Bülent ERANDAÇ

Tüm Yazıları

Ilısu Ve Gap: Bir ‘’Büyük Türkiye’’ Hikâyesidir

18 Mayıs 2020
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Büyük TÜRKİYE HİKÂYESİDİR ILISU (HES). Temel atma töreninde ben de vardım. Yaptırmamak için iç ve dış bedbahtlar çok uğraştılar. DİCLE'NİN KOLYESİNİ TAKTIRMAMAK İÇİN çok hainlikler yaptılar.

Durduramadılar. Uzun yıllar masada bekleyen bu niyeti (Dicle'nin kolyesi) nihayet bir ILISU FATİHİ TAYYİP ERDOĞAN çıktı. Bitirdi. Milli (Gençlik) Bayramımızda, 19 Mayıs 2020 günü elektrik üretecek ilk tribünler dönmeye başladı. Ilısu'nun tribünleri dönerken, BÜYÜK TÜRKİYE ÇARKLARI DA DÖNECEK.

Ilısu Fatihi Erdoğan, Ilısu'yu milli bütçelerle tamamladı.

Aziz Türk Milleti, kendi göz nuru ile ILISU'ya hayat verdi. Kahraman Türk Milleti, ILISU VE GAP ile ne kadar övünse azdır.

Projeye karşı çıkanların, engelleyen yabancı ve yerli mahfillerin cibilliyetini çok biliyoruz. Yıllarca, Hasankeyf'te toprak altında da kalacak diyerek tarihi eserleri bahane ederek, tezgâh kurdular.

1996'da finansmanının sağlanması için proje yap-işlet-devret modeliyle ihaleye sunuldu. Ancak hiçbir şirket ihaleye katılmadı.

Bunun üzerine 1997'de projenin yapımı için Britanya, Avusturya, İsviçre ve İtalya'dan oluşan konsorsiyum kuruldu; fakat lider şirket, PKK aşkı uğruna çekilmesi üzerine bu ortaklık başlamadan dağıldı.

2004'de Avusturya, İsviçre, Almanya ve Türkiye şirketlerinden yeni bir konsorsiyum kuruldu.

Bu girişime karşı çevreci bazı derneklerle onları destekleyen, kontrollü kaos militanları, proje aleyhinde yoğun bir kampanya başlattılar. Toplanan imzalarla konsorsiyum da yer alan ülkelerin hükümet başkanlarına, Avrupa parlamentosuna ve Avrupa komisyonuna bu projenin durdurulması için başvurular yapıldı; Avrupa basınında çok sayıda yazılar yayınlattılar.

Neden?

Meselenin çevreyi ve kültürel varlıkları koruma adına hareket eden istihbarat örgütlerinin devşirdiği mahfillerin hiç değinilmeyen çok önemli yanı vardı. Ilısu Barajı'yla birlikte buradaki su güzergâhında inşası projelendirilen barajların tamamlanmasıyla geniş bir göl havzası oluşacak. Böylece Türkiye'nin elektrik üretim kapasitesi önemli ölçüde artacak, ülkemizin hızla artan enerji ihtiyacının en elverişli fiyatlarla karşılanmasında bu yeni barajlara büyük ihtiyacı bulunuyordu.

ABD Avrupa- Israil, Fırat ve Dicle suları konusunda Türkiye'yi kilitlemek için Ortadoğu su kaynaklarını uluslararası bir konu haline getirmeye de niyetlenmişlerdi. Yıllarca engellediler.

Kredi vermediler. Uluslararası mahkemeleri manivela gibi kullandılar.

Başaramadılar.

Aziz Türk Milleti, nefes borularını tıkadı, bölücü PKK'yı koruyup kollayanları. Büyük Türk Milleti, eski çağların uygarlıkların miras bıraktığı eserleri tek tek taşıdı yeni ebedi yerlerine. 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi, yeni yerleşim yerindeki kültür parkına çoktan taşınırken, tek bir yabancı TV-Gazete orada yoktu.

El Rızk Camisi, Zeynel Bey Türbesi, hamamı, Kasr-ı Rabia'yı omuzlarımızda taşıdık. Görmediler, göstermediler.

Artık, ILISU'nun göllerinde boğulacak Avrupa'nın kuklaları PKK. Umdukları dağlara kar yağacak. Mezopotamya'nın bereketli toprakları üzerine kurulu, Dicle Nehri'nin hayat veren sularını içeren ILISU, tek dişi kalmış, PKK'ye kol kanat geren Avrupa'nın, ABD'nin hayallerini suya gömecek. GAP projesi, Ilısu barajı, kendi imkânlarımızla inşa edildi. Büyük Türkiye, Hem ekonomik çıkarlarımız hem de jeostratejik şartlarımız bakımından bunu başardı.

GAP’IN TILSIMI: KENDİ KENDİNE YETEN TÜRKİYE

İNSANLIK II. Dünya Savaşı'ndan beri yaşanan en büyük felaketle yüzleşiyor. Dünyanın Coronavirüs sonrasında hem siyasi hem de ekonomik olarak yeni bir hal alacağı konusunda kimsenin şüphesi yok.

Salgının sebep olduğu kritik bazı gelişmeler sadece önümüzdeki ayları etkileyeceği gibi olası savaşları da gündeme sokmaya aday görünüyor.

Corona sonrası SU VE GIDA SAVAŞLARINI tetikleyecek yeni gelişmelere dikkatle bakalım...

Koronavırüs gösterdi ki kimse kimseye yardım etmiyor.

İtalya Avrupa'dan yardım istedi, Avrupa Birliği yardım etmiyor.

Bugün sağlıkta yarın GIDA VE SU talebi artarsa ne olacak? YARINLARDA, GIDA VE SU ALMAK İSTEYENE KİMSE YARDIMCI OLMAYACAK.

BİR BÜYÜK TÜRKİYE HİKÂYESİDİR: GAP

GAP kapsamında 22 baraj ve 19 hidroelektrik santrali ile sulama şebekelerinin yapımı planlandı. GAP’ın tamamlanmasıyla 1,8 milyon hektar alanın sulamaya açılması, yılda 27 milyar kilovat-saat hidroelektrik enerji üretimi ile ülke enerji ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılanması öngörüldü.

Tarım, sanayi, enerji, ulaştırma, eğitim, sağlık, kırsal ve kentsel altyapı yatırımları ile Bölge’nin ekonomik ve sosyal göstergelerinin ülke ortalamasına getirilmesi, Bölge halkının refah düzeyinin yükseltilmesi hedeflendi.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek, bu yörede yaşayan insanlarımızın gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmeyi, bölgelerarası farkları gidermeyi ve ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlayan ve uluslararası alanda marka değeri olan bir bölgesel kalkınma projesidir.

GAP, ülkenin hidroelektrik enerji üretimine katkı sağlamaktadır. İşletmeye alınan HES’lerle Bölge’de yılda 20,6 milyar kilovat-saat elektrik üretimi kapasitesi oluşturuldu.

Güneydoğu Anadolu Projesi(GAP) kapsamında bölgede yapımı tamamlanan hidroelektrik santralleri (HES)

Türkiye’nin Hidroelektrik enerjisi üretiminin yarısını karşılıyor.

 GAP kapsamında bugüne kadar 19 baraj-HES tamamlandı. Başta "Barajların Efendisi" adıyla anılan Atatürk Barajı olmak üzere, Karakaya, Keban, Birecik, Batman, Dicle ve Kralkızı'nın da aralarında bulunduğu barajlardan elde edilen enerji, Türkiye'nin hidroelektrik enerjisi üretiminin önemli bir kısmına tekabül ediyor.

Güneydoğu Anadolu Projesi’nin temel eksenini oluşturan ve GAP’ın tamamlanmasının ana koşulu olan sulama yatırımlarında çok önemli gelişmeler sağlandı.

Plan döneminde sulama ana kanallarının yapımı gerçekleştirilmiş; 1267,7 km’si 2008-2018 döneminde olmak üzere toplam 1.501,1 km ana kanal hizmete hazır hale getirildi. Sulamaya açılan alan 558.507 hektara ulaşmış; planın sulama hedefi %53 oranında gerçekleştirildi. Halen, 144.120 ha alanı sulayacak şebeke inşaatları devam ediyor.

Son yıllarda GAP Bölgesi’nden yapılan ihracat düzeyinde dikkate değer bir artış olmuş, Bugün 10 milyar dolarlık ihracat buradan yapılmaktadır.

GAP Bölgesi’nde 2006 yılından sonra kurulan 6 üniversite ile birlikte dokuz il de üniversiteye kavuştu. Yüksek lisans ve doktora eğitimini sağlamak üzere 10 enstitü kuruldu.

Bölge’nin diğer bölgelerle, limanlarla, komşu ülkelerle ve bölge içi illerle erişimini sağlayan, ekonomik ve sosyal gelişimini, ticaretini etkileyen ulaştırma altyapısı her yönüyle - karayolu ağı, havayolu ve demiryolu yatırımlarıyla - iyileştirilmiş ve güçlendirilmiştir. Bölge’de illeri birbirine bağlayan tüm ana yollar bölünmüş yol olarak tamamlanmış, otoyol bağlantısı kurulmuş ve 8 havaalanı ile tüm illerin hava ulaşımı sağlanmıştır. GAP Bölgesi’ndeki Türkiye'nin en büyük kargo havalimanı Şanlıurfa’dadır.

SONUÇ

MİLLİ VE YERLİ TÜRKİYE PARADİGMASI ÇOK ÇOK ÖNEMLİ. KENDİ KENDİNE YETEN TÜRKİYE, ALLAH’IN LÜTFU FIRAT-DİCLE'YE SAHİP TÜRKİYE. KENDİ MİLLİ İLACINI YAPAN TÜRKİYE. MİLLİ SİLAHLARINI YAPAN TÜRKİYE, 21. YÜZYILIN BÜYÜK TÜRKİYE’Sİ OLARAK AVRASYA’NIN KADERİNE HÜKMEDECEKTİR.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA