Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr

Biden Talimat Verdi Ama ABD Nükleer Savaşa Hazır Değil

Pentagon tarafından finanse edilen yeni bir araştırmaya göre, ABD askeri güçleri,  uzun sürecek bir savaşta Çin'in  taktik nükleer silah saldırılarına yanıt vermeye hazır değil.
SDE Editör
21 Ağustos 2024 15:15
A+
A-

Center for a New raporuna göre, Çin'in nükleer kuvvetlerini hızlı bir şekilde genişletmesi, füze kuvvetlerinin ikili konvansiyonel ve nükleer savaş başlığı konfigürasyonuyla birleştiğinde, Amerika ile gelecekte yaşanacak bir çatışmada düşük verimli nükleer saldırılara başvurma olasılığının daha yüksek olduğu anlamına geliyor.

Pentagon'un Savunma Tehditlerini Azaltma Dairesi tarafından finanse edilen çalışmanın bir kısmı şöyle diyor: "Genel olarak konuşursak, ABD ile Çin arasında ortaya çıkan nükleer dinamikler, ABD ile Sovyetler Birliği arasındakilerden farklı dinamiklere sahip gibi görünüyor ve sınırlı nükleer kullanım konusunda daha büyük bir risk taşıyor."

Raporda ayrıca, Savunma Bakanlığı'nın Çin Halk Cumhuriyeti'nden (ÇHC) gelen artan tehditlere karşı nükleer başlıklı gemi savar füzeleri üretmeyi değerlendirmesi isteniyor.

Çalışma, konferans odalarında gerçekleştirilen savaş oyunları simülasyonu olan iki masa üstü tatbikat sırasında gerçekleştirilen varsayımsal, stratejik olmayan nükleer saldırılara dayanıyor.

Tatbikatlar, ABD ile Çin arasındaki uzun bir savaşın, "hem ÇHC için cazip hem de ABD için yönetilmesi zor" taktik nükleer silah saldırıları için koşullar oluşturacağını ortaya çıkardı.

Raporun üç CNAS ortak yazarından biri olan Andrew Metrick, "Uzun süren bir çatışmada, nükleer kullanımın ya konvansiyonel silahların yerine geçmesi ya da sona erdirme için bir kumar olarak kullanılması maalesef mümkün görünüyor" dedi.

Çin için, düşük verimli füze ve bombardıman uçaklarının kullanılması, Soğuk Savaş sırasında Avrupa'da taktik silah kullanımına ilişkin planlarla karşılaştırıldığında, geniş okyanus coğrafyası ve hedefleri nedeniyle Hint-Pasifik bölgesi için daha elverişlidir.

Raporda, "ABD, konvansiyonel-nükleer çapraz sönümlenmeyi yönetecek doktrin, kabiliyet ve kavramlardan yoksundur" denildi ve bir görüntünün ortaya çıkmasıyla başka bir görüntünün kaybolmasını ifade eden film düzenleme terimi kullanıldı.

"ABD’nin nükleer düşüncesi ve sistemleri Soğuk Savaş'a bağlı kalmaya devam ediyor ve mevcut kapasiteleri/yetenekleri, sinyal araçlarının eksikliğinden ve istihdam zorluklarından dolayı sıkıntı çekiyor."

Araştırma, savunmayı güçlendirmek için nükleer yeteneklerin genişletilmesini öneriyor.

Raporda, "ABD, etkili çatışma yönetimi ve başarılı nükleer baskının önlenmesi için gerekli olan nükleer kapasiteden muhtemelen yoksundur" deniliyor.

Çalışmada "Bu nedenle ABD, ABD'nin harekât alanındaki nükleer yeteneklerinin esnekliğini artırmak ve eski Soğuk Savaş yeteneklerini Hint-Pasifik çağıyla daha iyi hizalamak için az sayıda nükleer uçlu gemi karşıtı yeteneklerin geliştirilmesini dikkate almalıdır" vurgusu yapılıyor.

Kaynak: Washington Times

 

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.