Bülent ERANDAÇ

Tüm Yazıları

Yüzyılın Projesi: Bor Stratejimiz

08 Haziran 2018
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Yüzyılın projesi, Bor stratejisi hayata geçiyor. Dünyanın geleceğindeki en hayati madenlerden BOR konusunda Türkiye kader çizgisini değiştiriyor. Geç başlıyoruz ancak müthiş adımlarla, 21. Yüzyıla damga vurmaya kararlıyız.  Dünyadaki en kaliteli bor rezervinin yüzde 73’üne sahip Türkiye’nin vatandaşları olmaktan gurur duymalıyız.

Bor üretiminde lider konumumuzu taçlandıracak tarihi adımı Enerji Bakanı Berat Albayrak attı. Çin'li Dalian Jinma şirketi ile Eti Maden anlaşması kapsamında Balıkesir'de bor karbür tesisi imza töreninde, Albayrak’ın sözleri, geleceğe yürüyen Türkiye’nin atak seslerini duyurdu.

Bor konusu ile ilgili milletimizi sevindirecek müjdeli bir haber vereceğimizi söyledim. Bugün dünyanın en büyük iki şirketi ile protokol imzalanacak. Bu protokolle yüksek teknoloji bor karbür teknolojisini kuruyoruz.  Bundan sonraki süreç yüksek teknolojiyle, bor karbür teknolojisiyle bor karbore dönüştürülmüş ürünler, dünyada elmastan sonra en sert ve dayanıklı element. Bor karbüre dönüştürdüğünüzde yaklaşık 40 bin dolara kadar bir mamule dönüşüyor.

Bor karbür savunma sanayimizin geliştirilmesinde çok kritik bir önem taşıyor. Dışa bağımlılık azalacak. Savunma sanayimiz çok farklı bir lige çıkacak. Bor nitrür yüksek sıcaklığa dayanıklılığı ve yüksek elektriğe dayanıklılığı ile uçak ve benzeri alanlarda kullanılma özelliğine sahip.

Borda 10 yıllardır konuşulan çok tarihi bir adım atıyoruz. Çin'li Dalian Jinma şirketi ile Eti Maden anlaşması kapsamında Balıkesir'de bor karbür tesisi nde üretilecek, Bor karbür ile 400  dolardan 400 bin dolara çıkan bir katma değer oluşacak’’

BOR, TORYUM VE BURDUR'DA DÜŞEN-DÜŞÜRÜLEN UÇAK

"Kod adı Affan: Annesi ve babası Susurluk'a bir araştırma yapmak için gitmişlerdi. Susurluk'tan Dursunbey'e, Bigadiç'ten Sultançayı'na, Kestelek'ten Sındırga'ya, Emet'ten Kırka'ya kadar geniş bir bölgeyi taradılar. Sonuçlar çok şaşırtıcıydı. Türkiye’nin dünyanın en zengin bor yataklarına sahip olduğunu saptadılar. Ayrıntılı bir rapor yazdılar, raporun sonuna da gizli ibareyle (Türkiye 2015'te yıllık 500 milyar dolarlık bor geliriyle süper güç olur) diye yazdılar. Arabalarına binip Ankara'ya dönerken, iki minibüs tarafından sıkıştırdı, şarampole yuvarlandılar.
Hurda haline gelen arabadan yaralı olarak çıkmaya çalışırken, tepeden inen dört kişi önce babasını, sonra annesini boğdu.(Öldürmeden gelmeyin) emri alan katiller görevlerini tamamlamıştı' Kod adı Ragıp Baba, haberi alınca olay yerine ilk ulaşan oldu. Cinayeti anladı. İz ararken, araba içinden gelen bir ağlama sesi duydu. Arabanın arkasında küçük bir çocuk ağlıyordu. Bu çocuk kod adı Affan olan çocuktu. Üstün zekâlı çocuklar yurdunda devlet tarafından büyütüldü. Yurt müdürü Milli İstihbarat Teşkilatı'nın başarılı bir ismiydi...

Bu anlamlı sözler, Gazetemiz TAKVİM'in Genel Yayın Yönetmeni Ergün Diler'in, "Şato: Gizli Devletin Şifresi''isimli kitabından alınmıştır. Kod adı Affan olanlar MİT'te görevde. Bor madeni gizli raporları, devletin kasalarında. Hükümet tarafından alınan Bor'un özelleştirilmemesi, millete ait olan Bor'un millet tarafından kullanılma kararının arkasında işte böyle derin mevziler ve düşünceler var. 

30 Kasım 2007 günü İstanbul'dan Isparta'ya giden uçak inişten önce havada parçalara ayrıldı, iyi hava koşullarında uçağın bu şekilde parçalanması düşündürücü bulundu. Uçak kazasında, Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Engin Arık, Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesinden Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan hayatını kaybetti. Prof. Dr. Arık, "Deneysel Yüksek Enerji Fiziği" alanında yaptığı çalışmalarla tanınıyordu, İsviçre'nin Cenevre kenti yakınlarında kurulu nükleer araştırma merkezi "European Organization for Nuclear Research'deki (CERN) 'Atlas Deneyi'nde çalışıyordu. Düşen uçakta hayatını kaybeden 6 bilim adamının DPT tarafından desteklenen "Türk Hızlandırıcı Merkezi Teknik Tasarımı Ve Test Laboratuvarları" projesinde görevli oldukları anlaşıldı.

YABANCI İSTİHBARAT SERVİSLERİ DEVREDE


Yıllar sonra, serbest gazetecilik yapan Amerikalı (CIA) eski istihbarat şefi Wayne Madsen, Burdur uçak kazasının ardında "İsrail Gizli Servisi MOSSAD var" dedi ve bazı şüpheli timlerin kurtarma ekiplerinin uçağa sorunsuz girerek bazı çantaları rahatça aldıklarını yazdı.

Wayne Madsen, Rusya'da düşen uçakla ilgili "İçinde İran'a çalışan 5 nükleer uzmanın bulunduğu uçuk havada patladı, sonra düştü. Rusya tarafından inşa edilen İran'ın Buşehr santralinin tasarımında çalışan nükleer uzmanlardı" dedi. Bu olayla ilgili de şüpheli Mossad ajanıydı. Son yıllarda yaşanan ve kurbanları arasında Türk nükleer bilim insanlarının da yer aldığı bir dizi suikast ve 'kaza" olayının ardında Mossad'ı işaret etti.

Uzmanlara göre, ufukta Toryum elementi ile çalışan santraller var. '4. nesil nükleer reaktör' olarak anılan toryumlu santraller, bu elementin özelliklerinden dolayı patlama ve radyasyon konusunda daha güvenli olacak. Toryum özellikle Türkiye için ayrıca umut verici bir gelecek vaat ediyor. Çünkü dünya rezervinin yaklaşık yarısı Anadolu'da. Türkiye toryumla çalışan nükleer santral kurabilirse bir anlamda enerji güvenliğini garanti altına almış olacak. Eşi Burdur kazasında ölen Prof. Dr. Metin Arık, Toryum'un yakıt olarak kullanılmasını sağlayacak hızlandırıcı projesine dikkat çekti ve eşi Prof. Dr.Arık'ın da savunduğu Toryum alternatifini şöyle anlattı:

Gördüğümüz hızlandırıcı güdümlü sistemdi. Bu sistem güvenli. Toryum kendisi nötron yutarak parçalanmayan bir madde ve Uranyum 233'e dönüşebiliyor. O parçalanıp enerji veriyor. Parçalanan yakıtı anında imal ediyorsunuz."

Kazada ölen Prof. Arık'ı çalışma arkadaşı Doç. Dr. Serkant Çetin, Toryum çalışmalarının 6 ekip üyesinin 2007'de kazada hayatını keybetmesiyle ilgili olarak, "Toparlanmak zor oluyor. Doğuş ve Boğaziçi Üniversitesi ekipleri olduğu gibi yok oldu. Onların yerini doldurmak zaman alıyor.  Böyle bir hayati sıkıntı başımıza gelmeseydi kat edeceğimiz  yol daha ileri olurdu.

 

08.06.2018

 

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA