Türkiye'nin Neden Bu Kadar Çok Tankı Var?
Yunan araştırmacı ve eski bir asker olan Stavros Atlamazoglou, The National İnterest’te yayınlanan makalesinde Türkiye’nin son zamanlarda, Yunanistan'ın Birleşik Krallık ve Fransa'nın toplamından daha fazla ana muharebe tankına sahip olmasının nedenini araştırdı.
Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yönetimindeki önemli jeopolitik hedeflerini yansıtan, yaklaşık 700 modern tank ve 1.500 adet eski, geliştirilmiş tanktan oluşan geniş bir tank filosuna sahip olmasını ele aldı.
Yazara göre Türkiye, büyük jeopolitik hırslarına uygun büyük bir tank filosuna sahip. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın himayesinde Türkiye, Balkanlar, Doğu Akdeniz, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'da daha büyük bir rol arayışında.
ABD ve Almanya ile gerginleşen ilişkiler, Türkiye'yi Altay ana muharebe tankı da dahil olmak üzere kendi savunma sanayisini geliştirmeye itti. Bugün Türk ordusunda yaklaşık 330 Leopard 2, 350 Leopard 1, 160 M60 Sabra, 650 M60 Patton ve 750 M48 Patton bulunuyor.
Erdoğan ve diğer Türk yetkililerin doğrudan veya dolaylı olarak ifade ettiği Türk rüyası, gücü Osmanlı İmparatorluğu'nu anımsatan bir ülkedir. Eh, Osmanlı İmparatorluğu kelimelerle büyümedi. Ve bu yüzden Türkiye, Yunanistan'a karşı olası bir mücadele ve Suriye ve Irak'ta olası gelecekteki genişlemeler için tanklar da dahil olmak üzere ordusuna yatırım yapmaya devam ediyor.
Yunan Ordusu'na benzer şekilde, Türk ordusu hem Almanya'da hem de ABD'de üretilen tankları kullanıyor. Geçmişte ABD yönetimleri, bir çatışma durumunda birine diğerine göre avantaj sağlamamak için iki ülkeye askeri satışları dengelemeye çalıştı.
Ancak son dönemde Türkiye'nin tutumu bu dengeyi Yunanistan aleyhine bozdu.
Türkiye'nin giderek artan Amerikan ve Batı karşıtı davranışları, ülkenin ABD ve Almanya ile ilişkilerinde önemli hasara yol açtı. Sonuç olarak, birçok durumda Türk ordusunun Amerikan ve Avrupa savunma ürünlerine erişimi engellendi.
İlişkiler son zamanlarda biraz düzelmiş olsa da Türkiye Batı'dan askeri alımlara güvenemeyeceğini anlıyor. Bu nedenle kendi savunma ve havacılık endüstrilerini geliştiriyor.
Tank alanında, Türk ordusu Altay ana muharebe tankına büyük yatırımlar yapıyor. Kore K2 Black Panther'e dayanan dördüncü nesil bir tank olan Altay, önümüzdeki yarım yüzyıl boyunca Türk ordusunun ana tankı olmayı hedefliyor. Türk ordusu, zırhlı aracı birincil muharebe tankı yapmak için program boyunca yaklaşık 1.000 Altay ana muharebe tankı satın almayı planlıyor. Ancak program on yıldan fazla bir süredir aktif ve zorluklar ve gecikmelerle karşı karşıya kaldı. Türk ordusu, 2025 yılına kadar operasyonel bir kabiliyete sahip olmayı hedefliyor.