Bülent ERANDAÇ
Tüm YazılarıÜçüncü Dünya savaşı(Küresel Salgın)devam ederken, ÇİN müthiş bir hamle yaptı:
TARİH:19 VE 25 NİSAN 2020
China Mobile ve Huawei, iletişim alanında önemli bir adım atarak dünyanın en yüksek dağı olan Everest'e 5G kapsama alanı sağlayacak antenleri yerleştirdi. Antenler, dağın 5 bin 300 ve 5 bin 800 metre rakımlı yerleştirildi.
Çinli teknoloji devi HUAWEI, 19 Nisan günü dünyanın en yüksek dağı Everest'in iki ayrı seviyesine 5G antenleri yerleştirdi. İkinci aşaması, 25 Nisan günü ANTENLER 6 bin 500 metreye yerleştirildi.
Everest tepesine 5G ANTENLERI yerleştirmenin iletişim alanında tarihi bir an olduğu düşünülüyor.
DEMEK Kİ, KORONA GÖLGESINDE ABD IİLE ÇİN ARASINDA BÜYÜK SAVAŞ VAR
Everest'e 5G antenlerinin yerleştirilmesiyle birlikte Çin'in 5G teknolojisi ve kapasitesinde lider olduğunu tüm dünyaya gösterdiği belirtiliyor. Antenlerin Çin'in 5G hizmetinde dönüm noktası olduğu da kaydediliyor. ABD ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ticaret savaşlarının en önemli başlıklarından biri de Huawei'nin 5G teknolojisindeki öncü konumuydu.
KORONA ÖNCESİ SAVAŞ BAŞLAMIŞTI
Tüm dünyada veri trafiğini yöneten ülkeler gelecekte
5G altyapısıyla binlerce kat hızla artacak veri trafiği yüzünden ABD ve Çin arasındaki rekabette Çin öne çıkmaya başladı. Ancak buzdağının altında daha büyük rekabet vardı.
İnsanların ne yediğini, ne içtiğini, ne kadar yürüdüğünü, nerede yürüdüğünü, nelerden hoşlandığını, neye kızdığını, ne satın aldığını ve ne sattığını, nelerden hasta olduğunu, nasıl iyileştiğini, ne okuduğunu veya neyi sildiğini, kimin kiminle ne konuştuğunu ve paylaştığını bilmenin yolu veriden geçiyordu
Yani birinci kuşak teknoloji dünyası rekabetinde sadece insanların ne yaptığını bilirdiniz. Şimdi ise neyi neden yaptığını da öğrendiğiniz üstelik çevresindeki her cihazı kontrol ettiğiniz beşinci kuşak veri rekabeti başlıyordu. ABD bu ekosistemi ve kurallarını inşa eden ülke olarak veri trafiğinin avucunun içinden akıp gitmesini istemiyordu.
İşte Çin ve ABD şirketleri arasındaki bu rekabet 5G ile birlikte daha çok su üstüne çıkmıştı.
Sorulacak ilk soru şu: 5G neden veri savaşının kızışmasına sebep oluyor du? Savaş; altyapı, uygulamalar ve cihazlar üzerinden yapılıyordu.
Çin yaklaşmakta olan internet ve veri odaklı rekabeti dijital olanını inşa etmeye başlamıştı. Sonuçta kendi toplumunu pazar haline getirmeden ve onu kontrol altında tutmadan ABD ve Avrupa ülkelerine karşı rekabette ayakta duramayacağını biliyordu.
Çin hava sahasına girıldığı andan itibaren; Twitter, Facebook, Instagram, Google Haritalar, Youtube, WhatsApp gibi uygulamalar işlemez hale getirmişti. Çin'in sanal ateşten duvarı karşınıza her yerde çıkmaya başlamıştı.
Çin, iyi girişimciler ile batılı ülkelerdeki benzer servislerin daha iyisini de ortaya çıkarıyordu. Mesela Çin'deki alışverişi Alibaba gibi bir dev yönetiyordu. Tencent gibi şirketler ise oyun teknolojileriyle eğlence dünyasının kalbinde yer alıyordu.
Çinliler Google'da değil, Baidu adı verilen arama motorunda arama yaparken WeChat gibi uygulamalar üzerinden mesajlaşıyor, hatta mobil ödemeden tutun da her türlü paylaşımın yapılmasına her şey bu uygulama üzerinden sağlanıyordu.
ÇİNLİ'NİN GÜNLÜK HAYATI
Bir Çinli gün boyunca elinde sadece cep telefonu ile ulaşım hizmetini, restoranda yiyeceği yemeği seçip, alışverişten mesajlaşmaya kadar sadece WeChat uygulaması üzerinden cüzdana ihtiyacı olmadan hareket edebiliyor. Hatta Korona virüsünün en çok yayılmasına sebep olacak nakit para kullanımı bu yüzden daha da minimuma indirildi. ABD'de hantal bankaların paranın dolaşımını kontrol ederken sahip olduğu yavaşlık dijital ortamda paranın dolaşımının önüne geçiyordu.
Bu alanda Çin pek çok ülkenin sahip olduğundan daha fazla deneyime sahip. Yani bir Çinli parayı harcarken üretilen veriyi de kendi ülkesinde tutmaya devam ediyordu.
Üstelik Alibaba gibi alışveriş platformları da dijital ödeme sistemlerini Alipay gibi çözümlerle farklı ortamlara taşıyordu.
Şebekenin kalbinde ağ yönetimi var
Çin kazanıyor ABD çaresiz kalırken, KORONAVIRÜS ÇIK(ARILDI)TI.
Veri rekabeti derken çipten buluta, işletim sisteminden donanımlara kadar yayılan büyük bir savaştan bahsediyoruz.
Artık sadece ağa bağlanacak insanları değil milyarlarca nesnenin de takip edildiği 5G dünyasına girerken bu rekabet daha da alevleniyordu.
KORONA ÖNCESİ DERİN ABD HAMLESİ
TARİH: 6 ARALIK 2018
ABD-ÇİN savaş başlamıştı. Başkan TRUMP yeni bir hamle daha yaptı. Bu baskıyla ABD’li DEV Google, Huawei'nin yeni model telefonlarında Android işletim sisteminin güncellenmeyeceğini duyurdu.
Uğruna koca koca hamleler yapılan HUAWEI büyük sarsıntı yaşıyordu. 5G teknolojisi ile her yerdeki bilgiyi alıp ÇİN'e taşıyacağı söylenen HUAWEI darbe alıyordu.
Şimdi AVRUPA da Huawei'den kaçacaktı. Pazarı tükenecekti.
Öldürücü darbe GOOGLE'dan gelmişti
Dünyada en çok kurulu ticari şebeke açısından Çin açık ara diğer ülkelerin önünde. ABD'nin uçtan uca Huawei teknolojilerinin kullanılmasına karşı olmasının sebebi çok açıktı.
Çinli şirketin tüm veri trafiğini izleyecek bir platforma sahip olmasını istemiyordu.
Derin ABD PENTAGON Çin'in gizli emellerinin olacağını biliyor ve sürekli önlem almaya çalışıyordu. Pentagon ağlara daha güvenilir bir alternatif sunmak için açık kaynaklı 5G yazılımını zorluyordu.
ABD Savunma Bakanlığı((Pentagon) uzun süredir Huawei'in ülkedeki iletişim güvenliğini tehlikeye attığını belirlemişti.
Huawei uzun zamandır Çin güvenlik hizmetlerinden bağımsız olduğunu ve ürünlerinin arka kapı erişimi veya başka herhangi bir şekilde güvenliği ihlal edilmiş veri sunmadığını iddia etti.
Bununla birlikte 5G ağlarının piyasaya sürülmesiyle bu ısrar Pentagon'un şüphelerini yok etmek için yeterli olmadı.
ABD, firmaları tescilli sistemler yerine açık kaynaklı teknolojiler kullanmaya ve açık radyo erişim ağları geliştirmeye zorluyordu.
Güvenlik kurumları bu nedenle, tek bir donanım sağlayıcıyla sınırlı olmak yerine donanımı etkili bir şekilde karıştırabilir ve eşleştirebileceğimi savunuyordu.
YEPYENİ BİR SİSTEM
5G telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarlar konusunda Çin şirketleri yine öncü konumda. Huawei dışında, Oppo, Xiaomi gibi markalarla 5G donanımlar konusunda yeni adımlar atılıyordu.
Güney Koreli Samsung da rekabetin dışında kalmamak için 5G ürünleriyle gövde gösterisi yapmaya devam ediyordu.
Huawei ise tüm 5G ekosisteminde kullanılacak özelliklerini yeni 5G ürününü ve stratejisini Barselona'da düzenlediği etkinlikte duyurdu.
Katlanabilir telefon Huawei Mate Xs, 5G tablet Huawei MatePad Pro 5G ile tüketicilere yüksek hızlı, yaygın bağlantı sunan Huawei WiFi AX3 ve Huawei 5G CPE Pro 2 cihazlarını tanıttı.
Donanım ve yazılım hizmet platformunun uyumlu bir şekilde çalışmasıyla Huawei, aygıtlar arasında tüm senaryolarda kesintisiz bir şekilde içeriğin paylaşıldığı iyi bir kullanıcı deneyimi sunmayı arzuluyordu. Bunu yaparken de Apple ekosisteminin başardığı memnuniyeti yakalamayı hedefliyordu.
VE KORONA PATLADI. ÇİN VUHAN’DAN ÇIKARILDI. ABD-BATI SALLANIYOR. ÇIKARAK ABD Mİ? ÇİN Mİ?
ABD VE BATI, MİLYAR DOLARLIK DAVALAR AÇIYOR. ÇİN’İN 2030 DÜNYA PATRONU OLMASININ ÖNÜNE GEÇİLMİŞ OLABİLİR Mİ?
KORONA GÖLGESİNDE, ABD-ÇİN SAVAŞI SÜRÜYOR.
5G SAVAŞIN ÖNEMLİ BİR CEPHESİ DEĞİL Mİ?
Güncel Yazıları
Türkiye, 2025 Yılının Parlayan Yıldızı
02 Ocak 2025
Erdoğan'ın, Scholz ve Putin Görüşmelerinin Şifreleri
15 Ekim 2024
Erdoğan-Sisi İttifakı'nın Derin Mesajları
10 Eylül 2024
NATO'nun 75. Yıl Şifreleri
12 Temmuz 2024
3. Dünya Savaşı'nın 'Lityum Cephe' Çarpışmaları
29 Haziran 2024
Yeni Dünya Şekilleniyor, Türkiye Konumlanıyor
27 Haziran 2024
Başkan Erdoğan'ın 'Türk Birleşik Devletleri' İnşası
10 Haziran 2024
İngiltere, Türk Donanması'nı Takip Ediyor? Neden?
13 Mayıs 2024
31 Mart Seçim Analizi: Türkiye İçin Yeni Bir Dönem Başlıyor
03 Nisan 2024
Türkiye Jeopolitiğinde ‘F-16-Irak-Mısır’ Şifreleri
13 Şubat 2024
Türkiye Yüzyılı'nın İlk MGK Şifreleri
29 Ocak 2024
Dolmabahçe(Güvenlik) Memorandumu'nun Şifreleri
15 Ocak 2024
Erdoğan ve Putin'in Biden'e Müthiş 'Suriye' Hamlesi
13 Mart 2023
Ukrayna Savaşı'nın Azgınlaştırdığı Jeopolitik Dalgalar
30 Aralık 2022
Erdoğan'ın İsrail-Mısır-Suriye Hamlelerinin Arka Planı
05 Aralık 2022