Bülent ERANDAÇ
Tüm YazılarıBM, Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin 26 Şubat'ta gayri resmi bir toplantıda bir araya geleceğini açıkladı. Hedef, taraflar arasındaki kalıcı barış müzakerelerine yeniden başlanması. Birleşmiş Milletler (BM) bu ay sonunda Kıbrıslı Türk ve Rum liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis arasında gayriresmi bir görüşme gerçekleşeceğini duyurdu.
BM, iki yıl önce sekteye uğrayan kalıcı barış görüşmelerinin tekrar canlandırılmasının hedeflendiği toplantının 26 Şubat'ta yapılacağını açıkladı. Liderleri Kıbrıs'ta bir araya getirecek olan görüşme, BM kontrolündeki Yeşil Hat'ta yapılacak.
BM Kıbrıs Temsilcisi Jane Holl Lute'nin taraflar ve garantör devletler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere arasında son birkaç aydır yürüttüğü mekik diplomasisi neticesinde görüşmelerin başlaması için hazırlanan çerçeve tasarısı, BM Güvenlik Konseyi'nde Ocak ayı sonunda kabul edilmişti.
İngiltere'nin hazırladığı tasarıda liderler, "açıklık ve yaratıcılığa angaje şekilde, BM himayesindeki bir anlaşma sürecine tam bağlılıkla" müzakerelere başlamaya davet edilmişti. "BM istişarelerinden faydalanmaları" istenen iki lidere, "başarı şansını azaltabilecek eylemlerden de kaçınma" uyarısı yapılmıştı. Şubat ayı sonundaki toplantı ile ilgili görüş bildiren Akıncı, yaz aylarına kadar somut bir gelişme beklemediğini belirtti. Türkiye'nin tepkisini çekmişti Ocak ayı sonunda onaylanan müzakere tasarısına Türkiye tepki göstermişti.
BMGK'da kabul edilen tasarıda yer alan ve BM Barış Gücü Misyonu'nun görev süresinin altı ay daha uzatılmasını öngören kısım Ankara tarafından, "KKTC makamlarının rızası alınmadan" yapıldığı gerekçesiyle eleştirilmişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı ayrıca tasarının genel itibarıyla BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sunduğu raporlarla da bağdaşmadığını belirtmiş ve çözüm için tüm alternatiflerin masada olması gerektiğini vurgulamıştı.
FEDERASYON MU? İKİ AYRI DEVLET Mİ?
Net konuşmak gerekiyor. Federasyon ne Kıbrıs Türkünün ne de Kıbrıs Rumunun hiçbir zaman birinci tercihi olmamıştır.
Rumlar federasyon derken bir anlamda mevcut uniter devletin anayasasına birkaç madde ekleyerek Kıbrıs Türküne bazı haklar vermeyi ama bu hakların “yönetimde etkinliği” bozacak adımları içermemesini planlamaktadır.
Rumlar, aklınca; Türk askerinin çekilmesini, 1960 garanti anlaşmasının da ortadan kaldırılmasını temel olarak istemektedirler.
Türkler haklı, mantıklı ve vicdani olarak olarak, hükümette etkin paylaşım, siyasi karar sürecine etkin katılım, 1960 garanti sisteminin devamı ve Türk askerinin devamını istemektedir.
Rumlar 60 yıldır devam ettiği gibi “ucu açık” bir süreçle malı götürme peşindedir. Türkler, yaşama garantisi verecek, federasyon olacaksa, aynı güçte temsil ve yönetme arzu etmektedir.
Kıbrıs meselesinin sağı, solu kalmamıştır. Maalesef Türkiye düşmanları da Kıbrıs meselesine çomak sokmaktadır. Kıbrıs Türk toplumunun ne kadar ciddi sosyolojik-ekonomik-politik zor bir dönemden geçmekte olduğu bilinmektedir. Rumlar, Yunanlılar, uluslararası alanda Kıbrıs Türklerini yok muamelesi gören bir halk konumunda bırakmak için her yolu denemektedirler.
Kıbrıs sorununun temelde Kıbrıs Türklerine 1959-60 anlaşmaları ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası ile verilen ortaklık haklarının Rum ortak tarafından fazla görülerek zorla yok edilmek istemesi için çabalayan mahfillere dikkat etmekte yarar var.
Artık, anlaşma olmayacaksa, iki devletli çözüm üzerinde önemle durmakta akıllarda hep tutulmalıdır.
Öyle bir noktaya gelindi ki, artık; federasyon diye diretmek, çözüme karşı durmak, çözümü engellemek mevziine işaret etmektedir.
Eğer yönetimin paylaşımını, Kıbrıs Türkünün yönetime etkin katılımını Rumlar kabul etmiyor ise ve federasyon da yönetimin paylaşımını gerektiriyor Ankara İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM, aklın yoludur.
26 OCAK 2019 TOPLANTISI: DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lefkoşa’ya günübirlik ziyarette bulunarak Kıbrıslı Türk liderlerle Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımları ele aldı ve Kıbrıs açıklarındaki ilk Türk doğalgaz sondajının önümüzdeki ay başlayacağını açıkladı.
Çavuşoğlu, Lefkoşa’da KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümet ve siyasi parti liderleriyle Kıbrıs sorununu masaya yatırdı. Ortak basın toplantısında KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, çok dikkati bir açıklama yaptı.
‘İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM’
Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis’in geçen yıl başarısızlıkla sonuçlanan İsviçre’deki Kıbrıs Konferansı’nda “İki devletli çözüm” talebinde bulunduğuna dikkat çekerek, “Rumlar ne istediğine karar versin. İsviçre’de iki devlet, Kıbrıs’a geldiğinde de gevşek federasyondan söz ediyor. Sonu gelmeyen ucu açık müzakereler dönemi kapanmıştır. Rumlar sürekli geri adım atıyor” diye konuştu. Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde haziran ayına kadar herhangi bir hareket beklemediğini belirtti ve “Mayıs’ta AB Parlamentosu seçimleri var, Garantör ülkelerden İngiltere’nin AB’den çıkış süreci var. Türkiye’de de Mart sonunda yerel seçimler. Bu nedenlerle bir şeyler olacaksa hazirandan önce beklemiyorum” dedi.
Çavuşoğlu, Akıncı’nın sözlerine destek vererek, Türkiye’nin Kıbrıs’ta bundan sonra belirsiz süreçlere girmeyeceğini kaydetti.
11.02.2019
Güncel Yazıları
Türkiye, 2025 Yılının Parlayan Yıldızı
02 Ocak 2025
Erdoğan'ın, Scholz ve Putin Görüşmelerinin Şifreleri
15 Ekim 2024
Erdoğan-Sisi İttifakı'nın Derin Mesajları
10 Eylül 2024
NATO'nun 75. Yıl Şifreleri
12 Temmuz 2024
3. Dünya Savaşı'nın 'Lityum Cephe' Çarpışmaları
29 Haziran 2024
Yeni Dünya Şekilleniyor, Türkiye Konumlanıyor
27 Haziran 2024
Başkan Erdoğan'ın 'Türk Birleşik Devletleri' İnşası
10 Haziran 2024
İngiltere, Türk Donanması'nı Takip Ediyor? Neden?
13 Mayıs 2024
31 Mart Seçim Analizi: Türkiye İçin Yeni Bir Dönem Başlıyor
03 Nisan 2024
Türkiye Jeopolitiğinde ‘F-16-Irak-Mısır’ Şifreleri
13 Şubat 2024
Türkiye Yüzyılı'nın İlk MGK Şifreleri
29 Ocak 2024
Dolmabahçe(Güvenlik) Memorandumu'nun Şifreleri
15 Ocak 2024
Erdoğan ve Putin'in Biden'e Müthiş 'Suriye' Hamlesi
13 Mart 2023
Ukrayna Savaşı'nın Azgınlaştırdığı Jeopolitik Dalgalar
30 Aralık 2022
Erdoğan'ın İsrail-Mısır-Suriye Hamlelerinin Arka Planı
05 Aralık 2022