Avrupa Parlamentosu Kuzey Akım-2’ye karşı çıkıyor

Avrupa Parlamentosu (AP) Kuzey Akım-2 doğal gaz boru hattının inşaatını durdurma çağrısında bulundu.

  1. Anasayfa /
  2. Tüm Haberler
  3. /
  4. Ekonomi ve Finans
  5. /
  6. Enerji
SDE Editör | 03 Aralık 2018, Pzt
h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

QHA

Avrupa Parlamentosu, AB ile Rusya ilişkilerinin ele alındığı bir taslak rapor yayınladı. Raporda, Rusya'yla mevcut ortaklık anlaşmasını sonlandırarak sadece "karşılıklı çıkar" alanlarında iş birliği yapılması savunuluyor.

Avrupa Parlamentosu (AP) Kuzey Akım-2 doğal gaz boru hattının inşaatını durdurma çağrısında bulundu.

AP’nin resmi internet sayfasında 1 Aralık tarihinde yayınlanan, AB ile Rusya ilişkileri durumunu ele alan tasarı halindeki raporda, Kuzey Akım-2 projesinin Avrupa Birliğinin Rus doğalgazına olan bağımlılığını arttırdığı ve AB enerji politikasına aykırı olduğu için durdurulması gerektiği ifade ediliyor.

Raporda, AB ile Rusya arasında 1997’de imzalanan ve her yıl uzatılan ortaklık ve iş birliği anlaşmasının geçerliliğinin sona erdirilmesi talep ediliyor. AB ile Rusya arasındaki ilişkilerin dayandığı koşulların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini savunan Avrupa milletvekillerine göre, iş birliğinin sadece “gerekli ve karşılıklı çıkar olan” alanlarda yapılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

Bunun dışında raporu hazırlayan Avrupa milletvekilleri heyeti, AB düzeyinde ABD’de kabul edilmiş Magnitsiy Yasası'nın bir benzerinin kabul edilmesi gerektiğini savunuyor.

Öte yandan belgede, Büksel’in, Moskova’yla diyalog kurma konusunda açık olduğu ve söz konusu ülkeyle yapıcı ilişkilere dönülmesi yönünde çalışmalarda bulunduğu belirtiliyor. Ancak bunun sadece Rusya'nın uluslararası hukuk çerçevesinde üstlendiği yükümlülükleri yerine getirdiği takdirde mümkün olabileceğine dikkat çekiliyor.

MAGNİTSKİY YASASI

Rus devlet görevlilerinin karıştığı büyük yolsuzluk olaylarına ilişkin bilgileri kamuoyuyla paylaşan Hermitage Capital Management Fonu avukatı Sergey Magnitskiy'nin (Magnitsky), 2009'da Rusya'da gözaltındayken hayatını kaybetmesinin ardından ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya'nın gözaltı süresince gerekli önlemleri almadığını savunarak sorumlu bürokratların cezalandırılmasını istemişti.

Bu kapsamda 2012 yılında ABD'de kabul edilen Magnitskiy Yasası, insan hakları ihlallerinde bulunduğu belirtilen Rus bürokratların ABD'ye girişinin engellenmesi de dahil bir dizi yaptırımların hayata geçirilmesini öngörüyor.

Bilindiği gibi, Kanada, Litvanya ve Estonya, ABD’de kabul edilen insan hakları ihlalleri, kara para aklama ve yolsuzlukla bağlantılı yabancıların ülkeye girişini yasaklayan "Magnitskiy Yasası"na benzer yeni bir yasa kabul etmişti.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA