KKTC Başbakanı Tatar: 'BM’nin Kurduğu Masa Türkler İçin Tehlikeli'

Petrol ve doğalgaz rezervleriyle dünyanın gözlerini üzerinden ayırmadığı Doğu Akdeniz’deki tehlikeye dikkati çeken KKTC Başbakanı Ersin Tatar, BM’nin kurduğu masanın Türkler için tehlike sinyalleri verdiğini söyledi

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

DİRİLİŞ POSTASI

Küresel sömürgeci baronların iştahını kabartan Doğu Akdeniz’de meşru haklarını gözeterek birilikte hareket eden Türkiye ve onun doğal müttefiki KKTC önlerine konulan kirli hesapları elinin tersiyle itiyor.

Göreve geldikten sonra ilk ziyaretini Türkiye’ye yapan KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Doğu Akdeniz üzerinde oynan oyunlara dikkati çekti. Özellikle son dönemde Akıncı ve Anastasiadis’in etrafında toplanması beklenen üçlü görüşmeye dikkati çeken Tatar, burada işletilecek mekanizmanın adadaki Türkler için çok tehlikeli olduğunu vurguladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersin Tatar yaptığı açıklamada KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Anastasiadis ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres arasında yapılması planlanan üçlü toplantıya ilişkin, “Kıbrıslı Türklere (Rum tarafının) büyük haksızlıklar yapmaları, dışlamaları ve ortaklık zihniyetinden çok uzak durmaları noktasında, bizim tekrar Guterres çerçevesinde böyle bir masaya gelmemizin fevkalade tehlikeli olduğunu düşünmekteyim. Bu, büyük bir oyun da olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

“Her zaman Türkiye’den yanayız”

KKTC hükümetinin, ekonomik krizin aşılması ve bazı sektörlerin yeniden büyüme sürecine girmesi için olağanüstü çaba ve çalışma içinde olduğunu dile getiren Tatar, Doğu Akdeniz’deki gelişmelerin de hükümetin öncelikli gündem maddelerinden olduğuna işaret etti.

Tatar, Yavuz ve Fatih gemilerinin KKTC’nin de ruhsatlandırdığı bölgelerde sondaj çalışmaları yürüttüğüne dikkati çekerek, KKTC’nin, Doğu Akdeniz’de Türkiye ile hareket etmekten yana duruş sergilediğini söyledi.

Ekonomi, Doğu Akdeniz, Kapalı Maraş konularının yanı sıra turizm başlığında da Türkiye ile istişare içinde olduklarını vurgulayan Tatar, KKTC’ye yurt dışı uçuşların sadece Türkiye üzerinden yapılması nedeniyle hava yolu şirketlerinin sefer sayılarını artırmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Bozulan denge tekrar kuruldu

Diğer yandan KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, “Doğu Akdeniz bölgesinde sahada bozulan dengenin tekrar kurulduğu bir noktadayız şu anda.” açıklamasını yaptı.

Türk tarafının, Doğu Akdeniz’deki kaynakların sadece paylaşımına değil yönetimi konusuna da önem verdiğini söyleyen Özersay, şunları söyledi:

“Güney’den genelde şu eleştiri geliyor: ‘Siz kuzeyde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olduğunuzu söylüyorsunuz. Güneydeki alanlarda ne işiniz var?’ Eğer bize kuzey sizin, güney bizim diyorlarsa bunu net bir biçimde söylemelerini istiyoruz. O zaman başka bir eksende konuşalım. Eğer ‘Kıbrıs Cumhuriyeti, Kıbrıs Adası bir bütündür, vardır ve Avrupa Birliği’nin (AB) içerisindedir ve bu kaynaklar iki topluma da aittir’ diyorlarsa, evet bizim adanın her iki tarafında hakkımız var, o nedenle lisans verdik.”

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA