'Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri arasındaki ödemelerde ulusal paraların payı yüzde 70'i aştı'
SPUTNİK
Rusya, ABD'nin yaptırım politikası nedeniyle ekonominin dolara bağımlılığını azaltmak için çabalarını sürdürürken, Rus hükümetinden çalışmaların meyve verdiğini gösteren önemli bir açıklama geldi.
Prihodko, "İçinde bulunduğumuz yılın ilk altı ayında, AEB'ye üye ülkeler arasındaki ödemelerde ulusal para birimlerinin payı yüzde 70'i aştı" dedi.
Makroekonomik ve mali istikrar sağlanarak, ortak mali pazar oluşturularak ve mali sektör üzerindeki mevzuat kontrollerini uyumlu hale getirerek bu rakamın daha yukarı çıkarılacağını kaydeden Prihodko, ulusal para birimleriyle yapılan ödemelerin büyük bölümünün Rusya ile ticareti kapsadığını ve bu ödemelerde ruble kullanıldığını vurguladı.
Rus yetkili, bu tür ödemelerin payını artırmaya dönük fırsatların tamamen AEB'ye üye ülkeler arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesine bağlı olduğunu da kaydetti.
ABD'nin yaptırım politikası nedeniyle son dönemde ciddi olarak ele alınan ulusal para birimleriyle ticaret konusunu değerlendiren Andrey Kostin, Washington'un mevcut tutumunun devamı halinde ulusal para birimlerine geçişin kaçınılmaz olacağını vurgulamış ve bu kapsamda 4 adımlı bir plan önermişti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kostin'in planını desteklediği açıklanmıştı.
AVRAYSA EKONOMİK BİRLİĞİ
AEB'ye giden süreç, Rusya ile Belarus arasında 1995 yılında imzalanan Gümrük Birliği anlaşması ile başlamıştı. Bunun ardından, 2000 yılında Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan, Avrasya Ekonomik Topluluğu'nu kurdu. 2010 yılındaysa, Rusya, Kazakistan ve Belarus arasında gümrük birliği kuruldu ve bu üç ülke, yoğun ekonomik entegrasyona yöneldi.
Gümrük Birliği'ni oluşturan bu üç ülkenin liderleri Mayıs 2014'te, Avrasya Ekonomik Birliği'nin kuruluşuna ilişkin anlaşmayı imzaladı. Belarus'un başkenti Minsk'te 10 Ekim 2014'te düzenlenen zirvesinde Ermenistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği'ne üye olmasına ilişkin anlaşma imzalandı.
Avrasya Ekonomik Birliği'nin kuruluşuna ilişkin anlaşma ise 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Avrasya Ekonomik Birliği'nin, Avrasya coğrafyasındaki ülkelerin pek çoğunu kapsayacak şekilde, Avrupa Birliği'ne benzer uluslar üstü bir birlik olması hedefleniyor. Birlik üyeleri arasında mal, hizmet, sermaye ve işgücü dolaşımının serbest hale gelmesi planlanıyor. Mayıs ayından sonra Kırgızistan'ın da üye olması beklenen AEB'ye Tacikistan ise aday ülke konumunda.