Bülent ERANDAÇ
Tüm YazılarıTARİHTE:30 KASIM 2007
İstanbul-Isparta seferini yapmakta olan, Atlas Jet Havayolları'na ait MD-83 tipi yolcu uçağı, Isparta'nın Çukurören ve Kılıç köyleri arasında kalan Türbetepe mevkiinde düştü. Uçakta bulunan, 50 yolcu ve 7 mürettebattan kurtulan olmadı.
Ajanda da böyle yazıyor. Bu bir uçak kazası ötesinde, Türkiye beyin dünyası için acı bir gündür. Unutulmaması ve unutturulmaması gereken bir konudur.
Evet. Isparta uçak kazasında TÜRKİYE’NİN TORYUM MADENI BEYINLERI ÖLDÜRÜLMÜŞTÜR.
Bu olaya kısaca baktıktan sonra, TORYUM NEDİR? DÜNYANIN GELECEĞİNDEKI MÜTHİŞ ROLÜ NEDİR? DÜNYANIN EN BÜYÜK TORYUM MADENLERINE SAHI TÜRKIYEMIZIN TORYUM BEYINLERI BU UÇAK KAZASINDA ÖLDĞRÜLMELERININ ARKA PLANINDA NE VAR? PARANTEZİNDEKİ DERİN OLAYLARI MASAYA YATIRALIM.
Isparta'da 30 Kasım 2007'de düşen/düşürülen uçak kazasında şehit olan Türkiye’nin TORYUM MADENİ araştırmalarını yürüten beyinlerle ilgili gizem kaldırılamadı.
Kaza, Türkiye'nin çok fazla konuşulmayan 120 TRİLYON DOLARLIK bir TORYUM zenginliğini ortaya çıkarmıştı. 'Toryum' projesi üzerinde çalışan Prof. Dr. Engin Arık, Prof. Dr. Şenel Fatma Boydan, Doç. Dr. İskender Hikmet, Özgen Berkol Doğan, Mustafa Fidan ve Engin Abat'ı Isparta'daki kazada kaybetmiştik. Allah rahmet eylesin. Nur içinde yatsınlar.
Rektörün komplo iması
Doğuş Üniversitesi E.Rektörü Prof. Dr. Mithat Uysal, çok değerli fizikçilerin cenaze töreninde yaptığı konuşmada komplo imasında bulunmuştu. Uysal, "Komplo teorilerinde gerçeklik payı var. ASELSAN’da mühendislerinin başına gelen olay ve sonucu hepimiz biliyoruz. Onlar Türkiye için çalışan, çok önemli proje gerçekleştirmek üzere olan mühendislerdi. Kaybettiğimiz 6 bilim insanı da Türkiye için çok önemli bir proje için çalışıyorlardı" demişti.
Bu bilginler Türkiye'nin iç ve dış borçlarını defalarca ödeyeceği düşünülen TORYUM MADENI üzerinde çalışıyorlardı.
Uçakları düşüyor/düşürülüyor aniden... Isparta’da bugüne kadar meydana gelmiş TEK BIR KAZA BU...
Bilginlerimizin sunacakları bildiri ile ilgili kayıtlar, şahsi notlar, ortada yok, Bilgisayarları, çantaları kayıp. Böyle önemli bir bilgi üzerinde çalışan bilginlerin kayıtlarına ne oldu acaba?
Ülkemizi ilgilendiren bu bilgilerin hemen olay yerine gelen, kimler olduğu gizemli Amerikalı Mcdonnell Douglas uçak firmasının adamları tarafından toplanıp, götürüldüğü iddialarına net cevap çıkmadı.
Toryum nedir? Bu soruya cevaplayan derinlik, toryum beyinlerimizin kaderiyle bire bir örtüşmektedir.
Toryum, geleceğin enerji kaynağıdır. Yeni nesil Nükleer santrallerin en temiz yakıtıdır. Çın ve Amerika, toryumlu nükleer santral planlarını tamamlamıştır.
Merhum Arık, Türkiye'nin sahip olduğu düşünülen toryum rezervinin enerji üretimi açısından, 120 trilyon dolarlık petrole eşit olduğunu söylemişti. 120 trilyon dolar...
Yani ABD'nin 2007 yılı milli gelirinin tam 12 katına eşdeğer.
Toryum, Türkiye'deki enerji sorununu tamamen çözecek bir elementtir. Çünkü Türkiye kendine ebediyen yetecek bir toryum rezervine sahip. Dünya toryum rezervi toplam bir milyon 780 bin tondur.
BUNUN 790 BİN TONU TÜRKİYE’DEDİR.
TORYUM GERÇEĞİ
Bir kg toryumdan elde edilecek enerjinin 200 kg uranyumdan elde edilecek enerjiye eşit olduğu savunulmaktadır. Toryumu kullanacak teknolojinin dekanlı geliştirildiği, toryum kullanacak nükleer tesislerle ilgili projeler devreye girmek üzeredir.
Çın ve Hindistan Toryum teknolojisi için yüz milyar dolarlık yatırım yapmaktadır. 2030 yılına kadar toryumdan enerji edilmesi söz konusudur. Toryumdan nükleer enerji elde edebilmek için ar-ge çalışmaları özel çalışmalarla hızlandırılmıştır.
Toryumun nötron yakalaması ile oluşan U-233 izotopu atom bombası yapımında kullanılmaktadır
Toryum kullanan reaktörün uranyum kullanan reaktörlere göre çok daha az miktarda radyoaktif atık oluşturduğu belirlendi. Toryumdan enerji elde edilebilecek CERN de yapılmış deneyler gizliliğini korumaktadır.
Toryum gelecekte uzay istasyonlarında enerji kaynağı olarak kullanılabilir. Ay ve Mars’ta bol miktarda toryum bulunmaktadır.
Isparta uçağında hayatını kaybeden bilim insanlarımızın hızlandırıcılar konusunda çalışmalar yaptığı ve bu maksatla Isparta’ya gitmekte oldukları gerçeğini devamlı göz önünde tutmalıyız.
Hayatını kaybeden kıymetli bilim insanlarımızın ülkemizde hızlandırıcı projesini başlatmak için bir araya gelmeleri, şüpheli bir uçak kazasında kaybedilmesi, onların başlatacakları araştırmalar gelecek nesillerde sonuç vermesine bir engelleme özelliği kayda geçmiştir.
TORYUMDAN ATOM BOMBASI YAPMAK MÜMKÜN
Toryum kullanan nükleer reaktörlerin atom bombası üretmesi için uygun olduğu belirtilmektedir. Bir caydırıcı güç olarak atom bombasına ihtiyaç duyabiliriz.
ABD soğuk savaş döneminde plutonyum reaktörlerinde toryumdan 2 ton uranyum-233 üretti. 1955’de bunu plutonyum ile birlikte nükleer denemede kullandı. Yani atom bombası denemesi yaptı.
1998 de Hindistan küçük bir cihazda uranyum-233 ihtiva eden nükleer bombayı patlattı.
Toryum 2030’lu yıllarda dünyada güvenle kullanılan bir enerji kaynağı olacaktır.
GELECEĞİN YAKITI TÜRKİYE’DE
Nükleer enerjinin geleceği Türkiye'de bulunan yakıtta saklı
TÜRKİYE 3 NÜKLEER SANTRAL KURACAK. Türkiye’miz, Mersin-Akkuyu’da Ruslarla beraber ilk nükleer santralı kuruyor.
İkinci nükleer santral, Sinop’ta kurulacak. Üçüncü nükleer santral, Trakya Karadeniz Bölgesinde düşünülüyor.
Nükleer enerjinin ilk aşamalarında uranyum gibi toryum ile çalışabilecek nükleer reaktörler de gündemde.
Son yıllarda toryum yakıtlı nükleer santrallerle ilgili bir canlanma söz konusu. Özellikle zengin toryum rezervlerine sahip ülkelerin, toryumun endüstriyel ölçekte kullanımına yönelmesi bekleniyor.
Bu konudaki uzmanlar toryumun Türkiye’nin enerji bağımsızlığı açısından da önemli olabileceğini söylüyor. Türkiye’nin cari açığının en önemli iki nedeninin enerji kaynakları ve ileri teknoloji ürünlerin ithalatı olduğunu vurgulayan stratejistlere göre, Türkiye toryum sayesinde kendi yakıtını kullanarak enerji üretebilir.
Türkiye’nin kurulu gücünü yüksek tüketim düzeyine ulaştırmak için 200-250 GW arasında güç kaynağı kurmak gerekiyor. Bunun yarısı toryumdan olsa, dışa olan bağımlılık yarı yarıya düşüyor.
“daha güvenli” bir nükleer enerji alternatifi olabileceği belirtiliyor. Bu Türkiye açısından da çok önemli çünkü ülkemiz toryum rezervinde dünyada ikinci sırada bulunuyoruz.
Eskişehir’deki rezervler bilindiğinden daha çok. Eskişehir’deki bilinen rezervler bin yıl boyunca Türkiye’nin elektrik enerjisini karşılayabilir
DÜNYANIN ENERJİ KAYNAĞI OLMAYA ADAY
Stratejistler, toryum reaktörlerinin 2030’lu yıllarda dünyada ana enerji kaynağı olmaya aday olduğunu vurguluyor. Toryumun uranyuma göre bir avantajının da dünyada daha yaygın bir coğrafyada bulunması olduğu belirtiliyor. Buna göre uranyumdan üç kat daha fazla toryum var.
Toryumun bu kadar bol miktarda bulunmasının da toryum yakıtlı nükleer reaktörler açısından yeni alternatifler sunması bekleniyor. Bununla birlikte, toryumun radyoaktif doğasından kaynaklanan sağlık ve çevre sorunlarının, toryum pazarının büyümesini engellemesi de öngörüler arasında.
ISPARTA’DA ŞÜPHELI UÇAK KAZASINDA ŞEHIT OLAN Dr. Engin Arık, Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet, Özgen Berkol Doğan, Mustafa Fidan ve Engin Abat'I Allah rahmet eylesin. Nur içinde yatsınlar.
EVET. GELECEĞİN YAKITI TÜRKİYE TOPRAKLARINDA.
Güncel Yazıları
Türkiye, 2025 Yılının Parlayan Yıldızı
02 Ocak 2025
Erdoğan'ın, Scholz ve Putin Görüşmelerinin Şifreleri
15 Ekim 2024
Erdoğan-Sisi İttifakı'nın Derin Mesajları
10 Eylül 2024
NATO'nun 75. Yıl Şifreleri
12 Temmuz 2024
3. Dünya Savaşı'nın 'Lityum Cephe' Çarpışmaları
29 Haziran 2024
Yeni Dünya Şekilleniyor, Türkiye Konumlanıyor
27 Haziran 2024
Başkan Erdoğan'ın 'Türk Birleşik Devletleri' İnşası
10 Haziran 2024
İngiltere, Türk Donanması'nı Takip Ediyor? Neden?
13 Mayıs 2024
31 Mart Seçim Analizi: Türkiye İçin Yeni Bir Dönem Başlıyor
03 Nisan 2024
Türkiye Jeopolitiğinde ‘F-16-Irak-Mısır’ Şifreleri
13 Şubat 2024
Türkiye Yüzyılı'nın İlk MGK Şifreleri
29 Ocak 2024
Dolmabahçe(Güvenlik) Memorandumu'nun Şifreleri
15 Ocak 2024
Erdoğan ve Putin'in Biden'e Müthiş 'Suriye' Hamlesi
13 Mart 2023
Ukrayna Savaşı'nın Azgınlaştırdığı Jeopolitik Dalgalar
30 Aralık 2022
Erdoğan'ın İsrail-Mısır-Suriye Hamlelerinin Arka Planı
05 Aralık 2022