Bülent ERANDAÇ

Tüm Yazıları

Türk Dünyası’nın Dönüşünde Erdoğan Faktörü

05 Ekim 2020
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın TÜRK DÜNYASI’NI BİRLEŞTİRME hamleleri ses getiriyor. Türk dünyasında yankı buluyor. Türklerin birleşme heyecanını canlandırıyor.

Son olarak, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, BM’nin 75. yıl konuşması da ses getirdi. Bu yılki BM Genel Kurulu’na Türk dünyası ve Türkçe damgasını vurmuştu. Ardından, işgalci Ermenistan’ın kardeşlerimiz Azerbaycan’a hain saldırıları sonrası, TEK MİLLET İKİ DEVLET TÜRKİYE-AZERBAYCAN BERABERLİĞİ Türklerin birleşme heyecanını canlandırıyor.

Sembolik bir öneme sahip olsa da, 75. yıl dönümünü kutlayan, 193 ülkenin temsil edildiği BM’nin Genel Kurul Başkanlığını Volkan Bozkır yürütüyor. Başkan Erdoğan’ın  “Dünya Beşten Büyüktür” söyleminin eyleme dönük mücadelesinin verildiği bir süreçte bu gelişme algı boyutuyla önemliydi.

BM konuşmasında Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Selçuklu-Osmanlı imparatorluklarının birikimiyle Türkiye, tarihte olduğu gibi günümüzde ve geleceğin dünyasında da “beklenen rolümüzü oynayacağız” mesajını verdi.

Unutulmuş insanı ve değerleri bir kez daha hatırlatan Başkan Erdoğan, hiç kuşkusuz köklü bir medeniyet anlayışına ve bu noktada Türkiye’nin sahip olduğu zenginliğe işaret etti.

Uzun bir süredir Erdoğan’ın, ’’Dünya Beşten Büyüktür’’ mottosuyla sürdürdüğü küresel çıkışlar güçlü bir gelecek noktasında Türklerin tarihsel şuuruna dikkat çekmesi açısından büyük önem taşıyor.

15 EKİM 2019 - TÜRK KENEŞİ

2009 yılı One Minute çıkışınsan sonra, Başkan Erdoğan’ın izlediği proaktif dış politika, Bağımsız Türkiye yolunda yürüttüğü stratejik hamleler, Türk Dünyası tarafından çok dikkatle takip ediliyordu.

 Erdoğan, Türk dünyasının bütünleşeceğine inanıyordu,  bunun için mücadele ediyordu. Türkiye, Türk Dünyası ile İlişkilere yeni boyutları ekliyor, ekonomik ve güvenlik alanında ilişkileri derinleştiriyordu.

Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan, -Kırgızistan arasında giderek güven artıyordu. Erdoğan’ın yarattığı dalgalarla, 2-3 Ekim 2009 tarihlerinde Nahcivan’da yapılmış olan zirve Türk cumhuriyetlerinin bütünleşmesi açısından dönüm noktası oldu. Zirvede Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Kurulmasına Dair Nahcivan Anlaşması imzalandı.

Özbekistan’da  Devlet Başkanı olan Şevket Mirziyoyev’le Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın kurduğu yakın ilişki, Özbekistan’ın Türk Keneşine katılı ile önemli bir virajı aldırdı. Yine Erdoğan’ın yakın ilgisiyle 2018 yılından itibaren Türk Keneşi’ne gözlemci üye olan Macaristan’da temsilciliğin açılması ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın zirveye katılması, Türk Keneşi’nin kısa sürede katettiği mesafe adına çok olumlu gelişmelere yol açtı.

15 Ekim 2019 günü Bakü’de yapılan Türk Keneşi Zirvesi‘nde Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in büyük gayretleri müthiş bir şekilde Türk Cumhuriyetlerinin bütünleşmesi açısından çok önemli mesafe kaydedildiğini gösterdi.

Zirvenin sonuç bildirgesinde, Barış Pınarı Harekâtı nedeniyle uluslararası platformlarda yoğun bir tezvirata maruz kalan Türkiye'nin terörle mücadelesine tam destek verilmesi önemliydi.

Zirvenin hemen öncesinde Azerbaycan resmi bir açıklama yayınlayarak Türkiye’ye tam desteğini ifade etti. Zirve öncesinde ve zirvede yaptığı konuşmada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem Barış Pınarı Harekatı'nın gerekçelerini bir kez daha izah etti hem de Azerbaycan topraklarının Ermenistan tarafından işgal altında tutulmasına tepkisini dile getirerek örnek bir tavır sergilemişti.

AZERBAYCAN’A UZANAN ELLERI TÜRKIYE KIRMAYA KARARLIDIR.

Başkan Erdoğan diyor ki: " '6 devlet, tek milletiz'. Azerbaycan'ı olduğu gibi Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'ı da kendimizden ayrı görmedik, görmüyoruz.

Türkistan coğrafyası bizim ata yurdumuz, ana ocağımızdır. Hepimiz aynı dili konuşan, aynı dine inanan, tarihi, kültürü, medeniyeti bir, 300 milyonluk çok büyük bir aileyiz.

Kazak, Kırgız, Özbek, Tacik ve Türkmen kardeşlerimizin de Türkiye'ye aynı nazarla baktıklarını, ülkemizi kendi evleri gibi gördüklerini biliyorum. Her geçen gün aramızdaki muhabbet ve kardeşlik bağlarını daha çok perçinleyeceğine inanıyorum."

Nitekim, bir yıl önce Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın söylediği gibi, Ermenistan’ın Azerbaycan’a saldırması sonrası, BAŞKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN VE TÜRK DEVLETLERİ AYAĞA KALKTI.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarının Ermenistan'ı işgal ettiği tüm Azerbaycan topraklarından derhal, koşulsuz ve tam olarak çekilmeye çağırdığını vurguladı.

Amreyev,  açıklamasında, iki ülke arasındaki çatışmaların endişe verici olduğunu belirterek, "Türk Konseyi, Ermenistan-Azerbaycan ihtilafının Azerbaycan'ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve uluslararası kabul görmüş sınırlarının dokunulmazlığı temelinde, ivedilikle çözümünün önemini yinelemektedir." ifadesini kullandı.

Çatışmalardaki can kayıpları için Azerbaycan halkına başsağlığı dileyen Amreyev, "Türk Konseyi, 1993 yılında kabul edilen BM Güvenlik Konseyi kararlarının, Ermenistan silahlı kuvvetlerini Azerbaycan'ın işgal altındaki tüm topraklarından derhal, koşulsuz ve tam olarak çekilmeye çağırdığını hatırlatmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

3 EKİM, TÜRK DİLİ KONUŞAN ÜLKELER İŞBİRLİĞİ GÜNÜ

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Türk Dili Konuşan Ülkeler İş Birliği Günü kapsamında paylaşımda bulundu.

Erdoğan, " Türk Konseyi olarak birliğimizin, beraberliğimizin ve dayanışmamızın her alanda artarak devam etmesi için çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

EVET.

‘6 TÜRK DEVLETİ- TEK TÜRK MİLLETİ’NİN KARDEŞİMİZ AZERBAYCAN’IN YANINDA YEKVÜCUT OLUŞU TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASIDIR.

Başkan Erdoğan’ın ortaya koyduğu üstünlük-öneriler, hiç kuşkusuz tarihsel birikim-deneyim ile güncel pratiği ihtiva ediyor. Bu bağlamda Erdoğan, çöküş sürecindeki Batı ve yükselen Doğu arasında bir barış köprüsü olarak Türk Dünyası’nın geri dönüşünde KÜRESEL BİR ROL oynamaktadır.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA