Bülent ERANDAÇ

Tüm Yazıları

Ortak Gurur, Ortak Heyecan: Fuzuli Havalimanı

26 Ekim 2021
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Türk Başkanları Recep Tayyip Erdoğan ve İlhan Aliyev, Azerbaycan'ın işgalden kurtardığı topraklarda inşa edilen ilk havalimanını hizmete açtılar.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Fuzuli Uluslararası Havalimanı'na inen ilk devlet başkanı oldu.

Bir gurur abidesi olarak yükseldi, Azerbaycan-Türkiye’nin Ermenistan’ın işgalinden kurtardığı vatan topraklarında Karabağ FUZULİ HAVALİMANI.

Bu eser sadece bir liman değil. Ortak gurur, ortak heyecan, ortak kalp atışları, ortak geleceği simgeliyor FUZULİ. 21’inci yüzyıla damga vuracak, TÜRK DEVLETLERİ BİRLİĞİ’nin kalpgahlarından birisidir…

TÜRK DEVLETLERİ’NİN BULUŞMA NOKTASI FUZULİ, hayırlara vesile olsun…

 

FUZULİ ŞEHRİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Azerbaycan'ın yanında Türkiye’nin büyük zafere gittiği nokta Fuzuli oldu. Fuzuli şehrinin ele geçirilmesi Dağlık Karabağ'ın alınmasında önemli bir cephe teşkil ediyordu. Fuzuli'nin kurtarılması çatışmanın seyrini değiştirecekti. Fuzuli, savunma hatlarının en kritik bölgesindeydi. Fuzuli’de hakimiyet sağlamanın kritik önemi bulunuyordu.

Fuzuli’nin alınması hem Ermenistan’ın teslimiyeti demekti hem de Azerbaycan’la beraber Türkiye ve diğer Türk devletlerinin manevi zaferi anlamlarına geliyordu. Fuzuli'nin kurtarılması siyasi hedefe yönlenmesi açısından Karabağ'ın kalbi Hocalı, Ağdam ve Şuşa için önemli bir mevzi açtı.

FUZULİ NEREDE? 

1993'te Ermenistan Silahlı Kuvvetleri tarafından işgal edilen Fuzuli, kuzeybatıda Şuşa, güneybatıda Cebrayıl, kuzeyde Ağdere, Terter ve doğuda Azerbaycan içlerine giden yolların kavşağında bulunuyor.

Ermenistan güçlerinin, 23 Ağustos 1993’te işgal ettiği Fuzuli’de 1100’den fazla Azerbaycan Türkü şehit edildi. Ancak, işgal edildikten sonra Fuzuli’nin bir kısmı Azerbaycan ordusu tarafından işgalden kurtarıldı.

Zangezur Dağları ile Dağlık Karabağ arasında bulunan Gubadlı ise 31 Ağustos 1993’te Ermeniler tarafından işgal edildi. Şehrin savunması esnasında binlerce Türk kardeşimiz şehit oldu. Zengilan 29 Ekim 1993’de Ermenistan güçleri tarafından işgal edilen son bölgeydi.  

TÜRKİYE- AZERBAYCAN- ASYA TÜRK DEVLETLERİ HATTI

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın TÜRK DEVLETLERİ BİRLİĞİ PARADİGMASI doğrultusunda, Dağlık Karabağ’ın Ermenistan işgalinden kurtarılması çok hayati gelişmelere konu oluyor.

Türkiye ile Azerbaycan beraberliği Türk devletlerinin kalplerinin ortak atmasını, ortak heyecanın, ortak duyguların ilmek ilmek dokunmasını sağlıyor.

Dağlık Karabağ’ın Ermeni işgalinden kurtarılmasında Azerbaycan-Türkiye ortak harekatları sonucu yeni dünya düzeni kurulurken, bu harekat Kafkasya denklemini değiştirdi.

Türkiye bölgede en az Rusya kadar önemli bir güç oldu.

Azerbaycan ile Nahçıvan’ın bir koridorla birleşmesi durumunda Türkiye ile Azerbaycan arasında oluşacak coğrafi toprak bütünlüğü, yepyeni gelişmelere ve tahkim edilecek alanlara işaret ediyor.

Özellikle Zengezur Koridoru, tarihi gelişmelere kapı açmaktadır. Türkiye ile Orta Asya Türk Devletlerine giden yolların açılması, jeopolitik açıdan son derece önemli bir güç merkezi oluşturmaya yardımcı olacaktır.

Bugün, Türkiye ve Rusya bölgedeki en temel iki aktör konumundadır. Rusya lideri Putin’de gelişmeleri çok iyi okuyarak Türkiye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile orta ve uzun vadeli stratejileri gündeme getirmektedir.

Türkiye’nin Güney Kafkasya’da etkisinin artması Rusya’yı rahatsız etse de Ruslar bölgedeki Türkiye gerçeğini kabul etmek durumundalar. Türkiye bölgedeki iki büyük güçten biri olarak Güney Kafkasya’da vardır ve Avrupa-Asya köprüsüdür.

TÜRK DÜNYASI İLE BİRLİKTE YAPMALIYIZ

Türk konseyi Medya Forumu İstanbul’da yapıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ev sahipliğinde "Köklü Geçmiş, Güçlü Gelecek" temasıyla düzenlenen foruma Başkan Recep Tayyip Erdoğan hayati mesajlar içeren video mesaj ile katıldı.

Erdoğan’ın mesajları şöyle oldu:

“2019 yılındaki Türk Konseyi Liderler Zirvesi'nde, Uluslararası Medya Forumu düzenlenmesine yönelik bir değerlendirme yapmıştık. Müteakiben ülkemizin ev sahipliğinde bir medya forumu tertip edilmesi kararı alınmıştı.

Ortak irademizin ve çabalarımızın neticesinde bugün medya forumunun hayata geçirilmesinden büyük bir bahtiyarlık duyuyoruz. Üç gün boyunca sürecek toplantıların en çok istismar ve ihmal edilen alanlardan olan medya konusunda ülkelerimiz arasındaki dayanışmanın güçlenmesine vesile olmasını diliyorum.

"İLETİŞİM MESELESİNİ BAŞKALARINA HAVALE EDEMEYİZ"

Yaşadığımız acı tecrübeler ışığında şu gerçeği artık hepimiz açık ve net bir şekilde görebiliyoruz. Nasıl savunma sanayii ve askeri konularda tamamen yabancılara bel bağlamıyorsak, iletişim meselesini de başkalarına havale edemeyiz. Oryantalist bakış açısıyla sürekli bizlere insan hakları, demokrasi ve özgürlük dersi verenlerin vicdan ve meslek ahlakına güvenemeyiz.

Diğer stratejik meselelerde olduğu gibi medya ve iletişim konusunda da kendi göbeğimizi kendimiz kesmeliyiz.

Türk dünyası olarak bu hususta inisiyatif almalı, tecrübe paylaşımına gitmeli, güç birliği yapmalı ve elimizdeki imkanları en etkili şekilde değerlendirmenin yollarını aramalıyız.

Köklü geçmiş güçlü gelecek temasıyla düzenlediğimiz forumun bizlere bu noktada güçlü bir platform kazandıracağına inanıyoruz. Forum vesilesiyle Türk dünyasındaki dayanışmayı geliştirmeyi, karşılıklı güveni pekiştirmeyi, dezenformasyonla mücadele, bilgi güvenliği, milli bilgi teknolojileri hamlesi ve ortak kültürü önceleyen film, dizi projeleri gibi hususlarda işbirliğimizi ilerletmeyi arzu ediyoruz.

Kritik bir dönemde ve yetkin isimlerin katılımıyla düzenlenen forumun bizi bu hedeflerimize bir adım daha yaklaştırmasını temenni ediyorum”

SONUÇ

FUZULİ İNŞALLAH TÜRK DÜNYASI’NIN ORTAK BULUŞMA NOKTASI OLACAKTIR. TÜRKİYE-AZERBAYCAN BİRLİĞI ASYA’YI DA KUCAKLAYARAK 21’İNCİ YÜZYILIN TÜRKLERİN YÜZYILI OLMASININ YOLUNU AÇMAKTADIR.

HEDEF. BİRLEŞİK TÜRK DEVLETLERİ.

DAHA ADİL BİR DÜNYANIN ANAHTARI BURADADIR.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA