Bülent ERANDAÇ

Tüm Yazıları

İngiliz HSBC / Alman Deutsche Bank Ve Darbeler

11 Mart 2019
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

20 Şubat 2001 gecesi, halkın ruhu bile duymadan, 630 bin TL'lik kurdan milyar dolarları alıp, bir gün sonra 1 milyon 100 bin liradan satma fırsatı yakalayan yabancı bankaların listesinde, Amerikan CITIBANK, Alman Deutche Bank ve İngiliz HSBC vardı.

HSBC VE DEUTSCHE banka, son dönemde yine karşımıza çıktı. Türkiye'de her taşın altından çıkıyorlar. Hep dikkatli olmak zorundayız.31 Mart seçimlerine giderken, yine bazı hazırlıklar içinde oldukları duyuluyor.

2001 ve 2018’e daha dikkatli bakarsak, önümüzdeki dönemin muhtemel gelişmeleri hakkında hazırlıklı olmamız kolaylaşacaktır.

Çok satan 'Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları' kitabının yazarı ABD'li John Perkins, YENİ YIL başında Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu gelişen ekonomilerdeki gelişmeleri değerlendirmişti.

Perkins, "Türkiye gibi gelişen ekonomileri hedef alan ekonomik tetikçilerin olduğu konusunda hiçbir şüphem yok.  Bu tetikçiler sadece ABD için değil birçok farklı hükümet için çalışıyor" ifadesini kullanmıştı.

Perkins, küresel finans düzenin egemen güçlerin çıkarları doğrultusunda şekillendirildiğinin altını çizerek, "Bir ülkeyi diğer bir ülke rekabete sokarak, çok büyük vergi ve gelir kazanımları elde ediyorlar. Büyük şirketlere fayda sağlayacak çeşitli politikaların oluşturulmasını sağlayarak çıkar sağlıyorlar. Fakat bu tetikçiler operasyon düzenledikleri ülkenin halkına zarar veriyorlar" demişti.

Perkins, son dönemde ABD yönetiminin Türkiye üzerinde ekonomik baskı oluşturmaya çalışmasına ilişkin olarak ise, "Türkiye'ye IMF'den uzak durmasını öneriyorum. Bugün, Katar gibi birçok farklı seçenek mevcut. Türkiye gibi ülkeler, bu teklifleri Çin, ABD ve Körfez ülkelerindeki finans kuruluşlarının birbirleriyle yarışması için avantaj sağlamak amacıyla kullanabilir. Bu şekilde Türkiye'nin daha iyi anlaşmalar yapmak için elinde seçenekleri olur" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Ekonomik tetikçi Perkins, açıklamalarını şöyle tamamlamıştı: "Bugün ekonomik tetikçiler benim zamanımdan daha etkili durumdalar. Ben işi girdiğimde (ekonomik tetikçilik) görece jenerik bir işti. Biz daha fazla kar etmek istiyorduk, Amerikan şirketlerinin kaynakların kontrolünü ele geçirmesini sağlamaya çalışıyorduk. Bugün halen benim işim gibi işler mevcut. Buna ek olarak, her uluslararası şirketlerin, Walmart'tan Nike'a ve Exxon'a kadar, arada aklınıza gelen her şirketin kendi ekonomik tetikçi versiyonu vardır. Küreselleşme dünyada ekonomik tetikçiler için çok büyük fırsatlar sunuyor."

Bu açıklamaların mürekkebi kurumadan, : 20.ŞUBAT..2019 günü, : İngiliz HSBC’nin , geçen yıl(10 Ağustos 2018) TL'deki değer kaybından bir günde 120 milyon dolar kâr ettiği açıklandı. Alman finans kuruluşu Deutsche Bank'ın aynı dönemde TL işlemlerinden 35 milyon dolar kâr ettiği belirtildi.
 
Türkiye'nin 11 Eylül'ü sayılabilecek 10 Ağustos'taki finansal saldırının sis perdesi henüz aydınlanmadı.
 
Ancak, ekonomik tetikçi Perkins’in açıklamaları, Türkiye’de yabancı bankaların neler yapabileceklerine çok iyi örnekler veriyor.
 
Kuşkusuz bu iki banka  HSBC ve DEUTSCHE BAK, dünyanın en önemli operasyonel bankaları.Dahi çocuklar çalıştırıp, kesin sonuçlar alan kuruluşlar! Bu iki banka, finansal gücü sayesinde birçok ülkede iktidarları değiştirdi.

Türkiye tarihinin en önemli krizi olarak gösterilen 2001'de de bu iki bankanın rolü çok önemliydi. Gecelik operasyonlarla o tarihte Türkiye'de devalüasyon olmasını sağlamıştı. Türk lirası çökmüştü! Çökertilmişti!

Karayıl 2001’de,kamuoyunda 'kara çarşamba' olarak da adlandırılan krizde bir gecede Merkez Bankası'ndan 7,6 milyar dolar çıktı. 20 Şubat 2001 gecesi, halkın ruhu bile duymadan, 630 bin TL'lik kurdan milyar dolarları alıp, bir gün sonra 1 milyon 100 bin liradan satma fırsatı yakalayan yabancı bankaların listesinde, Amerikan CITIBANK, Alman Deutche Bank, İngiliz HSBC vardı.

Şimdi bu iki HSBC VE DEUTSCHE banka, son dönemde yine karşımıza çıktı.
Hep dikkatli olmak zorundayız.31 Mart seçimlerine giderken, yine bazı hazırlıklar içinde oldukları duyuluyor.

2018 yılı, 10 Ağustos gecesi ne olmuştu?

Türkiye için Ağustos 2018 çok ağır bir saldırı ayı olarak kayıtlara geçti.

Pastör Brunson'la başlayan kriz bankaların operasyonuyla devam etti. HSBC'nin sadece 16 saat içinde 120 milyon dolar kazandığı resmi olarak açıklandı. Türkiye’nin 11 Eylül'ü sayılabilecek 10 Ağustos'taki finansal saldırının sis perdesi henüz aydınlanmadı.

Hatırlayalım. Bir pazar gecesiydi. Londra'dan düğmeye basılmıştı. Gece yarısı bankaların hazine birimleri açtırılmış, işlem yapmaya başlamışlardı. Dolar spekülatif atakla 7.22 TL seviyesine çıkarılmıştı,  Parayla oynayan eller kimlerdi?

Bunlardan birisi, Türkiye saatiyle 20:00'den itibaren 3 saat boyunca spekülatif alım yapan Morgan Stanley'di.  Londralı bankalar ekonomi yönetiminin hamleleriyle köşeye sıkıştırılsa da bir gecede  kâr ettiler…

İkincisi, İngiliz HSBC idi. Aylar sonra bir açıklama yapıldı. HSBC,10 Ağustos'ta TL operasyonlarından 120 milyon dolar kazandığını açıkladı. Bu BANKA  tarihinin en yüksek günlük karıydı.

Üçüncüsü, 2001 krizinden hatırladığımız Deutsche Bank’dı. Deutsche Bank'ın da TL-dolar operasyonuyla 16 saatte 35 milyon dolar kazandığı da resmi olarak açıklandı.

Kimse o gecenin sıradan bir pazar gecesi olduğunu söylemesin. İngiliz ve Alman Bankalarının elde ettiği kârlar normal bir kazanç değil. Burada bir manipülasyon olduğunu kimse gizleyemez. HSBC ve Deusche Bank, sürekli alım yazarak doların hızla yükselmesini sağladılar. Ekonomik Darbe ile Türkiye’yi 2001 de olduğu gibi 2019’de de teslim almaya çalıştılar.

SONUÇ

Sıkıntı yarattılar. Ancak, başaramadılar.10 Ağustos saldırısını Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan ve Hazine-Maliye Bakanı Berat Albayrak, bertaraf ettiler, alınan önlemlerle finans piyasalarında yaratılan tahribatı kısa sürede sildiler, reel sektöre yansımayı durdurmak için seferber olarak  Türkiye'ye 3-5 milyar dolarla diz çöktüreceğini sananlara tokat attılar.

 

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA