Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr

Putin: “Şangay İşbirliği Örgütü G7’den büyüktür"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Dünya Bankası verilerine göre, Şangay İş Birliği Örgütü'nün G7'den büyük olduğunu söyledi.
Sde Editör
11 Haziran 2018 10:09
A+
A-

Kanada’daki G7 zirvesinde Trump ile Avrupalı liderler arasında “soğuk rüzgarlar” eserken, Çin’de yapılan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) liderler zirvesinde ise tm aksine tüm dünyaya “işbirliği” mesajı yollandı. Dünya Bankası'nın verilerine göre, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) toplam ekonomik büyüklüğü Pakistan ve Hindistan'ın da katılımıyla 15 trilyon doları aştı ve 74 trilyon dolarlık dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 20'sine karşılık geldi. Başkan Putin de bu verilere dayanarak Batı’ya " “ŞİÖ, G7’den büyüktür” mesajı yolladı. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın, G7 zirvesinde Rusya'nın da olması gerektiği açıklamasına yanıt veren Rusya lideri Vladimir Putin, "G7'den çıkan biz değildik" ifadesini kullandı. Putin, G7 ülkelerini Moskova'da görmekten mutlu olacaklarını da ekledi. Trump, ''İsteseniz de istemeseniz de G7 zirvesinde Rusya olmalı'’ demişti.

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) gerçekleştiği Çin'in Qingdao kentindeki verilen basın toplantısında konuşan Putin, "Rusya'nın G7'ye, G8'e dönme meselesine gelince… Ayrılan taraf biz değildik. Malum sebeplerden dolayı meslektaşlarımız Rusya'ya gelmeyi reddetti. Herkesi Moskova'da görmekten mutlu oluruz" ifadelerini kullandı.

Sputnik’in aktardığına göre Putin, satın alma gücü paritesi bakımından ŞİÖ'nün G7'yi geçtiğini söyledi. "G7 ülkeleri daha zengin ama ŞİÖ ülkelerinde ekonomi daha büyük" diyen Putin, ŞİÖ'nün nüfusunun dünya nüfusunun yarısını kapsadığını da ekledi.

Putin, ŞİÖ'nün uluslararası ticarette genel olarak kabul edilen kurallara sadık kalmaya hazır olduğunu belirttiğini de kaydetti. Kırım'ın 2014'te Rusya'ya bağlanmasının ardından, Rusya G8'den çıkartılmıştı.

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) toplam ekonomik büyüklüğü 15 trilyon doları aşarken 74 trilyon dolarlık dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 20'sine karşılık geliyor.

Analistler, Trump’ın gümrük politikaları yüzünden ABD ile Avrupa ve Çin arasında gerginliğin tırmandığı bir dönemde, Rusya ve Çin’in öncülüğündeki ŞİÖ’de artan işbirliğine dikkat çekiyorlar. Yeni ülkelerin de katılımı ile İŞÖ bloku gittikçe “küresel denge gücü” olma yolunda mesafe alıyor.

Bu arada Çin’deki zirve sonundan ŞİÖ liderleri "uzun dönemli iyi komşuluk ilişkileri ve terörle mücadelede iş birliği” vurgusuyla Çingdao Bildirisi’ne imza attı.

Çin’in Şandong eyaletine bağlı Çingdao kentinde düzenlenen 18. ŞİÖ Zirvesi’nde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çingdao Bildirisi’ni imzaladı.

Liderler, bölgesel barış, istikrar ve kalkınma alanlarında ortak hareket etme ve karşılıklı güven, çıkar, eşitlik, dayanışma ile kültürel çeşitliliğe karşı saygı ve ortak kalkınmanın takip edilmesi olarak tanımlanan “Şanghay Ruhu”nu daha ileri taşıma konusunda anlaştı. Liderler, ticaret, güvenlik ve çeşitli konularda da anlaşmalar imzaladı.

İlk olarak 1996'da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından "Şanghay Beşlisi" adıyla başlayan birliktelik, 2001'de Özbekistan'ın da katılmasının ardından adını Şanghay İşbirliği Örgütü olarak değiştirdi. Geçen sürede dünya ekonomisi üzerinde etkinliğini hızla artıran ŞİÖ, 9 Haziran'da Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen zirvede Pakistan ve Hindistan'ın tam üyeliği onaylanmasıyla gücünü artırdı.

Son katılımlarla ülke sayısını 8'e çıkaran Örgüt, üye devletler arasında siyasi, ticari, ekonomik, bilim, kültür, eğitim ve başka alanlarda karşılıklı iş birliği ve güveni pekiştirmeyi amaçlıyor

Türkiye'nin diyalog ortağı olduğu ŞİÖ, 2001'de Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan tarafından Şanghay'da kurulmuştu. Örgüt geçen yıl Hindistan ve Pakistan'ı üyeliğe kabul etmişti.

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.