Bülent ERANDAÇ

Tüm Yazıları

Yeni Türkiye Uçak Motoru Yapma Aşamasında

21 Aralık 2020
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

SIPRI GÖZÜYLE TÜRK SAVUNMA SANAYİ

Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) yayımladığı raporda, Türk savunma sanayisinin son durumu analiz edildi.

SIPRI’nin  yayımladığı “Küresel Silah Ticaretinde Yükselen İhracatçı Ülkeler” başlıklı raporda Türkiye’nin, dünya genelinde savunma sanayisi ticaretinde oynadıkları rol incelendi.

Türkiye’nin askeri teçhizat ihracatının yüzde 52’sini zırhlı muharebe aracı ve zırhlı personel taşıyıcıların, yüzde 30’unu ise askeri gemilerin oluşturduğu kaydedildi.

Türkiye’nin Katar, Libya’da BM’nin tanıdığı Ulusal Uzlaşı Hükümeti (UUH) ve Azerbaycan’a yaptığı silah ve askeri teçhizat ihracatının arttığı, bu satışların, Türkiye’nin dış politika hedefleriyle bağlantılı olduğu belirtildi.

Raporda, Batı’nın ikiyüzlülüğünü gösteren bir bölüm var. Şöyle:

 “2019 yılı sonu itibarıyla Türkiye’nin NATO ortakları ya da gelişmiş ekonomiye sahip ülkelerden hiçbiri Türkiye’den silah alımı yapmadı”

Raporda, 1975’teki ABD’nin silah ambargosuna kadar Türkiye’de çok küçük ölçekli olan savunma sanayisinin ambargodan sonra uygulanan politikalarla hızlı bir şekilde büyüdüğü belirtilirken son 10 yılda Türk savunma sanayisindeki büyümenin yaşandığı kaydedildi.

Türk savunma sanayisinin halen yabancı teknolojiye ihtiyacı bulunduğuna dikkat çekilen raporda, “Türkiye, Altay isimli yeni bir tank ve TF-X isimli savaş uçağı projelerini geliştiriyor. Her iki projenin de ilerlemesi için Türkiye’nin en önemli bileşeni motor ithal edebilmesi ya da kendisinin üretebilmesi gerekiyor” denildi.

Türkiye’deki İHA üretiminin, Türk savunma sanayisinin gelişiminin göstergesi olarak tanımlandığı belirtilirken “Buna karşın bu İHA’lar da örneğin sensör ve motor gibi parçalar bakımından da ya ithalat yapma ya da yerli imalat yapması işaret edildi.

Raporun sonunda, Türkiye’nin askeri teçhizatta tam bağımsızlığa erişmesi için SAVAŞ UÇAĞI VE YERLI DENİZALTI gibi karmaşık silah sistemleri üretmesi gerekiyor ” tespitine yer verildi.

TARİH. 5 KASIM 2020…

TÜRKİYE İLK MİLLİ HELİKOPTER MOTORUNU İMAL ETTİ

Türkiye’nin motor yapma hayalini Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi. HELİKOPTER MOTORUNU YENİ YAPTIK. OTOMOBİL/TANK/UÇAK MOTORLARINI YAPMAK İÇİN YEKVÜCUT ÇALIŞIYORUZ.

İlk milli helikopter motorunun teslimi ve tasarım merkezleri açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni ufukları açıkladı:

‘’Türkiye'yi havacılık başta olmak üzere her türlü motor tasarımı ve üretimi alanında adres ülke yapma hedeflerine adım adım yaklaşıyoruz.

Yürütülen projeler ile savunma sanayinde yeni bir dönemi yaşıyoruz.

Tusaş, artık sadece motor üreten değil, motor tasarlayan, üreten ve dünyaya satan bir marka haline dönüşüyor…

 Bu alt yapı aynı zamanda milli muharip uçak motoru gibi daha yüksek güç sınıfı motorlarımızın testinde de kullanılabilecek. Ayrıca yeni nesil hafif zırhlı araçlar, Altay tankı, İHA'lar ve füzelerimizle birçok platformumuzun çeşitli güç sınıflarındaki motorlarını da geliştiriyoruz.

Allah'ın izniyle yakında tüm bu motorları envantere almaya başlayacağız’’’

NEREDEN NEREYE?

ABD-İsrail IHA(İnsansız hava araçları) vermedi. Daha iyisini Bayraktar silahlı insansız hava araçlarını yaptık. Türk malı SİHA’lar, Suriye’de, Libya’da, Azerbaycan’da tarih yazıldı.

Almanya, tank motoru vermedi. Yapmak üzereyiz. İlk yerli ve milli uçak gemisi (Anadolu) 2021 Akdeniz’de göreve başlayacak. MİLGEM (Milli Gemi) projesiyle, dünyanın en etkili savaş gemilerinden dördü, Mavi vatan hizmetinde. Beşincisi EGE SAVAŞ GEMISI tersanede...

TÜRKIYE’NIN SAVAŞ UÇAĞI VE DENIZALTI  YAPMASINDAKI SON AŞAMALARı  DOSYALARINI AÇALIM.

MİLLİ SAVAŞ UÇAĞI DOSYASI

Dünya, 5.Nesil savaş uçakları dönemine girdi. Elektronik sistemlerini karşılaştırıldığı ve kıyas edildiği uçaklar. Amerika’nın F-22’si, F-35’i, Rusya’nın Su-57’si, Çin’in J-20’si yeni nesil sistemler ile donatılıyor.

Türkiye’miz de bu tarz özelliklere sahip milli bir uçak projesi olarak TF-X’i seçti ve çalışmalar hızla yürütülüyor. Muharip uçakta hedef yerli motor. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen beşinci nesil jetin yerli motorla uçması hedefleniyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen beşinci nesil jetin, 2029 yılına TR Motor'un üretimini yaptığı yerli motorla uçması hedeflenirken, gelişen uluslararası olaylar sonucu, uçağın motor entegresi ile test takvimi öne çekildi.

İlk milli savaş uçağının uçması hedeflenen 2023 yılına kadar motor çalışmalarının tamamlanması ve testleri bitirilerek 2025 yılından itibaren seri üretime hazır olması hedefleniyor.

Yapımı süren ve Milli Muharip Uçak'ın (MMU) kompozitinin üretileceği tesis, inşa edildi. Dünyada tek çatı altındaki 4 büyükten bir tanesi Türkiye’de. MMU için yaptığımız yıldırım testi alanı, rüzgâr tünelleri, laboratuvar, bilgisayar, yazılım burada sürüyor. 'Top secret/çok gizli' bir proje.

TSK envanterindeki F-16’ların kademeli olarak yerini alacak Milli ve yerli savaş uçağı  ile Türkiye, dünyada ABD, Rusya ve Çin’den sonra beşinci nesil bir muharip uçağı üretebilecek alt yapı ve teknolojiye sahip ülkelerden biri olacak.

MİLLİ DENİZALTI DOSYASI

Türkiye, MİLGEM (Milli Gemi) projesinden sonra MİLDEN (Mili Denizaltı) projesini devreye soktu.

Türkiye Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın yerli ve milli imkanlarla yapılması planlanan Milli Denizaltı Projesi (MİLDEN) resmen başlatıldı. İlk teslimat 2030'da yapılacak

Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli (Air Independent Propulsion/AIP ) denizaltılarda sessiz sürüş, gelişmiş torpido ve güdümlü füze sistemleri bulunacak. Denizaltıların ana tankları Gölcük Tersanesi'nde üretilıyor. Denizaltı programına ait tüm elektronik aksam ve sensörler Aselsan tarafından geliştirilirken, askeri yazılımlarsa Havelsan tarafından kodlanıyor

SON SÖZ

HEDEF: BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE. TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE,21 INCI YÜZYILIN KÜRESEL AKTÖRÜ OLMA YOLUNDA EMIN ADMLARLA ILERLIYOR.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA