Enerji Politikası Ulusal Konseyi, 2023 yılında gelen resmi davete yanıt olarak katılımı onayladı. OPEC+ grubu, petrol piyasasını istikrara kavuşturmak amacıyla üretimi koordine eden 12 OPEC üyesinin yanı sıra Rusya'nın başını çektiği 10 büyük petrol üreticisi ülkeden oluşuyor. Ancak Brezilya, OPEC üyesi olmayan diğer ülkeler gibi gruba bağlayıcı yükümlülükler olmaksızın katılacak ve üretim kesintisi gibi kurallara uymak zorunda olmayacak. Brezilya Maden ve Enerji Bakanı Alexandre Silveira, düzenlediği basın toplantısında OPEC+’ı yalnızca “petrol üreten ülkeler arasında strateji tartışmaları için bir forum” olarak tanımlayarak, "Petrol üreticisi olmaktan utanmamalıyız. Brezilya’nın büyümesi, gelişmesi ve istihdam yaratması gerekiyor.” dedi.
Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, 2023 yılında başladığı üçüncü döneminde kendisini çevreyi savunan bir lider olarak tanıttı. Amazon yağmur ormanlarında ormansızlaşmayı azaltmaya ve yerli halkların haklarını korumaya yönelik adımlar attı. Ancak Lula, yeni petrol gelirlerinin yeşil enerjiye geçişi finanse edebileceğini savunuyor.
Son haftalarda Lula, ülkenin çevre düzenleyicilerini Amazon Nehri’nin ağzında petrol arama sondajlarını onaylamaya zorladı. Bu bölge, dünyanın en biyolojik çeşitliliğe sahip alanlarından biri olarak biliniyor. ABD Enerji Bilgi İdaresi'ne göre Brezilya, günde yaklaşık 4,3 milyon varil petrol üretimiyle küresel petrol arzının %4'ünü karşılayarak dünyanın yedinci en büyük üreticisi konumunda. 2024 yılında ham petrol, ülkenin en büyük ihraç ürünü haline geldi ve toplam ihracatın %13,3’ünü oluşturarak soyanın önüne geçti. Dünyanın en büyük petrol üreticisi olan ABD, günlük 22 milyon varil petrol üretirken, OPEC’in en büyük üreticisi Suudi Arabistan ise yaklaşık 11 milyon varil üretim yapıyor.
İklim Zirvesi Öncesi Petrol Politikalarına Yönelik Eleştiriler
Brezilya’nın petrol üretimini artırma hamlesi, Kasım ayında düzenlenecek BM iklim zirvesi COP30 öncesinde eleştirilere neden oldu. Küresel iklim görüşmelerinin ana gündemlerinden biri, fosil yakıtların kullanımının azaltılması olurken, Brezilya’nın OPEC+’a katılması çevre aktivistleri tarafından geri adım olarak değerlendirildi.
133 çevre, sivil toplum ve akademik kuruluştan oluşan İklim Gözlemevi’nin sözcüsü Suely Araújo, Brezilya’nın OPEC+ grubuna katılmasını “hükümetin çevre politikalarında geriye gidişinin bir göstergesi” olarak nitelendirdi. Araújo, yeni fosil yakıt alanlarının açılmasının "karşı karşıya olduğumuz büyük küresel sorunlara eski çözümler getirmek anlamına geldiğini" ifade etti.
Diğer İçerikler