Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsviçre'nin Cenevre kentinde BM'nin ev sahipliğinde düzenlenen Kıbrıs konulu genişletilmiş formatlı 5+1 gayriresmi toplantıya katıldı.
Toplantıda ayrıca BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, GKRY lideri Nikos Hristodulidis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis ve İngiltere'nin Avrupa ve Kuzey Amerika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Stephen Doughty de yer aldı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsviçre’deki Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre ofisinde düzenlenen Kıbrıs konulu genişletilmiş formatlı gayriresmi toplantıya ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.
Ada’daki taraflar arasında Kıbrıs meselesinin nihai çözümüne yönelik "ortak zeminin bulunmadığı mevcut ortamda" iki halkın yararına işbirliğinin geliştirilebileceği alanların ele alındığını vurgulayan Keçeli, "Liderler, yeni geçiş noktalarının açılması, Ada’nın mayınlardan arındırılması, çevre ve iklim değişikliği, ara bölgede güneş enerjisinden elektrik üretimi, mezarlıkların restorasyonu ve gençlik konusunda bir teknik komitenin kurulması konularında ilerleme sağlanması üzerinde mutabık kaldılar." değerlendirmesini yaptı.
Keçeli, böylece toplantıda Ada’daki iki devletin arasındaki iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesi yönünde önemli bir adım atılmış olduğunun altını çizerek, temmuzun sonunda benzer formatta ikinci bir gayriresmi toplantı yapılmasının da kararlaştırıldığını aktardı.
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “Yeni bir yola girdik”
Cenevre'de düzenlenen genişletilmiş formattaki Kıbrıs toplantısına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cenevre'ye belli hedeflerle geldiklerini ve asla geri dönüşlerinin olmadığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan 5+1 Kıbrıs zirvesinin ardından KKTC’ye dönüşünde Ercan Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının çıkarlarını, menfaatini, haklarını korumak ve savunmak amacıyla Cenevre’ye gittiğini dile getirerek, bunu başarıyla sürdürdüğüne inanç belirtti.
Son dört yılda önemli başarılar elde ettiklerini dile getiren Tatar, yeni bir yola girdiklerini söyledi.
Cenevre’ye egemen eşitlik, eşit uluslararası statü teyit edilmesiyle müzakerelere başlanabileceği anlayışıyla gidildiğini vurgulayan Tatar, bunun milli bir siyaset olduğunu ve Türkiye’nin de desteğiyle bu doğrultuda ilerlendiğini kaydetti.
Tatar, son dört yılda çok aşamalar kaydedildiğini ve bu toplantıya da yeni milli siyaset anlayışıyla gittiklerini söyledi.
Toplantıda 8 maddede iş birliği yapılması noktasında mutabık kalındığını kaydeden Tatar, bunlar arasında sınır kapıları, gençlik komitesi gibi konuların yer aldığını dile getirdi.
Yeni bir yola girildiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreterinin açıklamalarında da “yeni bir atmosferin doğduğunu” söylediğini kaydetti.