"ABD Silah İhracatında İnsan Haklarını Gözetecek"
ABD yönetimi, silah ihracatında 'insan haklarının bundan sonra daha fazla gözetileceğini' açıkladı.
İki Dışişleri Bakanlığı müsteşar yardımcısının bugün Biden yönetiminin Konvansiyonel Silahların İhracı (CAT) Yasası’nda yapılması öngörülen değişiklikler hakkında Kongre personeline bilgi vereceği öğrenildi.
Resmi açıklama Eylül'de
Şu anda tasarı halindeki değişikliklerle ilgili olarak Eylül ayında resmi bir açıklama yapılması bekleniyor.
Edinilen bilgilere göre tasarıda öngörülen değişiklikler henüz net olmamakla birlikte, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve diğer ilgili makamlarla konuyla ilgili temaslar devam ediyor.
Pentagon’un ABD’nin silah ihracatı konusunda geleneksel bir tavır takındığı, insan hakları gibi kriterlere bakılmaksızın müttefiklik endeksli olarak silah ihracatına kısıtlama getirilmemesine taraftar olduğu belirtiliyor. Bu nedenle Pentagon, ABD kuvvetlerinin denizaşırı çatışmalarda güvende kalması için silah satışının ABD’nin müttefiklerine yapılması görüşünde.
"Birçok müttefiğe yapılan ihracat etkilenebilir"
Yapılacak değişiklikler nedeniyle ABD'nin Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Filipinler'e yaptığı silah ihracatının etkilenebileceği bildiriliyor.
İmaj çalışması için geliştirilen 'insan hakları' söylemi
Öte yandan bazı uzmanlar yapılacak açıklamanın insan hakları ile ilgili genel içerikli maddelerden oluşacağı için etkisiz kalacağı kanaatinde. Yapılacak açıklama ve hukuki düzenlemelerin ABD'nin askeri politikalarını ve silah ihracatını etkilemeyeceği, sadece Biden yönetiminin genel ifadelerle söylemde kalacak bir imaj çalışması olduğunu belirtiyorlar.
Dünyanın en büyük silah ihracatçısı
Dünyanın en büyük silah ihracatçısı olan ABD her yıl 100 milyar doların üzerinde silahı başka ülkelere ihraç ediyor.
ABD küresel silah ihracı piyasasının yüzde 37'sini kaplarken ikinci sırada yer alan Rusya'nın ihracat oranıysa yüzde 20.
Türkiye bu alanda dünya çapında 11. sırada bulunuyor.
Mepa News