
İngiltere, Türk Donanması'nı Takip Ediyor? Neden?
13 Mayıs 2024
31 Mart Seçim Analizi: Türkiye İçin Yeni Bir Dönem Başlıyor
03 Nisan 2024
Türkiye Jeopolitiğinde ‘F-16-Irak-Mısır’ Şifreleri
13 Şubat 2024
Türkiye Yüzyılı'nın İlk MGK Şifreleri
29 Ocak 2024
Dolmabahçe(Güvenlik) Memorandumu'nun Şifreleri
15 Ocak 2024
Erdoğan ve Putin'in Biden'e Müthiş 'Suriye' Hamlesi
13 Mart 2023
Ukrayna Savaşı'nın Azgınlaştırdığı Jeopolitik Dalgalar
30 Aralık 2022
Erdoğan'ın İsrail-Mısır-Suriye Hamlelerinin Arka Planı
05 Aralık 2022