Azerbaycan, Gürcistan, Macaristan ve Romanya, Karadeniz'in Altından Geçecek Bir Enerji Hattı Kurmak Üzere Girişim Başlattı
Azerbaycan, Gürcistan, Macaristan ve Romanya, Karadeniz'in altından geçecek bir enerji hattı kurmak üzere büyük bir ortak girişim başlattı.
Bu ortak girişim, Doğu Kafkasya'dan Avrupa Birliği'ne (AB) daha fazla yenilenebilir enerji getirmeyi amaçlıyor.
Dört ülkenin liderleri tarafından 2022 yılında onaylanan proje, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlaması ve fiyatların hızla yükselmesi ile AB'nin Rus enerjisine olan bağımlılığının ortaya çıkmasının ardından hız kazandı.
27 ülkeden oluşan AB o zamandan bu yana Rus enerjisinden kurtulmaya çalışıyor.
Karadeniz enerji hattı hangi ülkeleri birbirine bağlayacak?
Kablo, Hazar Denizi'ndeki rüzgâr tribünlerinde enerji üretmek için önemli bir potansiyele sahip olduğu düşünülen Azerbaycan'ı, Gürcistan üzerinden AB üyeleri Romanya ve Macaristan'a bağlayacak.
Dört ülkenin bakanları 3 Eylül Salı günü Romanya'nın başkentinde düzenlenen bir toplantıda ortak girişimi duyurdu.
Projenin enerji güvenliğini güçlendirmeye ve tüketiciler için elektrik fiyatlarını düşürmeye yardımcı olması amaçlanıyor.
Romanya Enerji Bakanı Sebastian Burduja projenin hem kendi ülkesi ve hem de AB için stratejik öneme sahip olduğunu belirtti.
Burduja, "Son birkaç aydır Avrupa'nın enerji haritasına bakarsanız doğu kanadında son zamanlarda çok yüksek bir bedel ödediğimizi görürsünüz ve bunun nedeni yeterli seçeneklerin olmamasıdır," dedi.
Azerbaycan Enerji Bakanı Parviz Şahbazov ise yenilenebilir enerjiden yararlanmanın iklim değişikliği sorunlarının üstesinden gelmeye yardımcı olacağını ifade etti.
Denizaltı hattının enerji güvenliği için önemli olduğunu belirten Şahbazov, "Aynı zamanda uluslararası toplumun gündeminde başı çeken yeşil enerjiyi de sağlayacak," dedi.
Burduja ve Shahbazov projeyle ilgili bir sonraki toplantının bu yılın sonlarında Azerbaycan'da düzenlenecek Birleşmiş Milletler'in (BM) iklim değişikliği toplantısında yapılacağını bildirdi.