Çin hisse senetlerindeki derinleşen satış dalgası, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde güven krizini daha da yükseltirken, yetkililer üzerindeki destek önlemlerine yönelik baskıyı artırıyor.
Ülkenin CSI 300 Endeksi, Ocak 2019'dan bu yana en düşük kapanışına yaklaşıyor. Bu yıl yaklaşık yüzde 7 oranında gerileyen endeks, istisnai bir şekilde dört yıldır aralıksız olarak yıllık değer kaybı yaşama tehlikesiyle karşı karşıya.
Çin’deki emlak krizi tüketici harcamalarını düşürmeye devam ederken ve Kasım ayındaki ABD seçimleri öncesi jeopolitik gerilimler tırmanırken, satış baskısı da giderek artıyor.
Şi Jinping yönetimi için en büyük risk, hisse senetlerindeki düşüşün, deflasyonist bir ortamda hem tüketicilerin hem de işletmelerin güvenini daha da zayıflatma ihtimali.
Bu yüzden devlet destekli fonlar, hisse senedi fiyatlarını stabilize etmek amacıyla şimdiye kadar milyarlarca dolar harcama yaptı.
Yatırımcılar, yetkililere daha güçlü ekonomik teşvikler uygulama çağrısında bulunurken, Pekin yönetimi şu ana kadar bu tür önlemlerden uzak durmayı tercih etti.
Lazard Asset Management'ın Piyasa Başstratejisti Ron Temple, verdiği bir röportajda, “Piyasalar için inanılmaz kötü bir dönem oldu - sorun şu ki ekonomi altı ay önce düşündüğümden daha kötü bir yerde” dedi.
Temple ayrıca,“Hükümet herhangi bir büyük talep teşviki yaratmayı ne kadar uzun süre reddederse, tüketici güvenindeki hasar o kadar uzun süre devam edecek ve çözülmesi o kadar zor olacak” diye ekledi.
Kaynak: Bloomberg
Diğer İçerikler