Bülent ERANDAÇ

Tüm Yazıları

Erdoğan ve Putin'in Biden'e Müthiş 'Suriye' Hamlesi

13 Mart 2023
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, küresel lider olduğundan sadece seçimleri değil, aynı süreçte Türkiyemizin gücünü artıran jeopolitik hamleleri de gerçekleştirme başarısı gösteriyor.

Geçen hafta, Amerika Başkanı Biden'ın adamları, Suriye'de sinsi temaslar yapmıştı.

Başkan Erdoğan ve Putin, hemen karşı hamleyi gerçekleştirdi, Biden'ı köşeye sokacak stratejik bir çıkışa imza attılar. 

Tüm gözler 2023 seçimlerin çevrildiği bir zamanda, Başkan Recep Erdoğan ve Rusya lideri Putin, Amerika Başkanı Biden'ın uykularını kaçıran müthiş bir hamle yaptılar.

İlk defa Türkiye ile Suriye'yi aynı masada buluşturacak, Türkiye-Rusya-Suriye-İran arasında 15-16 Mart'ta gerçekleşecek ortak toplantı, Amerika'nın Suriye'de PKK devletçiği kurma planını havaya uçuracak parametrelere işaret ediyor.

Başkan Erdoğan-Türk Devlet Aklı'nın Şam’la diyalog kararı ve 15-16 Mart'ta (Moskova) Türkiye-Rusya-Suriye-İran'ın ilk defa aynı masaya oturması, bölge jeo-politiğinde büyük  hareketlenmelere yol açacak özellikler taşıyor.

Amerika Geçen Hafta Suriye'de Neler Yaptı?

Geçen hafta, Amerika'nın yüksek düzeyde, Irak'ta, İsrail'de, Ürdün'de ve özellikle Suriye'de yaptığı ziyaretler, kritik temaslar gündeme bomba gibi düştü.

1) ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Irak-Kuzey Irak Kürt Yönetimi, Ürdün, İsrail ve Mısır’ı kapsayan kritik bir Ortadoğu turuna çıktı. “ABD güçleri Irak’ın davetiyle ülkede kalmaya hazır” dedi.

Austin'in eski CENTCOM KOMUTANI oluşuna dikkatle bakmak gerekiyor.

Lloyd James Austin III (d.8 Ağustos 1953), Amerika Birleşik Devletleri'nin 28'inci Savunma Bakanı. 

Daha önce Amerika Merkez Komutanlığı (CENTCOM) 12. Komutanı olarak görev yaptı.

CENTCOM'dan önce Ocak 2012'den Mart 2013'e kadar ABD Ordusu'nun 33. Genelkurmay Başkan Yardımcısıydı.

Silahlı kuvvetlerden 2016 yılında emekli oldu ve daha sonra Dev silah şirketleri Raytheon  Technologıe, Nucor ve Tenet yönetim kurullarında bulundu.

CENTCOM, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı'nın 11 Müşterek Muharip Komutanlığından biridir. 1 Ocak 1983 tarihinde kurulmuş olup Hızlı Dağıtım Ortak Görev Gücünün (RDJTF) önceki sorumluluklarını devralmıştır ve sorumluluk alanı, başta Irak ile Afrika'da, Mısır ve Orta Asya'da, Afganistan da dâhil olmak üzere Orta Doğu'yu kapsamaktadır.

Komutanlık, 1991 Körfez Savaşı'nda Çöl Fırtınası Harekâtı, Afganistan Savaşı ve Irak Savaşı da dâhil olmak üzere birçok askerî operasyonda ana Amerikan varlığı olarak faaliyet gösterdi. (CENTCOM güçleri bugün Irak, Suriye', Mısır-Kızıldeniz-Kuzey Afrika üzerinde derin ABD planlarında kullanılmaktadır.)

2) Amerikan Genel Kurmay Başkanı Milley'de zamanlaması manidar bir şekilde Suriye'ye geldi, aparatları PKK-YPG ile gizli görüşmeler yaptıkları gündeme düştü.

General Milley, Suriye’de kalacaklarını ve aparatları terör örgütü PKK-PYD mensuplarıyla birlikte GÜYA DEAŞ'la mücadele etmeyi sürdüreceklerini söyledi.

(Trump: IŞİD'i Obama kurdu.)

ABD E. Başkan Donald Trump, "IŞİD'i Obama kurdu, yardımcılığını da Clinton yaptı" dedi. (11.08.2016 )

3) Austin ve Milley'ın Arkasından ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Michael Erik Kurilla, PKK/YPG Kamplarına gitti.

4) Bu gelişmeler olurken, (15 Temmuz Fetö darbe teşebbüsü sırasında İstanbul Büyükada'da bulunan ve Türkiye'nin kırmızı bülten çıkardığı) ABD'nin meşhur CIA ajanı Henry Barkey, Washington'da konuştu.

 Demokrasileri Savunma Vakfı’nda '' Milley’nin ziyareti Türkiye 'ye seçim mesajı mıydı? sorusuna,'' ABD Genelkurmay Başkanı’nın Suriye’nin kuzeyine yaptığı sürpriz ziyaretle bir mesaj vermiş olabilir. Bence bu bir sinyal' diyerek manidar bir açıklama yaptı.

ABD Genel Kurmay Başkanı Milley'ın, bugüne kadar ABD tarafından bölgeye gerçekleştirilen en üst düzey ziyareti dikkatlerden kaçmamalı.

Milley’in, PKK/PYD mensuplarıyla da görüştüğü iddiası üzerine Amerika'nın Ankara Büyükelçisi Jefrey, Türkiye Dışişleri Bakanlığına çağırıldı.

'Ne iştir bu? PKK-YPG ile buluşmalarla ne yapmak istiyorsunuz 'diye soruldu.

ABD'nin Erdoğan Korkusu

Başkan Recep Tayyip Erdoğan-Türk devlet aklı, “ABD’nin terör örgütüne desteği devam ediyor” notunu hep düşüyor ve düşmeye devam edecek.

Türkiye, asla Kuzey Suriye'de bir PKK devletçiği kurdurmayacak.

Erdoğan-Putin Hamlesinin Yansımaları

Başkan Erdoğan-Türk Devlet Aklı, Suriye ile ilişkileri yeni gerçekler doğrultusunda düzenleme çalışmalarını sürdürüyordu.

Türkiye-Rusya-Suriye-İran arasında dörtlü bir toplantıyı Başkan Erdoğan ile Rusya lideri Putin, organize etti.

15-16 Mart'ta (Moskova) Türkiye-Rusya-Suriye-İran'ın ilk defa aynı masaya oturması, bölge jeo-politiğinde büyük hareketlenmelere yol açacak özellikler taşıyor.

Bu süreç başarıya ulaşırsa ABD'nin Suriye’de kalması ve PKK-PYD'ye kanton kurdurması planları havaya uçacak.

Türkiye'nin Suriye'nin bölünmesini engelleme teşebbüslerine Suriye Devlet Başkanı Esat da katılıyor, terör örgütü PKK-YPG ABD aparatının kökü kazınması süreci başlatılacak.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan- Türkiye'nin dik duruşu karşısında ABD, Kuzey Suriye'de bir PKK Kantonu-özerk devletçik kurma hayalleri çöküyor, nefesi kesiliyor, sallanıyor, kıvranıyorlar.

Türkiye-Suriye normalleşme süreci: İran’ın da katılımıyla ikinci aşamaya geçiliyor.

İngiliz BBC 'nin Manidar Analizi

Başkan Erdoğan ve Rusya lideri Putin'in müthiş hamlesi öncesinde İngiliz BBC'nin (8 Mart 2023) yayınladığı analiz dikkat çekiciydi.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan bugün Ankara'da Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bir araya geldi.

Türkiye ile Suriye arasında Rusya’nın arabuluculuğunda Aralık ayı sonunda başlayan süreçte ikinci aşamaya geçiliyor.

İran’ın resmen katılımıyla dörtlü formata evrilen süreç kapsamında Türkiye, Suriye, Rusya ve İran Dışişleri Bakan yardımcıları önümüzdeki hafta Moskova’da bir araya gelecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu çalışmanın ardından sürecin Dışişleri Bakanları düzeyine taşınacağını ve dört bakanın toplanacağını açıkladı.     

Ankara ile Şam arasında, Suriye'de 2011’de başlayan iç savaştan bu yana ilk üst düzey ikili temas, 28 Aralık 2022’de gerçekleşmişti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun ev sahipliğinde Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ve İstihbarat Başkanı ile görüşmüşlerdi.  

Bu ilk görüşmeden sonra, Türkiye-Suriye diyaloğunun siyasi ilişkileri de ele alacak şekilde geliştirilmesi uzlaşısı ortaya çıkmıştı.

Ocak ayında yapılan temaslar sonucu Türkiye-Rusya-Suriye dışişleri bakanlarının üçlü formatta Şubat ayında bir araya gelmesi planı geliştirilmişti.  

Ancak bu toplantı önce İran’ın da sürece katılmak istemesi ve bu yönde taraflara baskıda bulunması, ardından da Türkiye ve Suriye’yi vuran 6 Şubat depremleri nedeniyle belirsiz bir tarihe ertelenmişti.  

İran Dışişleri Bakanı Ankara'da

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Ankara’da ağırladığı İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Türkiye-Suriye normalleşme süreci ve Tahran’ın katılımı konusunu ele aldı.

Görüşme sonrasında basına açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, Türkiye-Rusya-İran’ın Suriye sorununun çözümü için Astana Süreci’nde birlikte çalıştıklarını, dolayısıyla İran’ın Moskova-Şam-Ankara üçlü sürecine katılmasından memnuniyet duyacaklarını açıkladı.  

Çavuşoğlu, dörtlü formatta ileriki dönemde yapılacak dışişleri bakanları toplantısının hazırlığı için teknik bir çalışmanın, gelecek hafta Moskova’da yapılacağını da duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’un çağrısı üzerine yapılması beklenen toplantıda Türkiye’yi göreve yeni atanan Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar’ın temsil etmesi öngörülüyor.  

Bakan Çavuşoğlu, “Dışişleri bakanları için çalışmalar devam ediyor. Bunu dörtlü formatta yapmayı planlıyoruz. Ruslar, dışişleri bakanları toplantısına hazırlık amacıyla gelecek hafta teknik bir çalışma önerdiler,” dedi.  

Dışişleri bakanlarının toplantısının gerçekleşmesi, sürecin liderler düzeyine taşınması açısından büyük önem taşıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sürecin başladığı günlerde koşulların uygunlaşması durumunda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile de görüşebileceğini, “Siyasette küslük olmaz” sözleriyle ifade etmişti. 

Ancak sürecin liderler aşamasına gelmesi için siyasi ilişkilerin normalleşmesi açısından somut adımlar üzerinde uzlaşıya varılması gerektiği, Erdoğan’ın Esad’la sadece görüşmüş olmak için görüşme yapmasının doğru olmayacağı Ankara’da yapılan değerlendirmeler arasında.  

Normalleşmenin Siyasi Gündemi

İran yönetimi Suriye'deki Esad yönetiminin Rusya ile birlikte en önemli müttefiklerinden.

Gelecek hafta yapılacak teknik çalışmanın öncelikli amacı, dört dışişleri bakanının olası buluşmasının gündeminin oluşturulması.

Aralık ayında yapılan savunma bakanları toplantısının ardından Şam’dan yapılan açıklamalar, Ankara ile normalleşme sürecinin Suriye topraklarındaki Türk askerlerinin çekilmesini de içerecek şekilde ciddi koşullara bağlı olduğunu gösterdi.  

Türkiye ise "sınırlarına ve vatandaşlarına dönük terör tehdidi" nedeniyle böyle bir adımı hemen atmasının olanaklı olmadığını, iki ülke arasında terörle mücadele konusunda yapılacak iş birliğinin sonuçlarına göre Suriye’deki askeri varlığını sonlandırabileceğini kaydediyor.

Bu süreçte Türkiye’de bulunan Suriyeli göçmenlerin ülkelerine güvenli dönüşü konusunda Suriye yönetimiyle iş birliği gündemini öncelik olarak gören Türkiye, Suriye’deki iç gerilimin sona ermesi için BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı kapsamında adımlar atıldığını da görmek istediğini kaydediyor.

Bu karar, Suriye’de Esad yönetiminin muhalifler ve sivil toplum ile birlikte yeni bir anayasa hazırlamasını, adil ve özgür seçimlere gidilmesini içeriyor.

İsviçre'nin Cenevre kentinde yıllardır süren görüşmelere rağmen Esad yönetiminin blokajı nedeniyle siyasi geçiş konusunda adım atılamıyor.  

Deprem Sonrası İş Birliği

Türkiye ve Suriye arasında diyaloğun başlatılması için son birkaç senedir çaba yürüten Rusya, iki ülkeden binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olan 6 Şubat depremleri sonrasında Ankara-Şam hattında insani yardımlaşma açısından bir fırsat doğabileceği görüşünde.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, iki ülke arasındaki normalleşme sürecinin hızlanması gerektiğini kaydederken, 6 Şubat depremleri ardından Ankara-Şam arasında pratik bir iş birliğinin kurulması gerektiğini Rus basınına ifade etti.  

Moskova’da gelecek hafta yapılacak görüşmelerde, deprem sonrası insani yardımların özellikle Türkiye sınırından Suriye tarafına aktarılmasının da gündeme gelmesi, bu sürecin doğrudan ve etkin olması için Ankara-Şam iş birliğine vurgu yapılması da bekleniyor.  

Deprem öncesi süreçte Türkiye’den Suriye’ye sadece Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Birleşmiş Milletler ve sivil toplum kuruluşu yardım gönderebiliyordu.

Suriye’deki depremzedelere yardımın daha etkin geçmesi için Kilis’ten Suriye’ye açılan iki sınır kapısından da insani yardım geçişlerine izin verildi.  

İran sürece hangi kaygılarla dahil oluyor?

İran, Türkiye-Suriye arasındaki sürece katılmak istediğini Ocak ayında İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan’ın önce Şam’a sonra Ankara’ya yaptığı ziyaretlerde dile getirmişti.

Esad yönetiminin Rusya ile birlikte en önemli destekçisi olan İran, süreçten dışlanması durumunda bölgedeki nüfuzunun azalacağından kaygı duyuyor.  

Abdullahiyan, basın toplantısında, “Türkiye ve Suriye bölgede iki önemli ülke,” diyerek Tahran yönetiminin bu iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesi için çalışmaya ve toplantılara katılmaya hazır olduğunu söyledi.  

İranlı bakan, daha önce yapılması planlanan ancak ertelenen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Türkiye ziyaretini ileriki dönemde gerçekleştirmeyi planladığını da kaydetti. 

Sonuç 

Türkiye-Rusya-Suriye-İran anlaşırsa Amerika Suriye'de kalabilir mi?

Dört ülke anlaşırsa, seçim sonrası (yeniden seçim kazanmış) Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye Başkanı Esat'ın, Moskova'da Putin'le beraber buluşmaları gündeme girecek.

Amerika'nin Suriye'den atılmasına adım adım yürünüyor.

ABD Aparatı PKK-YPG'nin kökünün kazınması ve ardından Yeni Suriye Anayasası’nın gündeme girmesi süreci yürüyor.

 

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA