İngiliz Şirketlerinde 'Brexit' Alarmı: Merkezlerini Taşıyorlar

İngiltere'de, AB referandumunun yapıldığı Haziran 2016'dan bu yana yatırım planlarını rafa kaldıran pek çok şirket, belirsizliklerin yüksek olması nedeniyle operasyonlarının bir kısmını şimdiden alternatif ülkelere kaydırdı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

HÜRRİYET-BİG PARA

İngiltere Başbakanı Theresa May’in Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış (Brexit) anlaşmasının İngiliz parlamentosu tarafından reddedilmesinin ardından sürece ilişkin belirsizliklerin artması ve birlikten anlaşmasız çıkış olasılığının yükselmesi, İngiliz şirketlerinin önünü görememesine neden oluyor.

İngiliz şirketlerinin üst düzey yöneticileri, hizmet satışı ve ürün ithalatı açısından kilit önem taşıyan Avrupa pazarına erişimin aynı şartlarla devam edip edemeyeceği konusunda herhangi bir fikre sahip değil...

YÖNETİM MERKEZLERİ ALTERNATİF ÜLKELERE TAŞINIYOR

AB referandumunun yapıldığı Haziran 2016'dan bu yana yatırım planlarını rafa kaldıran pek çok şirket, belirsizliklerin yüksek olması nedeniyle operasyonlarının bir bölümünü alternatif ülkelere kaydırmaya başladı.

Bunun son örneği, İngiltere'nin dünyaca ünlü ev aletleri markası Dyson'ın, geçen hafta açıkladığı, yönetim merkezini İngiltere'den Singapur'a taşıma kararı oldu. Şirket, daha önce, Singapur’da kuracağı bir tesis ile elektrikli otomobil üretimine başlayacağını, ilk aracın ise 2021 yılında piyasaya sürülmesinin planlandığını duyurmuştu.

İngiltere’nin 182 yıllık feribot ve denizcilik nakliye şirketi P&O da geçen hafta, İngiltere’deki araçların kaydının Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ne geçirilmesine karar verildiğini açıkladı.

Dünyaca ünlü teknoloji şirketi Sony ise Avrupa operasyonlarının yönetim merkezinin Londra’dan Amsterdam’a taşınmasına karar verdi.

ŞİRKETLER, ALTERNATİF ÇÖZÜM YOLLARI PEŞİNDE

AB'den 29 Mart'ta çıkılıp çıkılmayacağı, çıkılacaksa hangi şartlarla çıkışın sağlanacağı ve Avrupa pazarına erişimin hangi koşullarla olacağını öngörmekte zorlanan şirketler, alternatif çözüm yolları bulmaya çalışıyor.

Airbus, İngiltere’nin AB’den anlaşma olmadan ayrılması halinde şirketin ülkeden çıkabileceğini duyurdu. İngiltere’de toplam 25 tesiste 14 bin kişiye istihdam sağlayan Airbus'ın Üst Yöneticisi Tom Enders, "Lütfen, Brexitçilerin çılgınlıklarını dinlemeyin. Bizim burada büyük tesislerimizin olması sebebiyle buradan ayrılmayacağımızı öne sürüyorlar. Yanılıyorlar." ifadelerini kullandı. Airbus’ın yan sanayi ürünlerinin üretiminde de dolaylı olarak 110 bin kişiye iş imkanı sağladığı düşünüldüğünde, Tom Enders’in açıklaması daha da önem kazanıyor.

İngiliz ekonomisine belki de tarihinin en zor döneminde para politikaları ile yön veren İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) Başkanı Mark Carney, geçen hafta İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda, İngiliz şirketlere ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Bir dizi lojistikle ilişkili çözülmesi gereken sorun söz konusu. Oldukça görünür bir şekilde şirketler (anlaşmasız ayrılığa) hazır değil." ifadesini kullanmıştı.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA