Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr

Erdoğan'ın İsrail-Mısır-Suriye Hamlelerinin Arka Planı

Bu yazı 05/12/2022 tarihinde yayınlanmıştır. 

*Bülent  ERANDAÇ  / SDE Medya ve Sivil Toplum Koordinatörü

Erdoğan'ı İsrail-Mısır-Suriye Hamlelerinin Arka Planı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan -Türk Devlet Aklı'nın, İsrail, Mısır ve Suriye ile ilişkilerini normalleştirme stratejisinin  arka planında  bölgesel ittifaklarla yeni dünya düzenine hazırlık yatıyor.

Türkiye'nin bölgesel ittifaklar stratejisi ile neyin hedeflendiği konusunu analiz edelim.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan-Türk Devlet Aklı, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması sonrası, derin ABD 'nin küresel satranç masası kurduğunu çok iyi analiz ederek, güç politikasının şiddetlendiği bir sürece girildiğini çok iyi analiz ettiUluslararası istikrarsızlık artarken, ABD, Çin ve Rusya bu istikrarsız yapı içerisinde kendi nüfuz alanlarını genişletmeye ya da korumaya odaklanmıştı.

Buna karşılık Türkiye bağımsız duruşla başka bir güce yaslanmadan bölgesel ittifaklarla  yürümeye karar veriyordu.

Ukrayna üzerinden ABD ile Rusya arasında savaş satrancı oynanırken, Türkiye'ni n bölgesel ittifak yapısına bakıldığında en fazla yapılan eleştiri şuydu:

Türkiye, bağımsız politikalar izlerken, Batı'nın kışkırttığı komşularımız, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Cumhuriyeti, İran, Irak, Suriye, Mısır ile değişik ve haklı nedenlerle sıkıntılı ilişkiler süreci içinde bulunuyordu.

Komşular ile sıkıntılı ilişkiler sürecinde oluşan boşluğu da ABD, İngiltere, Fransa, Avrupa sufleleri ile Yunanistan -Kıbrıs Rumları Türkiye aleyhine kullanmaya yazılmışlardı.

Böyle bir süreçte, Türkiye’nin müttefiklere ihtiyacı olduğu açıktı.

Başkan Erdoğan-Türk Devlet Aklı, bir yandan, ABD ve Avrupa ile bağımlılığını azaltacak hamleler yaparken, bir yandan da komşuları ile bölgesel ittifak stratejisini devreye soktu.

Suudi Arabistan, BAE ile başlayan normalleşme hamlelerinin ardından İsrail, Mısır, Suriye ile ilişkileri normalleştirme aşamasına geçti.

İsrail'e Türk Büyükelçisi atandı. Mısır'la yeni bir noktaya gelindi.

Katar Kavşağı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 26 Kasım Cumartesi günü, Konya Mevlana meydanında 100 binleri aşan bir miting yaptı. Miting ve sonrası gençlerle buluşmasında çok dikkati çeken mesajlar verdi.

Özellikle, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile baş başa görüşmesi hakkında verdiği bilgiler, içte ve dışta yankı buldu.

Başkan Erdoğan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yi anlattı: 

''Yarım saat 45 dakika kadar biz Sayın Sisi ile dar kapsamlı bir görüşme yaptık. Akdeniz’de Türkiye-Mısır arasında böyle bir sıkıntı yaşanmaması gerekir dedik.

Daha sonra da bir araya gelmek suretiyle Akdeniz’de, çünkü Mısır halkıyla Türkiye’nin birbiriyle olan bağlantıları çok farklı, bizim bu gücü başkalarına kaptırmamamız gerekir. Yunanistan’ın buralara ulaşması, bu olacak iş değil. Onun için güzel gelişmeler olacak diye inanıyorum.”

Bilindiği gibi Başkan Erdoğan'ın Katar'da gerçekleştirdiği Sisi görüşmesi 'Futbol Diplomasisinin Başarısı' olarak tarihe yazılacak anlam içeriyor.
Evet.“Bütün diplomasi kanallarının başarısız olduğu konuda futbol diplomasisi başarılı oldu ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi 'yi bir araya getirdi.

Bu görüşme nihayetinde Amerika'nın ve Avrupa'nın kontrolünde dış siyaset yürüten Yunanistan'ı kalbinden vuran ve Doğu Akdeniz - Ortadoğu Denklemlerini Değiştirecek parametreler içerdiği bir gerçektir.

Erdoğan ve Spor Diplomasisi

Başkan Erdoğan ile Sisi arasında gerçekleşen diplomasinin spor merkezli bu türü aslında yeni değildir ve en iyi örneği 1970’lerin başında Çin ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkilerin koptuğu zaman yaşanan ping pong veya masa tenisi diplomasisidir.

1971 Dünya Masa Tenisi Şampiyonası'nda Amerikalı Glenn Kwan ile Çinli Zhuang Redong arasındaki maç, Derin Amerika'nın Beyni ve Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'ın himayesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden kurulmasının koçbaşı olarak kabul edilir.

ABD, Richard Nixon başkan seçilene kadar, Çin’le ilişkileri sıfır bir ülkeydi. Çin’e uzun yıllar boyunca çetin yaptırımlar uyguluyordu.

Derin ABD, Sovyetler’e karşı Çin’i yanlarına çekmenin daha akıllıca olacağına karar verdi; önce danışmanı sonra da dışişleri bakanı yaptığı Henry Kissinger’in yönlendirmesiyle ABD Başkanı Nixon, Çin'e yönelik sempatik konuşmalar yapmaya başladı.
Washington’un ılımlı bir çizgiye niyetli olduğunu fark eden Pekin, Amerikan masa tenisi milli takımını dünya şampiyonu kendi takımıyla müsabaka yapması için davet etti; Nixon ve Kissenger, ambargoya rağmen gitmelerine izin verdi.

Masa tenisçiler gelecek diye olayı izlemek isteyen yedi Amerikalı gazeteciye hemen vize verdi Çin.
Ilımlı hava oluşunca Nixon yanında Kissenger ile beraber Çin'e gitti.

ABD-Çin yakınlaşması Sovyetler Birliği'ni iyice sıkıştırdı.

Nihayetinde Derin ABD'nin adım adım 1989 yılında Sovyetler Birliği'nin yıkılması mekaniğini işletti.

Erdoğan Doğu Akdeniz Denklemini Değiştiriyor.

Başkan Erdoğan-Türk Devlet Aklı, Sisi hamlesiyle yeni jeopolitik gelişmelerin kapısını açıyor.

Evet. Başkan Erdoğan-Türk Devlet Aklı, Amerika-Avrupa'nın tetikçisi Yunanistan'ın Doğu Akdeniz'e çökmesini engelliyor. "Türkiye ile Mısır, daha önce, Mısır Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin kıta sahanlığını dikkate alarak Yunanistan'ın Meis Adası tezlerini çürütmüştü.

Nitekim, Mısır, Türkiye ile bir sınır anlaşması imzalarsa 11 bin 500 kilometrekare daha, yani Kıbrıs Adası yüzölçümünden fazla, deniz alanı kazanacak.

Doğu Akdeniz'de, Böylelikle, iki devlet hak ettikleri büyüklükte deniz yetki alanına ve dolayısıyla enerji kaynaklarına sahip olacaklardır. Enerji piyasasında etkili güç olacaklardır.

Yeni Bir Petrol-Doğal Gaz Hattı

Türkiye ile Mısır, aralarında geliştirecekleri iyi ilişki ve iş birliği sayesinde Doğu Akdeniz ve dünya enerji denklemini değiştireceklerdir.

 Türkiye ve Mısır olası anlaşması, Mısır gazının Ürdün, Lübnan ve Suriye üzerinden Türkiye'ye ulaştıracak Arap Doğalgaz Boru Hattı Projesi de gündeme girebilir.

Türkiye ile İsrail İlişkisi

Türkiye'nin Libya ile anlaşması, Doğu Akdeniz'de İsrail-Mısır-Kıbrıs Rumları-Yunanistan doğalgaz hattı projesini paçavraya çevirmişti.

Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleşmesi, bölgesel jeopolitik gelişmelere yol açtı. Özellikle de İsrail için Doğu Akdeniz'den çıkarmaya başladığı doğalgazın satılması ve parasının kasasına girmesini gündeme getirdi.

Rusya'nın doğalgaz akışını kestiği Avrupa donarken, İsrail ve Mısır Doğalgazının Türkiye ile beraber Avrupa'ya akışı gündeme girdi.

Yeniden, İsrail’in Doğu Akdeniz gazının boru hatları ile Türkiye'ye gelişi konusunda şu anda önemli görüşmeler yapılıyor.

Devrede İsrailli Gaz şirketleri ile Türk yatırımcılar var ve Türk tarafından İsrail'i çok iyi bilen iki grup olan Zorlu grubu ile Koç grubu (Tüpraş) görüşüyor.

Türkiye ile Suriye Normalleşmesi

Başkan Erdoğan-Türk devlet aklı, Suriye Cumhurbaşkanı Esad ile normalleşme hamlesine geçerken, çok yönlü siyasi-ekonomik-güvenlik hedeflemiş durumda.

İsrail-Mısır ile Türkiye arasında gelişmekte olan normalleşme hamlesi, Suriye ile tamamlanırsa, Yeni Ortadoğu jeopolitiği, bölgesel ittifaklar, Doğu Akdeniz ve doğalgaz akışı gibi son derece önemli parametreleri işaret ediyor.  

Sonuç

ABD'nin Ülkeleri Paramparça Hale Getirmeyi Hedeflediği Şu İki Harita Asla Unutulmamalı

1)ABD Armed Forces 2006 yılı haritası


2)Amerikan Newyork Times 2013 yılı haritası...

Başkan Recep Tayyip Erdoğan-Türk Devlet Aklı'nın iki paradigması, birincisi Türk Devler Birliği ve ikincisi yakın coğrafyamızda, komşu ülkelerle, karşılıklı çıkar temelinde, ilişkilerin düzeltilmesine yönelik jeopolitik hamleleri Türkiye'nin Bölgesel Güç-Küresel Aktörlüğünü Tahkim etmektedir.

Evet. Türkiye, 100 yıl önce emperyalist ülkelerin Yemek Menüsü'nde idi.100 yıl sonra, sadece 21. Yüzyıl Derin Planlarını Bozan Değil, Oyun Kuran da Pozisyondadır.

Türkiye'nin Yüzyılı Hayırlara Vesile Olsun.