Bülent ERANDAÇ
Tüm YazılarıAmerika’dan F-35 alamayan Bağımsız Türkiye, Rusya'dan Su-35 ve Su-57'yi alırsa jeopolitikte ne olur?
Rusya'dan hava savunma sistemi (TAARRUZ DEĞİL, SAVUNMA) S-400 alınmasının ardından ABD küstahlık yaparak müttefiklik anlayışını yerle bir ederek, bir NATO ülkesi Türkiye’ye haksız ve hukuksuz yaptırım uygulamaya başladı. Aynı zamanda Türkiye’yi F-35 ortak savaş uçağı projesinden çıkardı.
ABD, Türkiye'ye S-400'leri elden çıkarması için baskı yapmaya devam ederken, Türkiye’de kararlı duruşundan bir milim gerilemezken, Rusya’dan yeni bir çıkış geldi.
Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Sözcüsü Valeriya Reşetnikova, Türkiye'ye Rus yapımı Su-35 ve Su-57 uçaklarını satabileceklerini belirtti. Reşetniko şu ifadelerde bulundu: "Türk tarafına teknik şartnamelerin tam olarak bildirildiği unutulmamalı. Bu uçaklar için Türkiye'den bir talep gelirse biz müzakerelere hazırız" dedi.
Ayrıca Reşetnikova, Rusya'nın daha önce Türkiye'nin beşinci nesil savaş uçağı projesi TF-X'in geliştirme programına katılmaya hazır olduğunu, Ankara'ya ilettiğini de kaydetti.
Su-37 ve Su-57 savaş uçakları teklifini değerlendiren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Rusya’ya yeşil ışık yaktı.
“Kategorik olarak bizim ‘X ülkesinin uçağına karşıyız, Y ülkesinin uçağına karşıyız' dememiz mevzu bahis olamaz. Eğer mevcut ihtiyaçlarımıza dönük Rusya'da bir uçak varsa ve bizim bunu kendi sistemimize sokup çalıştırma manasında zorluk olmayacaksa biz tabii bu uçağı Rusya’dan alabiliriz.”
Bu açıklamaların Batı başkentlerinde önemle değerlendirildiğini bilmeliyiz.
Türkiye, Rus uçağı alır mı?
Peki, 1950'li yıllardan beri envanterinde ağırlıklı olarak ABD ve Avrupa menşei uçaklar bulunduran Türkiye'nin, hava kuvvetlerinde ABD'nin rakibi olan Rusya'nın savaş uçaklarına yer vermesi mümkün mü?
Buna "olur" diyenler olduğu gibi karşı çıkanlar da var.
Karşı çıkanların bir kısmı politik gerekçeleri ileri sürerken, bir kesim de Rus uçaklarının ordunun elindeki ABD menşeli sistemlerle teknik olarak uyumsuzluk yaşayacağı iddiasını öne sürüyor.
Türk Hava Kuvvetleri Rus uçağı almalı mı? Alırsa ne olur? Bu, stratejik masalarda enine boyuna konuşulan önemli bir konudur.
Türkiye açısından duruma bakalım. Rusya’dan uçak satın almak zorunda değiliz ancak Türkiye'nin savaş uçağı tedariki maksadıyla Rusya ile resmi görüşmeler başlatması elini rahatlatacaktır. Türkiye'nin koz yakaladığı değerlendirilmektedir.
Başkan Tayyip Erdoğan-Türk Devlet Aklının başarı ile sergiledikleri Bağımsız Türkiye duruşunun Libya, Suriye, Irak, Azerbaycan ve Doğu Akdeniz’de dengeleri değiştirdiğini vurgulayan kaynaklar; Türkiye'nin NATO sistemleri kullanmasından dolayı Rus uçaklarını alması halinde bunun uyum sorunu oluşturup oluşturmayacağı sorusuna "Çok ciddi sorun olmayacak." diyorlar.
Aynı kaynaklar “Sonuçta, S-400'leri Türk beyinleri eğitim alarak kullanıyor. Uçaklar da alınırsa, pilotlara ve teknik ekibe eğitim verilip rahatça kullanabiliriz. Ha Rus uçağı ha ABD uçağı. O yönden bir sorun yok. Önemli olan Türkiye’nin savunmasıdır. Vatanı savunma hiçbir bahanenin önüne geçemez.” yorumunda bulundular.
Aynı kaynakla “Satışın olması ABD'nin tutumuna bağlı.” dedikten sonra şöyle konuştular:
“Rusya, dünyanın en yeni uçaklarını veriyor (5. nesil). Bu işe de ABD karşı çıkar diye, Türkiye’nin bir çekincesi olamaz. S-400 alınmıştır. Nokta.
Gerekirse Su-37 ve Su-57 de alınır. ABD’nin küstah, müttefikliğe sığmayan yaptırımlar ve başka tehditleri devam ederse, onların tutumu yeni gelişmeleri tetikler.
Türkiye’nin Rus uçakları almasında ABD’nin dikkatli olması, adam gibi düşünmesi gerekiyor.”
Türkiye Engelleri Aşar
Türkiye’nin, savaş uçağı konusunda şu anda iki hayati parametreye sahip olduğu belirtiliyor.
Kötü ev sahibi kiracıyı ev sahibi yapar. ABD, Kıbrıs konusunda ambargo uyguladı. Türkiye kendine geldi. Aselsanlar, Tusaşlar, Roketsanlar hayata geçti. Bugün savunma sanayinde çok ileri gidişimiz, ABD’nin rezil kararları sonucudur. Türkiye bugün, kendi savaş uçağını yapıyor. 2025 yılında testlere başlayacak ve havalarda olacak. 2029 yılında Türk Hava Kuvvetleri kullanmaya başlayacak.
2029 yılına kadar 8 yıllık bir süre var. Gerekirse de Rusya’dan alırız. Alma seçeneği bile ABD için büyük ikazdır.
Türkiye’nin elinde önemli bir kozdur. ABD, Yunanistan’a silah veriyor. PKK’ya silah veriyor. Bunların neticesi olur. Türkiye, gerektiği anda gerekeni kimseden çekinmeden yapar.’
F-16’lar Yenileniyor
Üç ayrı projede toplam 278 adet F-16 savaş uçağı imal edildi. Türkiye’nin F-16 uçaklarını harika bir şekilde yenilemeyi sürdürdüğü belirtildi.
ABD, İsrail ile birlikte dünyada en çok F-16'ya sahip ülkeyiz. Elimizdeki uçakların yedek parça tedariklerini (% 75) yerine getiriyoruz. Elimizdeki uçaklar çok gerekmediği takdirde yeterli olacaktır. 2029 yılında Milli Savaş uçaklarımız devreye girmesiyle yepyeni bir noktaya ulaşacağımız vurgulanıyor.
Jeopolitik gelişmelere göre, Bağımsız Türkiye ihtiyaç duyursa, Rusya ile yapılacak silah tedarik anlaşmalarıyla alternatif pozisyonunu kullanma şansına sahip görünüyor.
F-16’ların Ömrünü Uzatma Ne Anlama Geliyor?
2029 yılında, Milli Muharip Uçak (MMU) envantere girene kadar Türk Hava Kuvvetleri F-16’ları kullanmaya devam edecek. Mevcut uçakların ömrü uzatılıyor.
Müthiş projeye göre, her bir F-16 savaş uçağı başına 1.500 adet yapısal parça yenileniyor ve böylece uçakların yapısal ömrü 8.000 saatten 12.000 saate çıkıyor.
Önceki plana göre F-35 savaş uçakları envantere girdikçe F-4’ler yavaş yavaş envanterden çıkarılacaktı. ABD’nin uçakları vermemesi üzerine F-4 uçaklarının yükünü de F-16'lar üstlenecek.
Türkiye, 2029 yılına kadar, İHA’ları kullanarak F-16’ların üzerindeki bazı yükleri almaya başladı.
Gelişmeleri değerlendirdiğimiz kaynaklar, “Dünya, F-35’ler ile 5. nesil uçak teknolojisine geçiyor ama en azından şimdilik baktığımızda Türkiye’ye doğrudan tehdit olabilecek ülkelerde de bu uçak teknolojisi yok. Türkiye, bu süreçte F-16 ile idare edebilir. Acil durum çıkarsa, Rus Su-37 ve Su-57 uçakları alma imkânı da var. Evet, dünyadan geride kalmış olacağız ama diğer taraftan Milli Muharip Uçak, 2029’da envantere girdiğinde bu teknolojiyi yakalayacağız.” dediler.
Milli Muharip Uçak Süreci
2021 yılı: TUSAŞ (TAI) ile projenin I. Dönem, I. Aşaması olan "Ön Tasarım" faaliyetleri için sözleşme imzalanmış olup, proje takvimine göre Milli Muharip Uçağın prototipi yapımına geçiş süreci yürüyecek.
2023 yılı: Prototip MMU, 18 Mart 2023 yılında hangardan çıkacak.
2025 yılı: İlk uçuş gerçekleşecek.
2026-2028 yılları arası: Milli Muharip Uçakların fabrika üretimi.
2029 yılı: Milli Muharip Uçaklar, Türk Hava Kuvvetlerine verilmeye başlanacak.
Türkiye, dünyada ABD, Rusya ve Çin'den sonra beşinci nesil bir muharip uçağı üretebilecek alt yapı ve teknolojiye sahip ülkelerden biri pozisyonuna geçecek.
Kokpiti tek kişilik olacak. Milli jet; çift motorlu, radara karşı düşük görünürlük, gövde içi silah taşıma özelliği, gelişmiş uçuş ve atış sistemleri, çift fonksiyonlu radar ve elektronik harp kabiliyetine sahip olacak.
Sonuç
Evet. Başkan Recep Tayyip Erdoğan-Türk Devlet Aklının önünde, hayatı bir süreç açıldı. F-35’ler olmayabilir. Rus uçaklarını da almak zorunda değiliz ama Türkiye, MİLLİ SAVAŞ UÇAĞI KONUSUNDA TARİHİ BİR SÜRECİ YAKALADI.
Hem elimizde Rusya teklifi var hem F-16’ları yeniliyoruz. Üstelik yeni “Milli Savaş Uçağı” yapıyoruz. Bu süreç Allah’ın Türk Milletine bir lütfudur…
Veciz bir atasözümüz var. HAZIR OL SAVAŞA İSTER İSEN SULH VE SELAMET. Unutmayalım…
Güncel Yazıları
Türkiye, 2025 Yılının Parlayan Yıldızı
02 Ocak 2025
Erdoğan'ın, Scholz ve Putin Görüşmelerinin Şifreleri
15 Ekim 2024
Erdoğan-Sisi İttifakı'nın Derin Mesajları
10 Eylül 2024
NATO'nun 75. Yıl Şifreleri
12 Temmuz 2024
3. Dünya Savaşı'nın 'Lityum Cephe' Çarpışmaları
29 Haziran 2024
Yeni Dünya Şekilleniyor, Türkiye Konumlanıyor
27 Haziran 2024
Başkan Erdoğan'ın 'Türk Birleşik Devletleri' İnşası
10 Haziran 2024
İngiltere, Türk Donanması'nı Takip Ediyor? Neden?
13 Mayıs 2024
31 Mart Seçim Analizi: Türkiye İçin Yeni Bir Dönem Başlıyor
03 Nisan 2024
Türkiye Jeopolitiğinde ‘F-16-Irak-Mısır’ Şifreleri
13 Şubat 2024
Türkiye Yüzyılı'nın İlk MGK Şifreleri
29 Ocak 2024
Dolmabahçe(Güvenlik) Memorandumu'nun Şifreleri
15 Ocak 2024
Erdoğan ve Putin'in Biden'e Müthiş 'Suriye' Hamlesi
13 Mart 2023
Ukrayna Savaşı'nın Azgınlaştırdığı Jeopolitik Dalgalar
30 Aralık 2022
Erdoğan'ın İsrail-Mısır-Suriye Hamlelerinin Arka Planı
05 Aralık 2022