Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr

Alman Savaş Gemileri İhtilaflı Tayvan Boğazı'ndan Geçti, Çin Tepki Gösterdi

Almanya donanmasına ait iki savaş gemisinin, Çin ile egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan'ı ayıran boğazdan geçmesi krize sebep oldu.
SDE Editör
14 Eylül 2024 15:21
A+
A-

Tayvan Savunma Bakanlığı sosyal paylaşım sitesi X hesabından yaptığı açıklamada, bir Alman fırkateyni ile ikmal gemisinin Tayvan Boğazı'nı kuzeyden güneye geçtiğini bildirdi. Açıklamada, Tayvan ordusunun gemilerin çevresindeki suları ve hava sahasını kontrol altına tuttuğu ve durumun normal olduğu kaydedildi.

22 yıl sonra Alman savaş gemilerinin ilk kez Tayvan Boğazı'ndan geçmesine tepki gösteren Çin'den, "Seyrüsefer serbestisi bahanesi altında Çin'in egemenliğine ve güvenliğine zarar veren her tür provokasyona karşıyız." açıklaması yapıldı.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius geçiş öncesinde, Çin'in geçişe yönelik itirazlarına ilişkin, "Bu, en kısa rota. Hava koşulları göz önüne alındığında en güvenli rota bu ve burası uluslararası sular, bu yüzden geçiyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, “Tayvan sorunu, bir seyrüsefer serbestisi meselesi değildir, Çin'in egemenliği ve toprak bütünlüğüyle ilgilidir” açıklaması yapmıştı.

Çin ile ilişkilerini bozmamaya dikkat eden Almanya uzun süredir bundan kaçınıyordu.

2023 yılında iki ülke arasında toplam ticaret hacmi 2023’te 254 milyar avroya ulaştı. Almanya, 200 farklı ürünün yüzde 50’sini Çin’den ithal ediyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 13 Nisan’da kalabalık bir şirket yöneticileri heyetiyle birlikte Çin’i ziyaret ederek ticari ilişkileri devam ettirmeye yönelik girişimde bulunmuştu. NATO düzeyinde ABD’nin çıkarlarına bağlı olarak Çin’i “mücadele edilmesi gereken rakip” ilan eden Almanya bir yandan da Çin ile ilişkilerde kendisi ticari çıkarlara zarar vermeyecek dengeli bir siyasetten üretmeye çalışıyor. Askeri bakımdan ABD kontrolü altında bulunan Almanya’nın Çin’i rahatsız eden hamlesi ABD yönlendirmesi etkisinde gerçekleşmiş olabilir.

 

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.