Bülent ERANDAÇ

Tüm Yazıları

Müjde: KIZILELMA 2025'te Gök Vatan'da Göreve Başlıyor

11 Şubat 2025
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

İHA-SİHA sürüleri savaşın doğasını değiştirdi.

On yıldan fazla bir süredir kullanımda olan silahlı insansız hava araçları hassas vuruş kabiliyeti, zayiat riskinin en aza indirilmesi ve harekât maliyetlerinin azaltılması şeklinde olağanüstü bir performans ortaya koydu. 

Son zamanlarda bu sistemlerin kitle şeklinde kullanımı, savaşın doğasında köklü değişiklikler yaratmaya başladı.

Bugün, Türkiye savunma sanayindeki müthiş atılımlarıyla dünyanın dikkatini üstüne çekiyor. Selçuk Bayraktar'a helal olsun. İHA-SİHA Devrimiyle Türkiye, dünyanın en güçlü pozisyonuna geldi.

Türk yapımı İHA’ların göstermiş oldukları performans, çatışmaların seyrine etkileri uluslararası savunma ve güvenlik literatüründe yoğun inceleme ve tartışma konusu. Nitekim, Dünya basını, Türk İHA’larının savaşın doğasını değiştirdiğini ve Türkiye’nin bölgesel güç olma iddiasında önemli rolü olduğunu yazmayı sürdürüyor.

Bayraktar SİHA'ları, havada kalış süresi, taşıdığı kamera ve silahların etkinliğiyle yüksek performans yakaladı. Dünyanın birçok ülkesi satın almak için sıraya girmiş durumda.

Dünya İHA pazarının yüzde 65’i Türkiye’nin

Gençlerin çok yakından takıp ettikleri Selçuk Bayraktar, geliştirdiği projelerle Türkiye, dünya İHA ihracat pazarının yüzde 65'ini, BAYKAR da dünya SİHA ihracat pazarının tek başına yüzde 60'ına sahip oldu.

2020-2024 sürecinde, BAYKAR, en yakın ABD’li rakiplerine göre 3 kat büyük bir pazara hakim oldu. Böylece Selçuk Bayraktar, dünyanın en büyük SİHA üreticisi konumuna geldi. 

Selçuk Bayraktar'dan yeni haberler

Geliştirdiği İHA teknolojileri ile Türkiye’yi savunma sanayinin devleri arasına sokan merhum Özdemir Bayraktar adına bu yıl ikinci kez düzenlenen Özdemir Bayraktar Ödülleri töreninde Selçuk Bayraktar, 2025 hedeflerini açıkladı.

İtalya’nın köklü havacılık şirketi Piaggio’nun satışına İtalyan hükümetinin onay verdiğini söyleyen Selçuk Bayraktar, “Böylece hem insanlı hava araçlarında hem de insansız hava araçlarında Avrupa'da yürüteceğimiz faaliyetler başlatılmış oldu" dedi.

Selçuk Bayraktar, ''Çok etkili TB3 seri üretime geçti. İnşallah hem karadan hem denizden, yani Mavi Vatan'da göreve başlayacak' dedikten sonra gurur duyacağımız bir gelişmeyi açıkladı.

''KIZILELMA 2025’te göreve başlıyor. 2025'te KIZILELMA'nın seri üretimine devam edilecek ve göreve başlayacak''

(KIZILELMA. Bayraktar KIZILELMA Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS), teknolojinin hızla gelişmesine paralel olarak savunma doktrinlerinde geleceğin hava muharebelerine yönelik yenilikçi bir çözüm sunmaktadır.)

Bayraktar KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı, Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı olarak tarihe geçti. 2025'te seri üretime geçiyor…

Selçuk Bayraktar tarafından yapılan açıklamada, “SİHA’lar, dünyanın da çok beklemediği şekilde bir paradigma değişimine neden oldular.

Hatta dünyada bu paradigma değişimini muharebe sahasında tanıtan ilk ordu, Türk Silahlı Kuvvetleri oldu. KIZILELMA da yine hava muharebesinde, böyle bir değişimin başlangıcı olacak.

KIZILELMA’da silahlar, kanat altında ve gövde içerisinde taşınabilecek. Silahların gövde içerisinde taşınması, radar görünürlüğünü azaltacak. KIZILELMA’nın tasarımı, düşük radar görünürlüğü sağlayacak şekilde gerçekleşti.

Hem düşman uçağını sensörler vasıtasıyla otomatik olarak algılamaya hem de eğer bir it dalaşı olacaksa, agresif manevralar yapması gerekiyorsa onları da otomatik bir şekilde üretebilecek yüksek otonomi seviyesine sahip gelişmiş yapay zeka algoritmalarıyla donatılması gerekiyor.

KIZILELMA, ‘havacılık muharebesinin geleceğini ifade ediyor.

Havacılığın yeni paradigma dönüşümünü, yeni yol haritasını bir anlamda ifade ediyor. Havacılık muharebesinde devrim yapabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Gövdesi bakımından değerlendirdiğim zaman KIZILELMA, çok yüksek performansa sahip bir hava aracı değil. Yine AKINCI ve TB2 de öyle. Asıl bunları önemli ve değerli kılan, içindeki yüzbinlerce hatta milyonlarca satır yazılım ve bizlerin tasarlayıp ürettiği onlarca donanımlar, bilgisayarlar.

KIZILELMA’da yüzden fazla bilgisayar var. Bayraktar TB2’de bu sayı 40’tı.

Kısa pistli gemilere iniş-kalkış kabiliyeti

Bayraktar KIZILELMA kısa pistli gemilere iniş kalkış kabiliyetiyle muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek bir platform olacak. Türkiye’nin Akdeniz'de Bayrak Dalgalandıran   TCG Anadolu gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetine sahip olacak.

Bayraktar KIZILELMA, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan’ın korunmasında stratejik bir rolü olacak.

Düşük radar görünürlüğü

KIZILELMA, tasarımından elde edeceği düşük radar izi sayesinde en zorlu görevleri başarıyla gerçekleştirecek.

6 ton kalkış ağırlığına sahip olması hedeflenen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak ve planlanan 1500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle büyük bir güç çarpanı olacak. İnsansız savaş uçağı, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak'

Türkiye'nin ilk uçak gemisi Rumeli-Trakya geliyor

Türkiye İspanyollar ile anlaştı. Dünya’nın en büyük gemi inşa şirketi Navantia’ya siparişi verilen ve Trakya ismini alacak olan uçak gemisi inşası İstanbul'da başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Ekim tarihinde İspanya ile anlaşmalarının son aşamada olduğunu duyurmuştu. Türk Savunma Sanayi İcra komisyonu ise imzalanacak olan sözleşmeye Ocak ayının başında onay verdi.

‘Trakya’, ‘Anadolu uçak gemisine göre performansı daha yüksek bir gemi olacak

Türkiye, ikinci uçak gemisini de hayata geçiriyor.

Denizlerde bölgesel güç hedefine yönelik donanmanın envanterine girmesi hedeflenen yeni uçak gemisi TCG Anadolu'nun bir üst versiyonu olacak.

Projeyi Avrupa'nın beşinci, dünyanın ise dokuzuncu en büyük gemi inşa şirketi Navantia yaptı.  Yeni uçak gemisinin tamamen yerli ve milli imkanlarla donatılarak Türkiye'de inşa ediliyor,

Milli uçakla birlikte 

 Trakya uçak gemisine, yerli ve milli savaş uçağı KAAN inip kalkacak.

TCG Trakya "yüzer ada" tanımı yapılıyor. Türkiye yeni proje ile kıyılarından binlerce mil uzakta bile arama, kurtarma veya operasyon kabiliyetine kavuşacak. 

MİLGEM yürüyor

Türk donanmasının envanterine son olarak MİLGEM Projesi’nin 5’inci, İSTİF Sınıfı Firkateynlerin ilki olan TCG İSTANBUL (F-515), Reis sınıfı denizaltıların ilk gemisi TCG Piri Reis (S-330) ve Denizde ikmal muharebe destek gemisi TCG DERYA (A-1590) ile insansız deniz aracı Marlin SİDA oldu.

Stratejik Gereklilik

Donanmanın envanterinde bulunan TCG Anadolu gemisinin, yanında mutlaka benzer veya daha kapsamlı ikinci uçak gemisinin stratejik gereklilik olduğu belirtiliyor.

ABD hegemonyasının ana omurgasını uçak gemileri ve donanma gücü oluşturuyor. 

Türkiye'nin TCG Trakya'dan sonra nükleer denizaltı ve nükleer enerji ile çalışan uçak gemisi projelerinin de hayata geçirilmesi için hazırlıkları başladı.

Bilindiği gibi, Nükleer enerji ile çalışan savaş gemileri ve denizaltılar aylarca lojistik ikmal yapmadan görev icra edebiliyor.

Teknoloji tutkunu Türk gençleri hazır olun

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST -2025 yılında kardeş vatan Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 1-4 Mayıs tarihleri arasında Ercan Havalimanı Eski Terminal Binası-alanında yapılacak.

Zengin kültürel mirası ve sıcak iklimiyle turizmin kalbi kardeş vatan KKTC’de 7 ana kategori ve 14 alt kategoride düzenlenecek yarışmalarda teknoloji ve inovasyonun kalbi Ercan Havalimanı’nda   atacak.

Festival kapsamında; nefes kesen hava gösterileri, coşkulu konserler, bilgilendirici seminerler, çeşitli sergiler ve atölyeler, gökyüzü gözlemleri, simülasyonlu deneyim alanları, sanal gerçeklik tüneli, planetaryum, fuar etkinlikleri, öğrencilere özel uçuş etkinlikleri, Köklerden Geleceğe: TEKNOFEST Dijital Evren ve KKTC Dijital Deneyim Alanı gibi teknoloji ve heyecan dolu birçok deneyim bir arada yer alacak.

TEKNOFEST Drone Şampiyonası- KKTC Etabı hız, kontrol ve teknik becerilerin sınandığı, adrenalin dolu anlara sahne olacak. Siber güvenlik alanında bilgi ve becerilerin sergileneceği HackMasters- Mavi Vatan Yarışması’nda ise katılımcılar, kritik güvenlik senaryolarında yetkinliklerini gösterecek.
KKTC Teknoloji Yarışmaları’nda katılımcılara toplam 5 milyon TL’nin üzerinde ödül ve maddi destek sağlanacak.

Türk Gençleri Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden dünyaya mesaj verecek.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA