Bülent ERANDAÇ
Tüm YazılarıABD Başkanı Biden ile Rusya lideri Putin'in Ukrayna üzerinde oynadıkları jeopolitik satranç yeni hamlelerle genişliyor. Ukrayna satrancına yönelik yeni jeopolitik hamleler, KIRIM-BELGRAT(SIRBİSTAN)-TAYVAN BERMUDA ÜÇGENİ olarak tarih sayfalarında yerini almaya aday görünüyor.
Nihayetinde, bu üçgendeki olası gelişmeler Başkan Recep Tayyip Erdoğan-Türk Devlet Aklını BİREBİR ETKİLİYOR ve çok dikkatle takip edilen konular olarak karşımıza çıkmış durumda.
Ukrayna Cephesinde Manzara
Ukrayna savaşı 170. gününe girdi. Önümüzdeki günlerde Rus ve Ukrayna ordusu Dinyeper nehri orta ve güney kısmında çok kritik bir savaşa hazırlanıyor. Dinyeper cephe savaşının en büyük kırılmaya sahne olacağı, Odesa'nın ve Kırım'ın geleceğinin belirleneceği bir gelişmeyi işaret ediyor.
ABD(NATO) ve Rusya'nın Ukrayna satrancı yayılmaya başladı.
Derin ABD, ikinci dünya savaşından bu yana ilk kez, Almanya ve Japonya'nın güçlü ordu kurması aşamasına geçti.
Rusya lideri Putin'de Ukrayna'da son hamlesine hazırlanıyor.
Biden ile Putin arasındaki jeopolitik satrançta karşılıklı hamleler sürüyor.
ABD Başkanı Biden Rusya'yı başka cephelerde sıkıştırmak üzere Kırım bombası patlattı.
Kırım Cephesi
ABD Başkanı Biden ve NATO'nun talimatları doğrultusunda, Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Kırım'daki bir Rus üssünde meydana gelen ve bir kişinin öldüğü, sekiz Rus savaş uçağının parçalandığı patlamaların ardından "Savaş, Kırım'ın kurtarılmasıyla bitmeli" dedi.
Konuşmasında patlamalara değinmeyen Zelenski, "Kırım, Ukrayna'ya aittir. Kırım'dan asla vazgeçmeyeceğiz" demesinin arka planı tartışılıyor.
Patlamaların meydana geldiği Novofederika yakınlarındaki Saky Askeri Üssü, Kırım'ın batısında, Rus turistlerin de tercih ettiği tatil beldelerine yakın bir konumda bulunuyor.
Rusya Savunma Bakanlığı, üste mühimmat deposunda patlamalar meydana geldiğini, Ukrayna'nın herhangi bir saldırısının söz konusu olmadığını açıkladı. Kırım'daki Rusya'nın en büyük askeri üssünde müthiş patlamanın ne olduğu tartışılıyor ama ABD-İngiltere'nin uzay mekanizmalı bir operasyon yaptıkları konuşuluyor.
Bilindiği gibi Rusya, Ukrayna'nın parçası olan Kırım'ı, 2014 yılında yutmuştu. Eski Rusya Devlet Başkanı ve Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, Temmuz ayında yaptığı konuşmada, Kırım'ı hedef almasının Ukrayna için "kıyamet" anlamına geleceğini söylemişti.
Ülkesinin Rusya'yla savaş bitmeden Kırım'ı geri alması gerektiğini söyleyen Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ise daha önce bu konuda farklı açıklamalar yapmıştı. Zelenski, Rusya'nın ülkesini işgale başladığı 24 Şubat'tan önceki mevzilere çekilmesi halinde ateşkesi kabul edeceklerini söylemiş, Kırım'ın Ukrayna'ya geri verilmesini barış koşulları arasında saymamıştı.
Putin, Sırbistan Kartı Açtı...
ABD Başkanı Biden ve NATO'ya karşı Rusya lideri Putin de SIRBİSTAN KARTINI AÇTI.
Avrupa'nın göbeğindeki Sırbistan'da Rusya lideri Putin, askeri üs kurma kararı aldı. Bu hamle, Avrupa'yı ve NATO'yu baskılama ve Balkanlar’da yeni jeopolitik hamleler sürecini işaret ediyor.
Putin'in BELGRAT HAMLESİ, ilginç bir durum yaratıyor. Sırbistan'ın etrafı ABD-Avrupa-NATO tarafından sarılmış durumda.
Belgrat Rusya askeri üssüne TAKTİK NÜKLEER SİLAHLARIN KONUŞLANMASI halinde, Balkanlar ateş çemberi içine girme riski taşıyor.
Bir başka açıdan bakarsak, ABD-NATO, İsveç ve Finlandiya'yı NATO üyesi yaparak Rusya'yı tam kuşatmaya alma aşamasında, Putin’de Sırbistan üzerinden Avrupa'yı sarma aşamasına geçmiş durumda.
Kosova NATO Üyesi Olacak mı ?
Sırbistan lideri Vucic'in açıklamaları sonrası Kosova-Sırbistan sınırında hareketlilik yaşanmaya başladı. İki ülkenin sınır bölgelerinde hava saldırı sirenleri aktif hale getirilirken Kosova'ya ait zırhlı birlikler teyakkuza geçti, sınırda barikatlar çekildi. Kosova NATO üyeliği için ABD'den destek istedi.
Kosova Devlet Başkanı Vjosa Osmani, "Kosova'nın NATO üyeliği zorunluluk haline gelmiştir" ifadelerini kullandı. Kosova lideri Osmani, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'dan NATO'daki gücünü ülkesinin ittifaka katılmasını sağlamak için kullanmasını istedi. Biden'a gönderilen mektupta Osmani, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği şu günlerde kendisinin en önemli güvenlik önceliğinin NATO'ya katılmak olduğunu vurguladı. Osmani, Kosova ve tüm Batı Balkanlar bölgesini istikrarsızlaştırmak için Rusya'nın sürekli baskısı altında olduklarını vurguladı.
Sırbistan ve geleneksel müttefiki Rusya, Kosova'nın bağımsızlığını tanımıyor ve Moskova, Balkan ülkesinin Birleşmiş Milletler'e üyeliğini veto hakkı sayesinde bloke ediyor. Belgrad Kosova'yı tanımamakla birlikte bu bölgede herhangi bir kurumu bulunmuyor. Fakat Kosova'nın Sırbistan sınırına yakın bölgelerinde yaşan 50 bin civarında Sırp, Kosova otoritelerini tanımayarak Sırbistan'a bağlanmak istiyor.
Asya-Pasifik Isındı
Tayvan Cephesi:
ABD Başkanı Biden'ın NATO genişlemesi bağlamında, Avrupa'da Almanya Rusya’yı, Asya'da Japonya Çin'i kuşatmaya soyunduruldu.
Derin ABD'nin yönlendirmesiyle ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Tayvan olayını patlattı. Çin ordusu alarma geçti, Tayvan'ı denizden kuşattı.
Dünya Yeni Bir Soğuk Savaş Sürecine Giriyor
ABD/İngiltere Asya NATO'su Kurguluyor.
ABD-İngiltere(NATO) Çin Kuşatması Adım Adım...
Küresel Beyin(İllüminati)’nin İngiltere'yi Avrupa Birliğinden ayırarak Kraliçe'nin eski kodlarına yani üzerinde güneş batmayan ülke konumuna dönüştürmesi ve 2020 yılında ABD Başkanlığına Biden'ın getirmesi sonucu YENİ DÜNYA KURGULAMALARI hızlandı.
Derin ABD-İngiltere'nin Ukrayna'yı Rusya lideri Putin'e adeta ikram eder biçimde, kurguladığı Ukrayna-Rusya savaşı jeopolitik iklimde yarattığı değişimle yol almaya başladı.
14 Haziran 2021'de Brüksel’de Kuzey Atlantik İttifakı’nın zirvesinde hükümet ve devlet başkanlarının NATO’nun dönüşümüne ilişkin verdikleri mesajlar 2022’de Madrid’de hayata geçirildi.
Madrid Zirvesi’nde yeni bir stratejik konsepte geçiş yapıldı. NATO'ya yeni paradigma verildi. Rusya ve Çin, düşman ilan edildi. İkinci dünya savaşından bu yana ilk kez, Rusya'yı kuşatmak üzere Almanya'nın ve Çin'i kuşatmak üzere de Japonya'nın güçlü ordu kurması kararları planlı şekilde alındı. Madrid'de, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore hükümet ve devlet başkanlarının katılımlarıyla ittifakın 2023 itibarıyla Transatlantik kimliğinin ötesine geçildi.
NATO'nun Trans-pasifik coğrafyasında da bayrak göstereceği ilan edildi. Yeni stratejik konsept belgesinde Çin'in tuttuğu yer de Trans-pasifik kimliğin hangi hedef doğrultusunda oluşturulduğunun kanıtı. 16 sayfalık belgede ismi 17 kez geçen Rusya ile 10 defa geçen Çin ilk iki sırada yer alıyordu. Terörizm kavramı yedi defa kullanılırken, Afrika’dan dört, Orta Doğu’dan üç, Balkanlar ve Afganistan’dan birer kez bahsediliyordu.
NATO'nun Avrupa'dan Asya'ya Yolculuğu Sürüyor.
1989’da Berlin Duvarı’nın yıkılması, 1991’de ise SSCB’nin dağılması NATO’nun misyonunun son bulması için yeterli olmadı. İkiz Kuleler çakma operasyonu ile Derin Amerika, Irak ve Afganistan'a çöktü. Irak’ın işgali ve Yugoslavya İç Savaşı gibi gelişmeler küresel bir askeri ittifakın varlığına duyulan inancın korunmasına hizmet etti.
NATO'nun geleceğine dair dönüm noktası, küresel ekonomik rekabetteki gelişmelerin ABD ile Çin Halk Cumhuriyeti’ni karşı karşıya getirmesi oldu. Önce 2011’de dönemin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bir yıl sonra ise ABD Başkanı Obama, Asya ülkelerine yaptıkları ziyaretlerde verdikleri mesajlarda Pekin yönetimiyle "balayının" son bulduğunu ilan ettiler. 2012 yılından itibaren ABD donanması Tayvan Geçidi ve Güney Çin Denizi’nde daha fazla varlık göstermeye başladı. 2018’in Mayıs ayında ise bugün Madrid’de şahit olduğumuz stratejik konsept değişikliğinin ilk adımı atıldı. 30 Mayıs 2018’de Hawaii Adası’ndaki Pearl Harbor deniz üssünü ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Jim Mattis “Birleşik Devletler Pasifik Komutanlığı’nın” isminin “Birleşik Devletler Hint-Pasifik Komutanlığı” olarak değiştirildiğini duyurdu. Bu NATO’nun Trans-pasifik kimliğinin inşasının ilk somut adımıydı. Çin 'i kuşatma operasyonu başlamıştı.
2020 yılında Biden’ın kazanması beraberinde ABD’nin küresel liderlik mücadelesinde yeniden masanın başına geçeceğini ilan etmesini getirdi. 2021’de Ukrayna merkezli artan tansiyon kullanılarak Çin’in çevrelenmesine yönelik planların devreye sokulmasına dayanak yapıldı. Askeri düzeydeki somut bir başka adım da 2021’in Eylül ayında ABD-İngiltere ve Avustralya’nın AUKUS ittifakını ilan etmeleri oldu. Bu ittifakın hedefinin Çin olduğu açıktı. Nitekim ABD ve İngiltere’nin Çin’e karşı daha etkili bir kuşatma için, AUKUS’a Japonya’yı da dahil etmeye yönelik girişimleri Madrid NATO zirvesinde gözlendi. 24 Şubat 2022’de başlayan Ukrayna Savaşı ise cephe hatlarını net bir şekilde çizdi.
Savaşla beraber uygulamaya konan yaptırımlar, Batı’nın Rusya’yı yalnızca askeri alanda değil, ekonomik ve siyasi alanda da mağlup etmek, Putin yönetimini değiştirerek Çin’in kapılarına dayanmak niyetinde olduğunu ortaya koyuyordu. Taraflar son sözlerini Haziran 2022’de söyledi. Rusya Devlet Başkanı Putin 15-18 Haziran tarihlerinde düzenlenen 25’inci St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda, ABD’nin kurmak istediği tek kutuplu dünya düzenine izin vermeyeceklerini ve kendilerine uygulanan yaptırımlardan asıl zarar görecek olan tarafın Avrupa ülkeleri olacağını ifade etti. Benzer mesajlar 23 Haziran’da Çin Halk Cumhuriyeti’nin ev sahipliğinde çevrim içi olarak düzenlenen 14’üncü BRICS Zirvesi’nde Şi Cinping tarafından tekrarlandı.
Çok kutuplu dünya düzeni gerçeğinin engellenemeyeceğini savunan Şi Cinping, “Uluslararası maliye ve para sistemlerindeki hakimiyetini, küresel ekonomiyi siyasileştirmeye, kendileri için kaldıraç ve silah olarak kullanmaya çalışanlar, sonunda kendilerine ve diğerlerine zarar verecek, tüm dünyaya felaket getirecektir” sözleriyle ABD Başkanı Biden ve Avrupa'yı uyardı, ARTIK NATO’NUN TRANS-PASİFİKLEŞME süreci başladı.
NATO’nun Paradigma Değişikliğini İçeren Yeni Stratejik Konseptinde Çin Artık Düşman.
ABD ve NATO'ya göre, Şi Cinping 'in Çin'i “kurallara dayalı uluslararası düzeni yıkmaya çalışan” bir devlet şeklinde ifade edilmesi, ittifakın bugüne kadar rastlanmayan ölçekte birtakım önlemleri bu ülkeye koyabileceğine işaret ediyor. Nitekim stratejik konsept belgesinde Çin’i hedef alan suçlamalar arasındaki "Çin’in kötü niyetli hibrit ve siber operasyonları ve çatışmacı söylemi müttefikleri hedef alıyor ve ittifak güvenliğine zarar veriyor” ifadesi yeni bir gelişmenin de habercisi. Stratejik konsept belgesinde, siber ve hibrit saldırıların müttefiklerin topyekün korunmasına yönelik Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 5’inci maddesini harekete geçirebileceği ifade edildi.
Hint-Pasifik bölgesinde NATO donanmalarının bayrak göstereceği, AUKUS benzeri bölgesel askeri ittifakların NATO ile daha yakın ilişkiye geçeceği, İkinci Soğuk Savaş’ın Asya-Pasifik ve hatta kuzey ve güney kutup bölgelerini kapsayacağı bir döneme giriyoruz.
Türkiye BRICS Üyesi Olursa...
KIRIM-BELGRAT-TAYVAN Bermuda Şeytan Üçgeni Türkiye'yi jeopolitik alanda Birebir, Çok Yakından ilgilendiriyor. İnanılmaz parametreler karşımızda.
Türkiye bir NATO ÜLKESİ. BATI BLOĞUNUN ETKİLİ AKTÖRÜ.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan-Türk Devlet Aklı, Rusya ile çok yakın ilişkiler içinde. Kırım'da ise Rusya'nın işgalini kabul etmiyor. Batı ile Doğu arasında arabuluculuk konusunda ender etkili olan ülke Türkiye. BAĞIMSIZLIK İLKESİYLE DIŞ POLİTİKA İZLİYOR. Suriye ve Irak'ta hem ABD ile hem Rusya ile kafa kafaya gelen ülke.
Çin'in bir kuşak bir yol projesinin orta demir yol koridoru Türkiye'den geçiyor. Çin’in Deniz Ipek Yolu Karadeniz ve Akdeniz hatlarında Türkiye önemli aktör. Rusya'nın Belgrat askeri üssü Balkanlarda sıcak gelişmelere gebe. Türkiye, Bosna Hersek-Makedonya-Kosova ile çok yakın işbirliği içinde. NATO’nun Balkanlarda gelişmesinde Türkiye NATO ülkesi olarak söz sahibi. Bu kadar birbirinin içine giren, birbiri ile hem uyumlu hem ters düşen parametreyi ancak KÜRESEL LİDERLİK POZİSYONUNDA OLAN BAŞKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN KARŞILAYABİLİR. BÜYÜK HÜNER VE TECRÜBE İSTEYEN BU OLAYLARIN ALTINDAN KALKMAKTA ALLAH KOLAYLIK VERSİN.
Güncel Yazıları
Türkiye, 2025 Yılının Parlayan Yıldızı
02 Ocak 2025
Erdoğan'ın, Scholz ve Putin Görüşmelerinin Şifreleri
15 Ekim 2024
Erdoğan-Sisi İttifakı'nın Derin Mesajları
10 Eylül 2024
NATO'nun 75. Yıl Şifreleri
12 Temmuz 2024
3. Dünya Savaşı'nın 'Lityum Cephe' Çarpışmaları
29 Haziran 2024
Yeni Dünya Şekilleniyor, Türkiye Konumlanıyor
27 Haziran 2024
Başkan Erdoğan'ın 'Türk Birleşik Devletleri' İnşası
10 Haziran 2024
İngiltere, Türk Donanması'nı Takip Ediyor? Neden?
13 Mayıs 2024
31 Mart Seçim Analizi: Türkiye İçin Yeni Bir Dönem Başlıyor
03 Nisan 2024
Türkiye Jeopolitiğinde ‘F-16-Irak-Mısır’ Şifreleri
13 Şubat 2024
Türkiye Yüzyılı'nın İlk MGK Şifreleri
29 Ocak 2024
Dolmabahçe(Güvenlik) Memorandumu'nun Şifreleri
15 Ocak 2024
Erdoğan ve Putin'in Biden'e Müthiş 'Suriye' Hamlesi
13 Mart 2023
Ukrayna Savaşı'nın Azgınlaştırdığı Jeopolitik Dalgalar
30 Aralık 2022
Erdoğan'ın İsrail-Mısır-Suriye Hamlelerinin Arka Planı
05 Aralık 2022