Güney Kore Zirvesi, Askeri Alanda Yapay Zeka Kullanımı için "Plan" Oluşturmayı Hedefliyor
ABD ve Çin'in de aralarında bulunduğu 90'dan fazla ülke, Seul'de düzenlenen ve ikinci kez gerçekleştirilen bu iki günlük zirveye hükümet temsilcileri gönderdi. Düzenlenen zirvede, herhangi bir anlaşmanın bağlayıcı bir niteliğe sahip olması beklenmiyor.
Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, açılış konuşmasında, "Son zamanlarda Rusya-Ukrayna savaşında, yapay zeka destekli bir Ukrayna dronu Davut'un sapanı gibi işlev gördü," dedi. Bakan Kim, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı teknolojik üstünlük sağlama amacıyla yapay zeka uygulamalı dronlar kullanarak sinyal karıştırma sorununu aşmayı ve insansız hava araçlarını (İHA'ları) daha büyük gruplar halinde etkin bir şekilde kullanmayı hedeflediğini belirtti.
Güney Kore Savunma Bakanı Kim Yong-hyun, "Yapay zekanın askeri alanda uygulanması, askeri operasyonel yetenekleri dramatik şekilde artırıyor. Ancak bu, kötüye kullanım nedeniyle zarara yol açabilecek iki ucu keskin bir kılıç gibidir," dedi.
Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul ise tartışmaların uluslararası hukuka uyumu sağlamak için yasal bir inceleme ve özerk silahların uygun insan denetimi olmadan ölümcül kararlar vermesini önlemek amacıyla mekanizmaların belirlenmesini içereceğini açıkladı.
Güney Koreli bir yetkili, Seul'deki zirvede askeri alanda yapay zeka için bir eylem planı üzerinde anlaşılması ve NATO, ABD veya diğer bazı ülkeler tarafından belirlenen ilkeleri yansıtacak şekilde en az bir koruma seviyesinin oluşturulmasının hedeflendiğini açıkladı.
Salı günü zirveye katılan ülkelerin kaçının bu belgeyi onaylayacağı ise netlik kazanmadı. Belge, askeri alanda yapay zeka kullanımına sınırlar koymayı amaçlıyor, ancak yasal bağlayıcılığı olup olmayacağı henüz belirlenmiş değil.
Zirve, askeri alanda yapay zekanın kullanımıyla ilgili uluslararası tartışmaların tek örneği değil. 1983 tarihli Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi (CCW) kapsamında bulunan Birleşmiş Milletler ülkeleri, uluslararası insancıl hukuka uyum sağlamak amacıyla ölümcül özerk silah sistemlerine yönelik olası kısıtlamaları da tartışıyor.
ABD hükümeti geçen yıl, askeri alanda yapay zekanın sorumlu kullanımına ilişkin geniş kapsamlı bir deklarasyon başlatmıştı ve bu deklarasyon, silahların ötesinde askeri yapay zekanın daha geniş uygulamalarını kapsıyor. Ağustos itibarıyla 55 ülke bu deklarasyonu onayladı.
Hollanda, Singapur, Kenya ve Birleşik Krallık tarafından ortaklaşa düzenlenen Seul zirvesi, özel sektörün öncülük ettiği teknolojik gelişmelerin yaşandığı bir alanda devam eden çok paydaşlı tartışmaları sağlama amacını taşıyor.
Yaklaşık 2,000 kişinin, uluslararası kuruluşlar, akademi ve özel sektörden temsilcilerle birlikte kayıt yaptırdığı zirvede katılımcılar, sivil koruma ve yapay zekanın nükleer silahların kontrolündeki kullanımı gibi konular üzerine yapılacak tartışmalarda yer alacaklar.
Kaynak: Rueters