İsrail Ordusunda Kriz: Şimdi de Onlarca Asker Üslerini Terk Etti
AA
İsrailli Yediot Ahronot gazetesinde yer alan haberde söz konusu askerlerin işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan, Ramallah'ın batısındaki "Tzeelim" askeri üssünde görev yaptığı belirtildi.
Golani Tugayı'ndaki onlarca askerin eğitim sırasında "Tavor" tipi silahlarını askeri üste bırakarak, bölük komutanının görevden alınmasını protesto etmek için üssü terk ettiği kaydedildi.
Gazetenin haberinde ayrıca, Tugay Komutanı Yiftah Norkin’in, komutanları hakkında verilen kararı açıklamak ve kampa dönmeye ikna etmek için askerlerle görüştüğü aktarıldı.
Görevden alınan İsrailli komutanın adı paylaşılmazken, üsten ayrılan askeri personel sayısı hakkında da bilgi paylaşılmadı.
Olay üzerine İsrail ordusunun Twitter hesabından yapılan açıklamada, yaşananların ordunun değerleriyle bağdaşmayan ciddi bir olay olduğu değerlendirilmesinde bulunuldu.
Olay hakkında araştırma ve soruşturmanın sürdüğü ifade edildi.
İsrail Ordusu, Golani Tugayı komutanın belirli bir olay nedeniyle değil, görevinde gösterdiği performansındaki "tutarsızlık" nedeniyle görevinden alındığını açıklamıştı.
"Ulusal Muhafız Gücü" hakkındaki tartışmalar orduya da sıçramıştı
İsrail'de ırkçılıktan sabıkalı aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in kuracağı "Ulusal Muhafız Gücü" hakkındaki tartışmalar orduya da sıçramıştı.
İsrail Ordu Radyosu'nun haberine göre, Ben-Gvir, kendi himayesinde kurulacak yeni Ulusal Muhafızlık Gücü'nün başına geçmesi için İsrailli komutan Avinoam Emunah ile görüştü.
İsrail ordusu, Ben-Gvir'in görüştüğü Emunah'a "amirlerinden onay almadan bir siyasetçi ile görüştüğü" için ihtarda bulundu.
Genelkurmay Başkanı Herzl Halevi, "ordu personelinin amirlerinden izin almaksızın üst düzey siyasilerle görüşmelerini yasaklayan" prensibi ihlal eden Emunah'ın Ben-Gvir ile gerçekleştirdiği görüşme hakkında bilgilendirildi.
İsrail ordu kaynakları, Emunah'ın sonraki dönemde terfi alamayacağı anlaşıldıktan sonra ordudan istifasını açıkladığını aktardı.
İsrail muhalefeti ve basınında, ırkçılıktan sabıkalı aşırı sağcı Ben-Gvir'in himayesinde yeni bir silahlı güç kurulması "Ben-Gvir'in milis gücü" biçiminde eleştiriliyor.