Bülent ERANDAÇ

Tüm Yazıları

Katar'da 2. Türk Üssü'nü Kurduk

19 Ağustos 2019
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Türkiye, Katar'daki Türk askeri üssü sayısını ikiye çıkardı.2015 yılında kurulan Tarık Bin Ziyad Kışlası'nın yakınlarına, ikinci bir askeri üs inşa edildi. Katar da, Türkiye de bu üsse büyük önem veriyor. Önümüzdeki aylarda Üssün açılışını Katar Emiri Tamim ve Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan yapacak.

Doha’daki 1 inci üssümüz Tarık Bin Ziyad’ın Komutanı Albay Mustafa Aydın. Türk askeri sayısı daha da artacak. Türkiye’nin Katar’daki kalıcı üslerinin iki ülke arasındaki ilişkilerin ötesinde de önemi var.

Somali, Cibuti, Sudan –Sevakin adası muhkemleriyle, jeopolitik etkisini sürdürüyor. Türkiye; Körfez politikası ve Ortadoğu politikası açısından kritik, aynı zamanda enerji ve suyollarının güvenliği bakımından da son derece stratejik bir noktada kalıcı üslere sahip…

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır’ın 5 Haziran 2017’de Katar ile tüm ilişkileri kesmeleri ve ekonomik abluka uygulamaları Körfez bölgesinde krize yol açmıştı. Suudi Arabistan liderliğindeki ülkeler 23 Haziran 2017’de Katar’ın yerine getirmesini istedikleri 13 maddelik talep listesine Türk üssünün kapatılmasını ve Türkiye ile askeri işbirliğinin sonlandırılmasını da istemişlerdi.

Türkiye ile Katar’ın işbirliğinden başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleri rahatsız. Tüm bunlara rağmen, Türkiye hem sağlam bir güvenlik mimarisi hem de kendisine askeri ve siyasi bir nüfuz alanı oluşturmaya çalışıyor.

DENİZ STRATEJİMİZ-DENİZ ÜSLERİMİZ

Suriye’de, Yemen’de, Sudan’da, Gazze’de, Kıbrıs’ta gerçekleştirilen her hamlenin yansıması AKDENİZ'DE olmaktadır. Bu gerçek ışığında, Katar’da, Cibuti’de, Sudan-Sevakin adasında, Somali’de Türkiye’nin kurduğu deniz üsleri, çok anlamlı sonuçlara imza atmaktadır.
100 yıl öncesine gidelim. İngilizler, Mısır’a/Süveyş),Kıbrıs’a neden çökmüşlerdi. Tezgâhlar kurarak stratejik hamleler yapıyorlar, deniz geçişlerini kontrol etme amacı güdüyorlardı.

1878’lerde çöktükleri Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki Ağrotur ve Dikelya üsleri aradan yüzyıl geçmesine karşın, yine özellikli, yine stratejik konumlu. İngilizler, ardından Amerikan filolarıyla buralarda dolaşmakta.100 yıl önce deniz ulaşım kontrolü vardı, bugün ek olarak enerji havzaları var Doğu Akdeniz’de.
Amerika bir taraftan Kıbrıs İngiliz üslerini kullanıyor, ayrıca kendi üslerini kurmak üzere. Evangelos Florakis Üssü'nü Fransa aldı. Küresel FRANSIZ TOTAL petrol şirketi de Evangelos'tan Doğu Akdeniz parsellerinde sondajları yönetecek.

Cumhurbaşkanımız Tayyip Erdoğan-Türkiye’de DERİN OYUNU çok iyi okumaktadır. Buna yönelik deniz stratejimizi revize etmektedir.

Bakınız KIBRIS adası etrafında, dünyanın tezgâhı dönüyor.1959 yılında, Londra anlaşmaları bağlamında, rahmetli Adnan Menderes’in attığı imzaların uzandığı hayati noktaları görüyorsunuz.1974 yılında Kıbrıs’a çıkan Türk Ordusu, geleceğin olaylarına da neşter atma şansı yakalamış olduğunu bugün daha iyi anlıyoruz.

DOĞU AKDENİZ’DE ENERJİ KRİZİ VE TÜRKİYE’NİN GİRİT ADASINA KADAR UZANAN KITA SAHANLIĞI VE KITA SAHANLIĞI ÜZERİNDE PETROL-GAZ SONDAJ HAKKIMIZ çok detaylı biçimde değerlendiriliyor.

2009 yılından itibaren Doğu Akdeniz’de keşfedilen zengin doğalgaz rezervleri bir yandan İsrail’i diğer yandan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan’ı heyecanlandırarak Doğu Akdeniz’e hâkim olacak bir İsrail-Helen ittifakı hayaline sebep olması üzerine Cumhurbaşkanımız Erdoğan, stratejiyi hazırlattı

Rum ve Yunanistan, doğalgaz ve petrol aramalarında piyonluk yapmaktadır. Buna paralel, Türkiye’yi Doğu Akdeniz’de sınırlamak stratejisiyle hareket eden ABD, İngiliz, Fransız, İtalyan donanma ve uçakları bölgeye dolmuştur.

İsrail, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rumları ve Mısır’ın merkezinde olduğu, Türkiye’yi devre dışı bırakmak ve sınırlamak üzere tasarlanmış bölgesel bir enerji ittifakı oluşturmasına Türkiye hem yumuşak hem de sert gücüyle karşılık vermektedir.

Türkiye, kendisini Ege ve Akdeniz’de kuşatmaya, Kıbrıs adası ile bağını koparmaya, enerji kaynaklarını gasp etmeye yönelik hamlelere mukabil sert hamlelerle cevap vermeye başlamıştır.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz sınırlarının Libya-Girit hattına kadar derinlik kazanması, KITA SAHANLIĞI açısından yeni stratejik hamlemizdir. Sonuçlarıdır. Bilindiği gibi, Türkiye Akdeniz’e sahildar devlettir. Sahildar devletler de kıta sahanlığına herhangi bir bildirim yapmadan kendiliğinden sahiptirler.

TÜRK SONDAJ GEMİLERİ. Barbaros Hayreddin Paşa”  “Fatih” ve  “Yavuz Doğu Akdeniz Türk kıta sahanlığında çalışmalarını sürdürüyor.

DOĞU AKDENİZ’DE MESELE GAZ ÖTESİNDE DAHA BÜYÜKTÜR.

Doğu Akdeniz’de kurulmaya çalışılan ABD-AVRUPA yeni siyasi-askeri ittifakı, Çin’in “Bir Kuşak-Bir Yol” projesinin deniz bağlantısını kontrol altına alma stratejisinin bir parçasıdır.

21.Yüzyıl Deniz İpek Yolu”, Kızıldeniz’den geçerek Doğu Akdeniz üzerinden Avrupa pazarlarına ulaşmaktadır. ABD ve müttefiklerinin Doğu Akdeniz gazının güvenliğini sağlama bahanesi ile Doğu Akdeniz’de askeri varlıklarını artırmaları Çin ticaretini kontrol altında tutma, Türkiye’yi sindirerek İpek Yolu’nun Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşmasını engelleme amacına matuftur.

İngiltere’nin AGRATUR VE DİKELYA ÜSLERİ var. İngiltere Ada’da bulunan 17 savaş uçağının sayısını 138’e çıkarması kararı aldı. Fransa’ya Rum kesimindeki Mari bölgesinde bulunan Evangelos Florakis Deniz Üssü tahsis edildi.

Türkiye’de KKTC ile beraber, Türk donanması eşliğinde Mavi Vatan’ı koruma kararlığındadır. Asla taviz verilmeyecektir. Başkan Erdoğan’ın akıllı hamleleri, Türkiye’nin geleceği ve jeopolitiği açısından önemli ve stratejik rahatlık sağlayacak BÜYÜK STRATEJİYE göre yürütülmektedir.

AKDENİZ’İ TÜRK GÖLÜ YAPMIŞ BİR İMPARATORLUĞUN TORUNLARI OLDUĞUMUZU, Emperyalist Batı’ya bir kez daha hatırlatırız.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA